Pešán po prohře: Jako bychom byli junioři my. Je ohrožena účast Ritticha na ZOH?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Ne, Karjala Cup Česku prostě nevyšel, ani jednou nedokázal vyhrát. I proti Rusku opět rozhodla první třetina, kterou národní tým prohrál 0:2. „Bylo to zase jako přes kopírák,“ mrzí hlavního trenéra Filipa Pešána.

„Ve všech zápasech na Karjale jsme prohráli první třetinu buď 0:2 nebo 0:3. Dělali jsme nesmyslné fauly, hlavně náš druhý faul byl z kategorie, který do národního týmu vůbec nepatří,“ štvalo ho po utkání.

Češi se tak opět museli snažit o velký obrat, ale ani napotřetí to nevyšlo, i když některé pasáže hry byly určitě dobré.

„Zkusili jsme pak ve třetí třetině stáhnout sestavu na tři pětky a pokusit se o zázrak, ale bohužel to nevyšlo.“

Skutečně nevyšlo – mladí Rusové přidali pojistku do prázdné branky a mohli slavit výhru 5:2.

„Myslím, že nás Rusové předčili v dovednostech, v rychlosti, ale i v síle, když vyhráli drtivou většinu osobních soubojů. Chvílemi mi to přišlo, jako bychom byli junioři my a oni byli zkušený dospělý tým. Dnes jsme na ně nestačili,“ přiznal Pešán.

Přitom sborná měla v sestavě mladíky. „Skládali jsme tým tak, aby byl plný hráčů, kteří by do budoucna měli být tvářemi národního týmu. V mužstvu hráli významnou roli hokejisté z naší nejvyšší soutěže, ale jak je vidět, tak ani špičkoví hráči z české nejvyšší soutěže nestačí juniorům z Ruska, kteří hrají nejvyšší ruskou soutěž,“ pravil upřímně.

„Chvílemi mi to přišlo, jako bychom byli junioři my a oni byli zkušený dospělý tým."

„Pořád doufám, že hráči z Čech mají trochu pomalejší rozkvět a věřím, že hokejisti jako David Jiříček nebo Matěj Blümel by mohli v budoucnu náš národní tým táhnout a tady to byli paradoxně naši nejlepší hráči,“ ocenil je český trenér.

Český tým poprvé od roku 2015 skončil na Karjala Cupu poslední, zkrátka to nebyl povedený turnaj…

„Nechtěl bych vypadat jako alibista, který bude tvrdit, že tu udělal maximum a nedá se nic jiného dělat. Musíme zabrat v mládeži, musíme daleko víc trénovat,“ vzkazuje do Čech.

„Dneska jsme v zápase měli možnost vidět naspídované, rychlé, silné mladé Rusy. Jestli si nenalijeme čistého vína, že nám konkurence v tomto utekla a že tomu nedáváme v mládeži tolik, kolik tomu dává svět, tak budeme pořád ti vzadu,“ konstatoval.

„Jestli si nenalijeme čistého vína, že nám konkurence v tomto utekla a že tomu nedáváme v mládeži tolik, kolik tomu dává svět, tak budeme pořád ti vzadu."

Jak ovlivní nepovedený turnaj nominaci na další prosincovou akci Channel One Cup? „To je samozřejmě otázka především na Petra Nedvěda, ale určitě se někteří, zejména mladí hráči, objeví v nominaci znovu. Uvidíme, zda budou povoláni hráči, kteří se omluvili z turnaje ve Finsku, ale to bude předmětem našich dalších debat,“ přiblížil Pešán.

Někteří hráči navíc mohou zabojovat o olympijské hry, které se uskuteční v únoru. „Michal Řepík v útoku a Jakub Jeřábek v obraně ukázali, že mohou táhnout národní tým, ale jestli to bude stačit, to bude předmětem dalších úvah, které povedeme s Petrem Nedvědem,“ popisoval.

„Z hráčů, kteří tu nejsou, uvidíme, jak na tom bude Roman Červenka, který kvůli tomu, že zatím není očkován, z nominace vypadl. Jednoznačně hráčem, který nemusí být testovaný, je David Krejčí, byť máme plán, že bychom ho vyzkoušeli v prosincovém zápase v Praze,“ potvrdil Filip Pešán.

?? Češi na listopadovém podniku Euro Hockey Tour poprvé od roku 2015 obsadili poslední místo ❌

Zveřejnil(a) Hokej dne Neděle 14. listopadu 2021

Kdo zaujal na turnaji ve Finsku, je určitě útočník Michael Špaček, který patřil k nejlepším hráčům českého celku.

„Michal je skvělý hráč, ale když pak dojde k porovnání s hráči NHL, tak ta úroveň je přece jen ještě někde jinde. Může se ale stát, že nám bude v nominaci chybět šikovný pravák na centru a proč by nemohl nakonec jet do Pekingu on?“ pravil na jeho adresu Pešán.

Čas na olympijské hry se už krátí. Realizační tým zavítá také do zámoří na inspekční cestu. „Petr Nedvěd měl v plánu vyrazit už nyní na cestu do NHL, ale kvůli jeho zdravotní indispozici s kolenem se cesta za moře zatím neuskutečnila. Každopádně s Petrem se do zámoří určitě chystáme,“ ujistil hlavní trenér reprezentace.

„Teď se vrátil do branky David Rittich, ale u něj jsou zase nějaké osobní omluvenky na únor, protože čeká rodinu."

Jak to vypadá s nominací brankářů do Pekingu? Jasná jednička týmu zatím asi není. „My bohužel také zatím nevíme, kdo bude číslo jedna. Čekáme, jestli se brankáři uzdraví, jestli začnou chytat pravidelně,“ komentoval.

„Teď se vrátil do branky David Rittich, ale u něj jsou zase nějaké osobní omluvenky na únor, protože čeká rodinu. Nominace brankářů rozhodně nebude lehká, ale uvidíme, jak to nakonec bude,“ dodal závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz