Pět očekávaných tahounů Česka na mistrovství světa

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. května 2022, 11:00

Marek Hedbávný

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Češi vstoupí do mistrovství světa sebevědomí, povzbuzení triumfy na Českých a Švédských hrách. Otevřeně se mluví o medaili. Kdo má pomoct k ukončení dlouhého půstu?

Filip Hronek (O, 24 let)

Letošní sezona: Detroit (NHL), 78 zápasů, 5+33

Hronek je do sportu zapálený. Když mu skončí sezona v NHL, jde si v Česku zahrát inline hokej. Stejně tak nikdy neodmítne pozvánku od nároďáku – ve 24 letech ho tedy čeká už čtvrtý šampionát. Na mistrovství světa 2019 se blýskl jedenácti body v deseti utkáních, dostal se do All-Star týmu a byl zvolen nejlepším obráncem turnaje. Češi tehdy v Bratislavě pod trenérem Milošem Říhou nadchli atraktivním hokejem, skončili smolně čtvrtí. 

Foto: nhl.com

Tomáš Hertl (Ú, 28 let)

Letošní sezona: San Jose (NHL), 82 zápasů, 30+34

Do národního týmu se vrací po sedmi letech. No, za tu dobu se toho hodně změnilo: Hertl se stal v NHL hvězdou a vysloužil si dlouholetý kontrakt na osm milionů dolarů ročně. Mezitím ale prožil spoustu těžkých chvil, hlavně kvůli problémům s kolenem. Úsměv ale nikdy neztratil a teď věří ve svůj první úspěch na mezinárodní scéně. Užitečný bude svou všestranností: umí přihrát i zakončit, je dobrý také v defenzivě.

Foto: nhl.com

Roman Červenka (Ú, 36 let)

Letošní sezona: Rapperswil (SWI), 59 zápasů, 22+48

Pokud někdo pochyboval, že i když vládne švýcarské lize, na mezinárodní scénu už nemá, Červenka kritiky ztišil parádními výkony na olympiádě v Číně. S pěti body ze čtyř zápasů ovládl týmovou produktivitu a byl tím posledním, na koho by se dal historický neúspěch svalit. Červenka přijíždí na mistrovství světa coby vítěz kanadského bodování švýcarské ligy a stejně jako Filip Pešán v Pekingu i nový kouč Kari Jalonen určil Červenku kapitánem.

Foto: Barbora Reichová, olympijskytym.cz

Jakub Vrána (Ú, 26 let)

Letošní sezona: Detroit (NHL), 26 zápasů, 13+3

Jeho předešlé starty na mistrovství světa končily zvláštně, kritici mu vyčítají mezery při bránění. Ale... Je to kanonýr od boha! Většinu letošní sezony promarodil, jakmile se ale do sestavy Detroitu pro závěr ročníku vrátil, zazářil třinácti góly ve 26 utkáních. Góly může dát po střele zápěstím, golfákem nebo poté, co se díky své rychlosti utrhne do brejku. Na Švédských hrách ukázal, že právě on může rozhodovat zápasy.

Foto: Instagram Detroit Red Wings

David Krejčí (Ú, 36 let)

Letošní sezona: Olomouc (TELH), 56 zápasů, 23+28

Všichni doufají, že by v Tampere mohl oprášit spolupráci s Davidem Pastrňákem. Jenže, má to dvě ale... Zaprvé: Boston srovnal sérii s Carolinou a rozhodne tedy až sedmý zápas. Zadruhé: Pastrňák prý hraje se zraněním a s bolestmi. Tak či tak, i bez jeho hokejového dvojčete se od Krejčího čekají velké věci. Pomoct by měl hlavně v přesilovkách, kde může z pozice falešného beka tvrdě vystřelit i chytře rozehrát.

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz