Před 30 lety kontumace, dnes se sází primátoři. Sedlák o „vyšperkovaném“ derby

Lukáš Sedlák během derby. | Foto: Michal Dědič

Na straně Hradce Králové Tomáš Martinec, na straně Pardubic Marek Zadina. Platilo to i v první extraligové sezoně 1993/94. Před třiceti lety ale zůstalo březnové derby nedohrané a oba dnešní trenéři jako hráči zažili kontumaci zápasu.

Před sérií s Hradcem Králové mělo Dynamo dlouhou jedenáctidenní pauzu. Mountfield je z předkola rozehranější a po pěti dnech bez zápasu bude dobře nachystaný. Na ledě se ale může stát cokoli, stejně jako v hledišti.

Rivalita Pardubic a Hradce Králové je přitom dnes již spíše východočeský folklor, taková lidová zábava. Padají vtípky a narážky mezi kamarády, spolužáky, kolegy v práci. Mnoho tisíc lidí mezi oběma městy dojíždí. 

Už to není tak ostré jako v minulém století. V padesátých letech byla mezi městy dokonce soutěž v zemědělství s heslem: „Kdo dá více republice – Hradec nebo Pardubice?“

Obě města soupeřila v různých oblastech, ve sportu ale platilo, že Pardubice jsou hokejové a Hradec Králové fotbalový. Od roku 2013 je ale v nejvyšší soutěži Mountfield HK a od roku 2020 i Fotbalový klub Pardubice.

Hradec Králové přitom naskočil i do vůbec první extraligové sezony 1993/94. Výsledky 4:4, 4:3 a 2:0 pro Pardubice následoval zajímavý duel na hradecké půdě. Po třinácti minutách hosté vedli už 3:0, Marek Zadina dvakrát nahrával Richardu Královi. Hned po přestávce ale Hradec snížil, „domácí vstali z mrtvých a konečně začali i oni hrát pořádný hokej,“ psal tehdejší tisk.

Ve 27. minutě Tomáš Martinec „vystřelil podle rozhodčího po odpískání a dostal desetiminutový trest. Pět minut pak bylo vyhrazeno úklidu ledové plochy.“ Druhou branku domácích pak sudí pro údajný faul neuznal. „Zlobili se nejen hráči, ale i diváci, a tak musel být zápas znovu přerušen.“

A když dal Jan Hrdina gól šest minut před koncem… „Rozsvítilo se červené světlo, sudí Fietko branku Hradce uznal, aby ji vzápětí pro svůj omyl (!?) odvolal. Co se dělo pak, není těžké uhodnout. Ledová plocha byla znovu znečištěna, rozhodčí Fietko (nejslabší muž zápasu) po několikaminutovém váhání zápas (a svůj trapný výkon) ukončil,“ zní přesná citace reportáže z března 1994. Téměř šest tisíc diváků tak nakonec kvůli výtržnostem čekala kontumace 0:5.

Lukáš Sedlák během derby.

Lukáš Sedlák během derby. | Foto: Michal Dědič

Ke kuriózním situacím pak docházelo i mezi zářím 2001 a lednem 2002, kdy pardubičtí hokejisté čekali na dokončení rozsáhlé rekonstrukce zimního stadionu a hráli své domácí zápasy na ledě Hradce Králové.

„Hradečtí fanoušci stáli před těžkým úkolem: Komu fandit? Někteří provokativně povzbuzovali hosty, většina to pak řešila tak, že se sice radovala z pardubických gólů, ale během utkání nezapomněla na oblíbené skandování Pardubice u Hradce!“ připomněl web Aktuálně.cz.

Teď se před první vzájemnou sérií v play off chystají přísnější bezpečnostní opatření. Divočejší totiž bylo nedávné fotbalové derby obou měst. A taky na hokeji se děly věci, v roce 2017 vnikli fandové Mountfieldu do pardubického kotle a roztáhli tam své choreo. V roce 2019 zase v Hradci někteří jedinci napadli tehdejšího kouče Pardubic Ladislava Lubinu, když přicházel z kabiny na střídačku. 

Jsou ale i veselejší věci: generální manažer Hradce Aleš Kmoníček pochází z Pardubic a v letech 2007-11 byl manažerem prvoligového Vrchlabí, které vlastnil Petr Dědek.

Nejúspěšnější kapitán v historii Pardubic Petr Koukal fandí Hradci, protože je od roku 2017 součástí jeho organizace (letos hrál jen v partnerském Kolíně).

Útočník Dynama Matej Paulovič dojíždí na pardubický zimák z Hradce Králové, v jehož dresu v extralize začínal. A primátoři obou měst se před soubojem o semifinále vsadili. 

„Budou to krásný souboje. Myslím, že to bude pestrý pro lidi, takže se snad bude na co koukat,“ říká lídr Pardubic Lukáš Sedlák. „Mají rychlý tým, výborně bruslí, mají dobré přesilovky. Na tohle si musíme dávat pozor a využít toho, co Hradci tolik nejde.“

„Jsme o rok zkušenější a je jen na nás, jak to prodáme. Jestli jsme si v hlavách všechno srovnali a jestli jsme připravený na ledě nechat všechno, protože to bude tuhý boj. Je to o nás, jak se v hlavě přichystáme.“

A co říká kapitán na rivalitu? „Je to více speciální asi pro lidi okolo, média, fanoušky. Pro mě osobně je to play off jako každé jiné a je jedno, jestli tam je Hradec, nebo ne.“

Bitky a časté šarvátky čekat můžeme, hráči ale musí poznat, co si mohou dovolit. „V základní části je to celkem jedno, jestli dostanete pětku za nějakou bitku, tady si to každý může rozmyslet. A já osobně? Bude těžký mě nějak rozhodit. Loni se to nikomu nepovedlo.“

Lukáš Sedlák během derby.

Lukáš Sedlák během derby. | Foto: Michal Dědič

Ve vzduchu už cítí atmosféru play off a těší se po dlouhé pauze na ostrý mač. „Nemá cenu se schovávat. Je jasný, že když jdete z prvního místa do play off, tak budete favorit. Co jsme ale dokázali předtím, je teď už mimo.“

Všechno se maže, tím spíš, že jde o derby, kde se chce Mountfield vždycky vytáhnout. A pro play off má mančaft jako stvořený. „Role favorita se nevzdáváme, jen ji musíme potvrdit. A užít si to,“ popsal Sedlák.

Co udělá sportovní soupeření s celým východočeským regionem? A co na tribunách? „Záleží na lidech, bude to trošku vyšperkovaný. Na atmosféru se těším, bude to něco neskutečnýho. Fanoušci by ale měli brát v potaz, aby to nepřerostlo do nějakých násilností, rozbíjení nějakých věcí. To k tomu nepatří. Ať lidé povzbuzují, jak mohou, ale násilnosti nikdo vidět nechce.“ 

„Myslím, že to bude parádní série. Lidi v práci se můžou navzájem hecovat, to je fajn.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz