Překvapení u Rakušanů: Strůjce postupu nemůže na MS

Foto: eishockey.at

16. listopadu 2020, 14:48

Martin Voltr

Poměrně výraznou nepříjemnost musí řešit nováček elitní skupiny mistrovství světa do dvaceti let z Rakouska. Chvíli před šampionátem skončil na jeho lavičce hlavní kouč.

Turnaj elitní skupiny, který se letos vinou pandemie koronaviru odehraje jako jediný, měl být přitom pro Marca Pewala vyvrcholením tříleté práce a stejně tak i velkou odměnou: To on dovedl Rakušany za postupem.

Naši jižní sousedé na loňském mistrovství divize IA sice prohráli s domácím Běloruskem, ale v dalších čtyřech zápasech už neztratili ani bod. A protože favorizovaní Bělorusové naopak padli Lotyšům i Norům, Rakousko turnaj s těsným náskokem překvapivě vyhrálo.

Pewala však od cesty do Edmontonu odstřihla nečekaná komplikace: Na šampionát ho nepustil jeho klub z Villachu!

Bývalý vynikající útočník přitom na jeho lavičce plní pouze roli asistenta trenéra, nejhorší tým rakouské ICE Hockey League ho ani tak nemíní oželet. Vynechal by totiž až patnáct zápasů, které by VSV za měsíc mohl stihnout odehrát.

„Je škoda, že Marco Pewal nemůže být hlavním trenérem národního týmu do 20 let. Rozumíme důvodům Villachu, který je v obtížné situaci vinou covidu-19,“ uvedl prezident Rakouského svazu ledního hokeje Klaus Hartmann.

Jako náhradu vybralo vedení Rogera Badera, sportovního ředitele svazu a hlavního trenéra mužské reprezentace. „Je to logické a nejlepší řešení,“ poznamenal Hartmann. 56letý Švýcar působí u rakouských národních výběrů od roku 2014, dvacítku vedl první tři sezony a poté na ni dohlížel z pozice týmového manažera.

„Mrzí mě, že Marco po senzačním postupu nemůže být v Kanadě. Vybral jsem ho pro tuto pozici před dvěma lety a rád bych ho na ní viděl i v Edmontonu,“ řekl Bader. „Jako hlavní trenér se těším na tuto výzvu a s dalšími trenéry se pokusíme reprezentovat rakouský hokej nejlépe, jak to bude možné,“ slíbil.

Rakušané se do elitní skupiny vrátili poprvé od roku 2010. Mezi nejlepšími deseti, respektive dříve osmi týmy světa se předtím ukázali pouze v letech 1981 a 2003. Letos je jisté, že premiérově nespadnou – sestupovat totiž nebude nikdo.

S čistou hlavou se tak ve skupině B pokusí o překvapení a postup do čtvrtfinále. Postupně narazí na Američany, Švédy, Rusy a na Silvestra si to rozdají s českou reprezentací.

Stejně jako další týmy, i ten rakouský čeká od 6. prosince do odletu povinný kemp v izolaci. „Bublinu“ bude mít vytvořenou v St. Pöltenu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz