Přepsali jsme historii, září Lotyši po skalpu Čechů. Za odměnu zmrzlina?

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Že Lotyšsko obsadí třetí místo ve skupině na MSJ? To by před turnajem tipoval leda blázen. Nebo možná nějaký šprýmař. Hokejisté z Pobaltí se ale v Edmontonu prezentují sympatickou hrou, se kterou dali zabrat jak Kanadě, tak i Finsku nebo Slovensku. A Česko dokonce zdolali po výsledku 5:2 i díky hattricku kapitána!

První výhra v základní skupině na MSJ. První postup do čtvrtfinále MSJ. I tohle všechno znamenal velký lotyšský skalp Čechů.

„Přepsali jsme historii, takže jsme obrovsky nadšení. A pozor: Ještě nekončíme, hodně boje nás ještě čeká. Připravíme se na kohokoliv, s kým budeme hrát. Určitě někoho ještě čeká těžký zápas s námi,“ říká autor prvního gólu Martins Lavinš, jenž si svou bezprostředností získal v mixzóně všechny přítomné.

„Rozhodně si to na sto procent zasloužíme. Hrajeme nejlépe, jak jen umíme. Víme, že neumíme tolik s hokejkou jako ostatní týmy, ale rveme se celým svým srdcem. Všichni kluci bojují, padají do střel, takže nejsem překvapený,“ hlásí mladičký útočník perfektní angličtinou, kterou se naučil během působení v USHL.

Oslavy v lotyšské kabině byly prý velkolepé. Šílené.

„Všichni křičeli. Úplně mi třeští hlava,“ směje se. „Pro hodně lidí je to šok, že jsme porazili Čechy, ale my nejsme překvapení, abychom řekli pravdu. Byl to náš cíl a my udělali vše pro to, abychom zvítězili,“ má jasno Lavinš po výhře 5:2.

Jaké ale byly důvody lotyšského úspěchu?

Den po zápase se Slovenskem se na týmovém mítinku pouze pro hráče rozebíralo, co je nejdůležitější pro rozhodující duel s českou dvacítkou. „Věděli jsme, co musíme dělat proti Čechům. Vždyť na nás přece není žádný tlak, můžeme si užívat každý moment. A myslím si, že jsme to zvládli hodně dobře,“ říká devatenáctiletý asistent kapitána Lotyšska

Na otázku, co očekává za odměnu po takové velké výhře, měl s pomocí PR manažera lotyšské reprezentace jasno. „Doufám, že dostaneme trochu zmrzliny!“ směje se a dodává, že přijdou na řadu taky videohry. „Hrajeme na Xboxu turnaj ve FIFĚ, takže na něj taky určitě dojde. Poté se připravíme na další zápas. Víme, že budeme outsideři, ale to nás nezastaví,“ vrací se zpět k hokeji.

Zápas s Čechy rozsekl svým hattrickem lotyšský kapitán Ralfs Bergmanis. Ten se stal prvním obráncem na turnaji, který nasázel tři góly v jednom zápase. A to jsou v Edmontonu i takové hvězdy jako Edvinsson, Hughes nebo Zellweger.

„Ralfs? Můj kapitán? Kde je můj kapitán? On odvedl neskutečnou práci. Pojď sem brácho! Jsem na něj tak pyšný, je to kluk, co chce pořád vyhrávat. Kéž bychom měli víc takových hráčů. A Bruno? Kde je? Pojď sem! Jsme úžasný tým, jsme spolu už přes měsíc. Jsme jako rodina,“ povídá upřímně lotyšský útočník, který se s ostatními spoluhráči, kteří plnili mediální povinnosti, chytl kolem ramen, aby společně spustili: „Je to pocta hrát s takovými kluky.“

Foto: Martin Voltr

A co na to všechno samotný šťastný střelec?

„Hattrick je fajn, ale hlavně, že jsme vyhráli. Přepsali jsme historii! Myslím, že všichni v Lotyšsku teď šílí. U nás je sice noc, ale my víme, že lidé zápas sledovali. A za to jim moc děkujeme,“ hlásí autor tří branek proti Čechům Ralfs Bergmanis, jenž jako správný kapitán vedl svůj tým – svou rodinu – na cestě za úspěchem.

A brankář Lotyšska Bruno Bruveris zase poodhaluje svůj úhel pohledu, proč Lotyšsko proti Česku uspělo. „Jsme jako rodina, to je to nejdůležitější pro hokej. Je to týmový sport. Na led jdeme jako MY, ne jako JÁ,“ říká jeden z tahounů hokejistů z Pobaltí.

Jejich rodina nyní bude ve čtvrtfinále čelit pravděpodobně ofenzívě Tre Kronor. Tu totiž čeká souboj s defenzívou Němců. I když víte, jak to bylo před zápasem Čechů s Lotyši. Obstojí parta kapitána Bergmanise?

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz