PREVIEW: Padne sparťanské stigma? Nesmí dráždit Tygra bosou nohou

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Po dvou letech ožívá hojná rivalita. A jako každé jaro vyvstává otázka: Co Sparta a extraligový titul? Na poslední mistrovský pohár ze sezony 2006/07 usedla pořádná vrstva prachu. Los před slavný klub do čtvrtfinále postavil modrobílý zátaras. A k němu hladového Tygra.

Pardubice – 121, Sparta – 111. Nebýt naprosto dominantní jízdy Dynama základní částí, tak by Pražané za svůj vítězný rytmus asi dostali větší kredit. Vždyť zbořili klubový rekord v počtu bodů...

Při pohledu na tahy od loňského čtvrtfinálového krachu s Třincem se horko těžko rozporuje fakt, že nové vedení pro ultimátní cíl vynaložilo veškeré síly. A mančaft s koučem Pavlem Grossem popostrčilo vstříc vavřínům.

Už jen příchod respektovaného odborníka, co své renomé takřka dvě dekády piplal v Německu, se jeví jako trefa do černého. Gross ví, jaká štreka se klikatí až na vrchol. Před pěti lety k fanfárám dovedl Mannheim.

Od poloviny září se Sparta vyhýbala výpadkům hlubších rozměrů. Jako by navenek ledově klidný Gross přenášel svou auru na tým a všichni pracovali na jediném společném cíli – postupném vývoji. 

Až období od poloviny března dál odhalí, na jak pevných základech vlastně titulové ambice Pražanů stojí. Aktivita při lednové uzávěrce přestupů každopádně naznačila, s jakou vizí ladí současný kádr. 

Zack Kassian, Stephen Harper, Kryštof Hrabík – všechno chasníci kolem 190 cm a 100 kg. Play off typy, tvrďáci, co si libují ve fyzické hře. Jejich ostré lokty a špinavé trefy mohou představovat jakýsi jazýček na miskách vah.

První dva útoky (tzv. top six) jsou ve Spartě víceméně dané. Ale třetí a čtvrtý? „Když se na ně podíváte, tak z nich jde celkem strach,“ prohodil minulý týden ofenzivní démon Filip Chlapík.

I na jeho bedra se snáší tlak, aby v nejdůležitější čas pozvedl rudou pochodeň. Minulý rok to zkrátka ze strany očekávaných lídrů nebylo ono... To se letos bezpodmínečně musí změnit. 

„Liberec je velice kvalitní, mladé a rychlé mužstvo.“

Hned zkraje play off se však ze sparťanského tábora šíří poplašná zpráva: elitního centra Vladimíra Sobotku podle všeho postihly akutní problémy se slepým střevem a začátek série s Tygry nestihne. 

S informací jako první přišel deník Sport. Další rébus? Zásah, potopeno – brankoviště. Dávka zkušeností za opaskem favorizuje Jakuba Kováře, stabilní (a vysoká) výkonnost zase Josefa Kořenáře.

„Liberec je velice kvalitní, mladé a rychlé mužstvo. Na druhou stranu mají pár opravdu zkušených hráčů. Víme, kde jsou jejich silné stránky,“ tvrdí šéf střídačky Gross.

„Z obou možných soupeřů je Liberec asi atraktivnější varianta, protože jsme se s ním několikrát potkali a série je vždycky plná emocí. Když se ale budeme soustředit na sebe, jsme schopni ho vyřadit,“ věří útočník Jan Buchtele.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Od prvního vzájemného play off duelu uběhlo už sedmnáct let (tak dlouho čeká Sparta na titul). Suma sumárum se do historie vepsalo šest sérií: z toho čtyřikrát radostně křepčili Tygři, dvakrát mužstvo z metropole.

Poslední konfrontace se datuje do března 2022, tehdy do TOP 4 prolétli Pražané v poměru 4:1 na zápasy. Pod Ještědem potom jistě rádi vzpomínají na památné finále z roku 2016...

Stejně jako teď cepoval modrobílou smečku trenér Filip Pešán. Ikonický úspěch Tygrů si z dnešního kádru pamatují Lukáš Derner, Michal Birner, Michal Bulíř a Jaroslav Vlach. Ale také nynější sparťanský kapitán Michal Řepík. 

Různých příběhů se pochopitelně objevuje víc. Takže, co třeba bratrský souboj Ondřeje a Adama Najmanových? V extralize už hokejky zkřížili, dál si odškrtnou pikantní partii v play off. O zábavu je postaráno.

Liberec má v nohách vyčerpávající předkolo s Olomoucí, spíš než únavu ale zřejmě pociťuje injekci euforie z velkolepého obratu a emotivního postupu do dalšího kola. Můžeme debatovat o tom, kolik procent z výkonu dělá hlava, ale...

Tohle je prostě obrovský morální boost. Jak říkal asistent trenéra Jiří Kudrna na záběrech z kabiny po pátém klání s Morou: „Pojďme být dál nenažraný! Je to jenom o fanatismu!“ 

Na této vlně se může nějakou dobu vézt. V předkole se přesvědčil o vlastní mentální odolnosti, navzdory rychlému manku 0:2 dvakrát dobyl nepříjemnou plecharénu a doma dramatický comeback dotáhl.

S rozdrážděným Tygrem si není radno příliš zahrávat. Pro oba týmy budou extrémně důležité už úvodní dva mače v O2 areně... Hned čtyřikrát vzájemnou sérii opanoval tým, který si pro sebe utrhl první hrozen.

„Víme, jaké mají hráče a co nás čeká. Musíme si teď trochu odpočinout a připravit se na ně.“

„Je to už nějaká doba, takže je těžké říkat nějaké predikce. Necháme tam všechno, zasloužili jsme si to pátým zápasem s Olomoucí. Určitě nechceme končit,“ velí útočný tahoun Tomáš Filippi v rozhovoru pro klubový web.

„Samozřejmě se jedná o obrovsky kvalitní mužstvo. Víme, jaké mají hráče a co nás čeká. Musíme si teď trochu odpočinout a připravit se na ně. Bude to úplně jiný hokej, ale věřím, že nejsme bez šance,“ připojuje se bek Ronald Knot.

Tip hokej.cz: 4:1 pro Spartu

Pohled hokej.cz

Brankáři:
HC Sparta Praha (9/10)
Bílí Tygři Liberec (6/10)

Obránci: 
HC Sparta Praha (9/10)
Bílí Tygři Liberec (7/10)

Útočníci: 
HC Sparta Praha (9/10)
Bílí Tygři Liberec (7/10)

Přesilové hry: 
HC Sparta Praha (1/3)
Bílí Tygři Liberec (2/3)

Oslabení: 
HC Sparta Praha (3/3)
Bílí Tygři Liberec (2/3)

Samostatné nájezdy: 
HC Sparta Praha (3/3)
Bílí Tygři Liberec (1/3)

Aktuální forma: 
HC Sparta Praha (2/3)
Bílí Tygři Liberec (2/3)

Ostatní:
HC Sparta Praha (4/5)
Bílí Tygři Liberec (3/5)

CELKEM: 
HC Sparta Praha (40/47)
Bílí Tygři Liberec (31/47)

Soupiska HC Sparta Praha

Brankáři:
Oldřich Cichoň, Josef Kořenář, Jakub Kovář.

Obránci:
Nicolas Beaudin, Aaron Irving, Michal Kempný, Jakub Krejčík, Michael Krutil, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, Vojtěch Mozík, David Němeček, Tomáš Tomek.

Útočníci:
Jan Buchtele, Miroslav Forman, Stephen Harper, Petr Hauser, Roman Horák, Kryštof Hrabík, Filip Chlapík, Zack Kassian, Josh Kestner, Jakub Konečný, Pavel Kousal, Jani Lajunen, Radek Mužík, Ondřej Najman, Michal Řepík, Vladimír Sobotka, David Vitouch.

Soupiska Bílých Tygrů Liberec

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Kelly Klíma, Adam Najman, Jakub Rychlovský, Jan Šír, Jaroslav Vlach, Jayce Hawryluk, Jaromír Pérez, Daniel Pekař, Lukáš Plos, Marek Zachar, Miroslav Mucha.

Vzájemné zápasy

HC Sparta Praha 1:4 Bílí Tygři Liberec
Bílí Tygři Liberec 4:5 HC Sparta Praha
Bílí Tygři Liberec 3:4 HC Sparta Praha
HC Sparta Praha 4:1 Bílí Tygři Liberec

Hvězdy tváří v tvář

Při setkání se zástupci médií před play off se o sobě moc bavit nechtěl, nicméně... Všichni tuší, že by to Filip Chlapík měl vzít na sebe. Nálepce rozdílového plejera mnohokrát dostál už v základní části. V pravý moment umí mančaft kolem sebe svým gólem uklidnit. Vyniká jedinečným hokejovým IQ.

Šest bodů, všechny primární. Tomáš Filippi v předkole nepolevil ze zběsilého tempa, k vítězné trefě z rozhodujícího střetnutí přihodil pět gólových nahrávek. Ze všech libereckých hokejistů dokonce polkl největší porci minut – jeho ice time skoro atakoval hranici 20 minut. Tahle sezona mu šmakuje perfektně.

Tomáš Filippi a Filip Chlapík

Tomáš Filippi a Filip Chlapík | Foto: Jiří Princ a Michal Struž, koláž Hokej.cz

Tváří v tvář

Nejproduktivnější hráč
Filip Chlapík (SPA), 48 b
Tomáš Filippi (LIB), 63 b

Nejlepší střelec
Filip Chlapík (SPA), 22 g
Jakub Rychlovský (LIB), 26 g

Nejvíc asistencí
Filip Chlapík (SPA), 26 a
Tomáš Filippi (LIB), 38 a

Nejproduktivnější obránce
Michal Kempný (SPA), 31 b
T.J. Melancon (LIB), 33 b

Nejlepší +/-
Filip Chlapík (SPA), +29
Oscar Flynn (LIB), +14

Nejvíc zblokovaných střel
Michal Kempný (SPA), 58 BS
Michal Ivan (LIB), 82 BS

Úspěšnost zákroků brankáře
Josef Kořenář (SPA), 92,31 %
Daniel Král (LIB), 91,29 %

Průměr inkasovaných gólů brankáře
Josef Kořenář (SPA), 2,09 G/Z
Daniel Král (LIB), 2,78 G/Z

Porovnání týmových statistik

Bilance z posledních 10 zápasů
HC Sparta Praha (8 výher, 2 porážky)
Bílí Tygři Liberec (5 výher, 5 porážek)

Úspěšnost přesilovek
HC Sparta Praha (19,34 %)
Bílí Tygři Liberec (19,52 %)

Úspěšnost oslabení
HC Sparta Praha (85,34 %)
Bílí Tygři Liberec (79,17 %)

Skóre ze základní části
HC Sparta Praha (172:119, +53)
Bílí Tygři Liberec (174:165, +9)

Střely na branku za zápas PRO
HC Sparta Praha (32,09 střel)
Bílí Tygři Liberec (28,23 střel)

Střely na branku za zápas PROTI
HC Sparta Praha (25,19 střel)
Bílí Tygři Liberec (31,34 střel)

Úspěšnost střelby
HC Sparta Praha (10,20 %)
Bílí Tygři Liberec (11,70 %)

Úspěšnost vhazování
HC Sparta Praha (53,21 %)
Bílí Tygři Liberec (56,65 %)

Trestné minuty
HC Sparta Praha (607 TM)
Bílí Tygři Liberec (632 TM)

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu
HC Sparta Praha (4 výhry, 1 porážka)
Bílí Tygři Liberec (1 výhra, 3 porážky)

Počet zblokovaných střel
HC Sparta Praha (518 BS)
Bílí Tygři Liberec (716 BS)

Rozpis čtvrtfinálové série

Pátek 15. března – 1. zápas:
19:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Sobota 16. března – 2. zápas:
18:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Úterý 19. března – 3. zápas:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Středa 20. března – 4. zápas:
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (ČT sport)

Sobota 23. března – případný 5. zápas:
16:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport MD)

Pondělí 25. března – případný 6. zápas:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (O2 TV Sport MD)

Středa 27. března – případný 7. zápas:
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport MD)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz