PREVIEW: Východ proti jihu? Motor počkal na Pardubice, ty chtějí odplatu

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

V jednom z krajských měst letos skončí nepříjemná série – zatímco Pardubice slavily poslední postup do semifinále v roce 2012, České Budějovice čekají na vítězné extraligové čtvrtfinále už 14 let. Kdo nyní ukáže víc energie a postoupí do dalších bojů o medaile? Motor, nebo Dynamo?

Čtvrtfinálová série mezi tradičními soupeři z Pardubic a Českých Budějovic je plná pikantních příběhů. Který vám naskočí jako první? Poslední zápas základní části, čas 56:19. V Hradci Králové doklepává puk do prázdné branky Michal Vondrka, čímž srovnává na 1:1. 

Nakonec tím Motoru zajistil last-minute vstupenku do čtvrtfinále – na úkor Pardubic, kde ještě předloni pomáhal zachránit extraligu.

To vše se mohlo stát jen díky skóre ze vzájemných zápasů s Dynamem. A tím se dostáváme k příběhu číslo dva. A také největšímu otazníku série. Dokážou Pardubice zapomenout na dva ostudné výkony v základní části? Nebudou jim v hlavách svítit čísla 1:6 a 1:7? 

Po prvním výsledku zavládla v táboru Východočechů 30. prosince panika. Vedení v kabině, proslovy, negativní emoce. Výsledkem bylo, že z Dynama odešel kapitán Jakub Nakládal. Ale tým i tak pokračoval dál většinou vítězně a držel si třetí místo v tabulce.

Po kolapsu z 1. března (šestá prohra v řadě) se paradoxně nic nezměnilo. Dynamo sice zlepšilo výkon, ale s Olomoucí i Třincem těsně prohrálo a chuť si spravilo až ve Zlíně. 

A najednou spadlo do předkola, protože v dostihu o čtvrté místo uspěly České Budějovice. Především díky zlepšeným výkonům v závěru základní části – na sedmizápasovou vítěznou šňůru na přelomu ledna a února navázaly Budějovice jedenáctibodovým finišem (tři výhry a dvě prohry v prodloužení).

Načasování formy tedy měli svěřenci Jaroslava Modrého excelentní. Pardubický Richard Král ale také překvapil, když jeho tým v předkole uspěl bez ztráty kytičky. 3:0, rychlý konec Karlových Varů a šest dnů volna před čtvrtfinále.

V předkole si tedy Dynamo opět připomnělo, jaké to je vyhrávat, zatímco Motor měl pauzu ještě dvakrát delší. Budou jeho zkušené součástky fungovat tak, jako dosud? Pech, Vondrka, Gulaš a Novotný jsou osou týmu, ale dohromady dají 151 let. Jenže tihle veteráni vědí, co musí tým udělat pro výhru play-off. 

Styl hokeje ve vyřazovací části zase může více vyhovovat mladším hráčům, například pardubické formaci rychlíků ve složení Koffer - Anděl - Rohlík, které se velmi povedlo předkolo. 

Stejně jako Janu Kolářovi, po zranění čelisti se vrátil v parádní formě a tým se na něj může spolehnout. Na druhé straně jsou zase klíčovými muži defenzivy produktivní a dobře bruslící Petr Šenkeřík a Thomas Stuart Percy

Budou stačit na nejproduktivnější útok extraligy při hře 5 na 5, který tvoří Camara, Kousal a Musil? Záleží na tom, zda se vzchopí Anthony Camara, který v posledních deseti zápasech bodoval jen jednou.

A rozhodovat budou také výkony výborných brankářů – Dominik Frodl s Milanem Kloučkem i Dominik Hrachovina s Janem Strmeňem patří mezi extraligovou elitu. To o sobě mohou říct také Jan Košťálek a Matěj Blümel, kteří se zřejmě stihnou uzdravit a vrátit na led. Také oni mohou být klíčem k úspěchu Pardubic, jejichž soupeř se pro změnu chlubí vysokou efektivitou, jak jsme analyzovali níže.

Obě mužstva jsou tedy velmi hladová po úspěchu. Nadšení ve městech se silnou fanouškovskou základnou by se dalo krájet, vyprodané stadiony budou hnát dopředu své oblíbence a snít o vytouženém semifinále.

Napraví Dynamo loňský čtvrtfinálový krach 0:4 na zápasy?

Dostanou se České Budějovice mezi nejlepší čtyřku i v play-off?

Výhoda domácího prostředí je na straně Motoru, stejně jako výhody psychické a fyzické. V síle kádru a podle statistik jsou zase mírným favoritem Pardubice. 

Tip hokej.cz: 4:3 pro Pardubice

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři:
HC Dynamo Pardubice (8/10)
HC Motor České Budějovice (7/10)

Obránci: 
HC Dynamo Pardubice (8/10)
HC Motor České Budějovice (8/10)

Útočníci: 
HC Dynamo Pardubice (9/10)
HC Motor České Budějovice (8/10)

Přesilové hry: 
HC Dynamo Pardubice (2/3)
HC Motor České Budějovice (2/3)

Oslabení: 
HC Dynamo Pardubice (2/3)
HC Motor České Budějovice (2/3)

Aktuální forma: 
HC Dynamo Pardubice (2/3)
HC Motor České Budějovice (2/3)

Ostatní:
HC Dynamo Pardubice (4/5)
HC Motor České Budějovice (4/5)

CELKEM: 
HC Dynamo Pardubice (35/44)
HC Motor České Budějovice (33/44)

Soupiska HC Dynamo Pardubice

Brankáři: Dominik Frodl, Milan Klouček, Jakub Soukup.

Obránci: Michal Hrádek, Tomáš Jelínek, Jan Kolář, Jan Košťálek, Juraj Mikuš, Karel Nedbal, Matt Petgrave, Dennis Robertson, Jurij Sergijenko, Ondřej Vála, Jan Zdráhal.

Útočníci: Lukáš Anděl, Matěj Blümel, Anthony Camara, David Cienciala, Marek Hecl, Tomáš Kaut, Filip Koffer, Robert Kousal, Denis Kusý, Ondřej Matýs, Adam Musil, Matej Paulovič, Michal Pochobradský, Patrik Poulíček, Ondřej Rohlík, Ondřej Roman, Robert Říčka, Igor Švyrjov, Tomáš Urban.

Soupiska HC Motor České Budějovice 

Brankáři: Dominik Hrachovina, Jan Strmeň, David Gába, Štěpán Maleček 

Obránci: Kristofers Bindulis, Martin Bučko, Stuart Percy, Jan Piskáček, Petr Šenkeřík, Jan Štencel, Roman Vráblík, Ivan Lytvynov, David Štich, Jiří Remta, Matyáš Fousek, Ondřej Kachyňa, Dominik Vaněk.

Útočníci: Jindřich Abdul, Martin Beránek, Milan Gulaš, Martin Hanzl, Miroslav Holec, Matouš Hrubec, Tomáš Chlubna, Jan Janoch, Václav Karabáček, Josef Koláček, Matouš Masopust, Jiří Novotný, Jiří Ondráček, Lukáš Pech, Jaroslav Pouzar, Alexandr Remeš, Matěj Toman, Jakub Valský, Matouš Venkrbec, Michal Vondrka, Daniel Voženílek.

Vzájemné zápasy

Pardubice 3:2 České Budějovice
České Budějovice 2:3 Pardubice
Pardubice 1:6 České Budějovice
České Budějovice 7:1 Pardubice

Hvězdy tváří v tvář

Po nepříjemném lednovém zranění se vrátil v parádní formě. Robert Říčka bodoval v posledních třinácti zápasech hned čtrnáctkrát a díky němu opět funguje nejen pardubická přesilovka, ale také celý tým. Bojovnost a zarputilost by totiž tenhle rodák z Havířova mohl vyučovat. Souboje o puk, bitvy na brankovišti, návrat do obrany? Nic mu nedělá problém, pro týmový úspěch se dokáže obětovat. Navíc právě Říčka vítězně ukončil prodloužení třetího zápasu předkola – povede se mu nasázet důležité góly i ve čtvrtfinále?

Lukáš Pech přišel do Motoru před letošní sezonou z pražské Sparty a v osmatřiceti letech se ihned zařadil k nejproduktivnějším hráčům celé ligy. Bývalý reprezentant zapsal v 56 zápasech 57 bodů za 22 branek a 35 asistencí, což nakonec znamenalo druhé místo za Filipem Chlapíkem. Obdivuhodný výkon vzhledem k jeho věku… Díky průměrnému času na ledě za zápas přes 21 minut byl zároveň nevytěžovanějším hráčem Motoru. Produktivních špílmachrů mají ale Budějovice víc. Jako kdyby se inspirovali od trenéra Jaroslava Modrého, který hrál hokej do 41 let. Zvládnou i náročné tempo play-off?

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Příběh série

Dynamo je pod velkým tlakem, jasným cílem majitele Petra Dědka je medaile. Na jihu Čech jsou naopak nadšení, vždyť extraligové play-off tam uvidí po dlouhých devíti letech! Velkým mementem jsou přitom poslední dva vzájemné zápasy v základní části. 1:6 a 1:7, to nebyly obyčejné prohry Pardubic, to byly propadáky. Parta z východních Čech už teď nic podobného připustit nechce. Třeba i proto, aby mohlo dojít na případné (semi)finále s rivalem z Hradcem Králové, kam se ostatně přesunula extraligová licence právě z Českých Budějovic.

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Tváří v tvář

Nejproduktivnější hráči
Robert Říčka (PCE), 47 b
Lukáš Pech (CEB), 57 b

Nejlepší střelci
Robert Říčka (PCE), 27 g
Lukáš Pech (CEB), 22 g

Nejvíc asistencí
Jan Košťálek (PCE), 33 a
Lukáš Pech (CEB), 35 a

Nejproduktivnější obránce
Jan Košťálek (PCE), 41 b
Petr Šenkeřík (CEB), 26 b

Nejlepší +/-
Robert Kousal (PCE), +16
Jan Štencel (CEB), +13

Nejvíc zblokovaných střel
Jan Kolář (PCE), 84 BS
Jan Piskáček (CEB), 86 BS

Úspěšnost zákroků brankáře
Dominik Frodl (PCE), 91,41 %
Dominik Hrachovina (CEB), 90,79 %

Průměr inkasovaných gólů brankáře
Dominik Frodl (PCE), 2,32 G/Z
Dominik Hrachovina (CEB), 2,69 G/Z

Porovnání týmových statistik

Bilance z posledních 10 zápasů:
HC Dynamo Pardubice (5 výher, 5 porážek),
HC Motor České Budějovice (4 výhry, 6 porážek).

Úspěšnost přesilovek: 
HC Dynamo Pardubice (20,37 %),
HC Motor České Budějovice (19,52 %).

Úspěšnost oslabení:
HC Dynamo Pardubice (82,35 %),
HC Motor České Budějovice (80,30 %).

Skóre ze základní části:
HC Dynamo Pardubice (173:152, +21),
HC Motor České Budějovice (166:151, +15).

Střely na branku za zápas PRO:
HC Dynamo Pardubice (31,40 střel),
HC Motor České Budějovice (26,61 střel).

Střely na branku za zápas PROTI:
HC Dynamo Pardubice (28,20 střel),
HC Motor České Budějovice (28,82 střel).

Úspěšnost střelby:
HC Dynamo Pardubice (9,60 %),
HC Motor České Budějovice (11 %).

Úspěšnost vhazování:
HC Dynamo Pardubice (51,78 %),
HC Motor České Budějovice (50,36 %).

Trestné minuty:
HC Dynamo Pardubice (588 TM),
HC Motor České Budějovice (513 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu:
HC Dynamo Pardubice (4 výhry, 2 prohry),
HC Motor České Budějovice (2 výhry, 1 prohra).

Počet zblokovaných střel:
HC Dynamo Pardubice (730 BS),
HC Motor České Budějovice (800 BS).

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Rozpis čtvrtfinále play-off Tipsport extraligy

Pondělí 21. března – 1. zápas:
17:00 HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Úterý 22. března – 2. zápas:
17:00 HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (ČT Sport)

Pátek 25. března – 3. zápas:
19:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice (O2 TV Sport)

Sobota 26. března – 4. zápas:
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice (ČT Sport)

Pondělí 28. března – případný 5. zápas:
HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice

Středa 30. března – případný 6. zápas:
HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice

Pátek 1. dubna– případný 7. zápas:
HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz