Proslovy budou spíš na Plekym, líčí Frolík. Co řekl o návratu či penězích?

Michael Frolík a Jiří Burger | Foto: hc-kladno.cz

29. srpna 2023, 16:43

Pavel Mandát

Návrat ztraceného syna, tak by se dalo popsat angažmá Michaela Frolíka na Kladně. Velezkušený útočník, majitel 905 startů v NHL, se vrací na místo, kde s hokejem začínal. A rozhodně nejde jen dohrát kariéru. Motivaci má velkou, jak praví v rozhovoru.

Před pár lety jste se nechal slyšet, že si nedovedete představit, až přijde konec kariéry. Změnilo se od té doby vaše uvažování?
Svým způsobem asi jo. Letos v létě jsem hodně přemýšlel nad tím, jestli ještě pokračovat, ale nakonec se ozvalo Kladno a domluvili jsme se.

Musel vás Jaromír Jágr přemlouvat dlouho?
Ani ne, jednání bylo rychlé, domluvili jsme se rychle. Měl jsem k tomu pár svých podmínek, na které Kladno přistoupilo, takže nebyl žádný problém.

„Letos v létě jsem hodně přemýšlel nad tím, jestli ještě pokračovat."

Z pohledu smluvních nároků už každopádně vyjednávání asi tolik nehrotíte, že?
Jo přesně, peníze už neřeším. Chci si udělat radost hokejem a být v partě kluků. Pořád si myslím, že nejsem tak starej, abych musel skončit. Znáte to, jakmile jednou skončíte, už se to nedá vrátit, už se do toho nedostanete.

Do přípravných zápasů jste ale ještě nenaskočil…
Byl jsem s rodinou v Americe a trénoval sám. Šlo o součást naší dohody s Kladnem, že se k týmu připojím později a jsem rád, že na to přistoupili. Přiletěl jsem teprve předevčírem (rozhovor vznikal v pondělí 25. srpna pozn. red.) Teď se těším na zápasy. Měl bych hrát už v úterý doma s Plzní.

„Peníze už neřeším."

Liší se s přibývajícím věkem, jak rychle se dostanete do tempa?
Z mých zkušeností vím, že to člověku trvá o něco déle. Začátky bývají těžké. Ale letos se cítím docela dobře, v Americe jsem měl dobrou přípravu, takže věřím, že se to bude jen zlepšovat.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Dýchne na vás při prvním zápase za Kladno nostalgie?
Myslím si, že určitě. Člověk v klubu strávil celé dětství, vzpomínek je hodně. Dokonce i loni, když jsem na Kladno jezdil v dresu Liberce, se mi vzpomínky vybavovaly. Teď jsem rád, že tady odehraju celou sezonu.

Ve vzájemných zápasech s Kladnem se vám loni docela dařilo, radoval jste se z gólů, nebo jste se vnitřně spíš krotil?
Byly to speciální zápasy, vnímal jsem je tak. A co se týče radosti, měl jsem to tak už v Americe, že když jsem naskočil proti bývalým týmům, vždycky jsem chtěl vyhrát. Motivace byla a je pokaždé stejná, ať už hraju proti komukoliv. Ale samozřejmě, že radost po gólech může být v zápasech proti bývalým týmům trochu utlumená.

„Do sezony nemůžete jít s negativním přístupem."

Nevadí vám, že po letech nejste na místě, kde jsou ty nejvyšší ambice?
Jasně, v minulosti jsem byl na místech, kde byly ambice i tlak vyšší.  Letos jsou očekávání taková, že asi budeme hrát druhou část tabulky, ale je to hokej a může se stát cokoliv. Do sezony navíc nikdy nemůžete jít s poraženeckým a negativním přístupem.

Jak vás poslouchám, role mentora kladenských mladých by vám mohla sedět…
(usměje se) To teprve uvidíme, ale jo, doufám, že jim něco předám. Zkušeností mám dost. Snad je budeme s Plekym směrovat správným směrem.

Proslovy v kabině si s Tomášem Plekancem rozdělíte jak?
Spíš budou na Plekym, já je moc nevyhledávám. Raději se soustředím na svůj výkon, ale když mi něco bude vadit, určitě si k tomu řeknu svoje.

„Proslovy v kabině budou spíš na Plekym."

A nejvíc vám vadí co?
Když tým nemaká a nebojuje na sto procent. Může se stát, že prohrajete, ale na ledě vždycky musíte nechat maximum.

Dovedete si představit lajnu ve složení Jágr, Plekanec, Frolík?
(rozesměje se) To by byla snad nejstarší lajna v historii hokeje, ne?

Ale rukama byste si to podle mě uhráli.
To asi jo. Jako nereálné to není, stát se to může, uvidíme, jaké má Jarda plány. Bylo by to každopádně asi hodně zvláštní.

Michael Frolík.

Michael Frolík. | Foto: Marek Sekáč, hcbilitygri.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz