První starty v NHL, oslavy Stanley Cupu a teď nová smlouva. Patera zůstává ve Vegas

Jiří Patera | Foto: nhl.com

2. července 2023, 20:37

Adam Bagar

Brankář Jiří Patera zůstává v organizaci Vegas Golden Knights. Podle zámořských médií podepsal roční dvoucestnou smlouvu, která mu v případě působení v prvním týmu vynese 775 tisíc dolarů.

Pražský rodák je s Golden Knights spjat už od roku 2017, kdy jej draftovali v šestém kole. Tři roky nato podepsal tříletý nováčkovský kontrakt, ale až letos sbíral zkušenosti také u prvního týmu.

V základní části zapsal první dva starty v NHL, ozdobil je navíc výhrami. V play off sice žádné další nepřidal, ale při zraněních Logana Thompsona a Laurenta Brossoita byl stále s týmem a připraven pro případ, že by vypadl Adin Hill či Jonathan Quick.

„Tohle je příležitost, která se jen tak nemusí opakovat a přijde třeba jedinkrát za život. Už jen možnost vidět osobně takhle zblízka Stanley Cup, který vyhrál váš klub...“

Přestože není zapsán mezi vítěze Stanley Cupu, i z pozice tzv. nouzového gólmana si triumf Vegas včetně následných mistrovských oslav užil.

„Tohle je příležitost, která se jen tak nemusí opakovat a přijde třeba jedinkrát za život. Už jen možnost vidět osobně takhle zblízka Stanley Cup, který vyhrál váš klub...,“ zářil Jiří Patera v rozhovoru pro českou verzi serveru nhl.com.

Českého gólmana po úspěšném finále s Floridou ocenil také trenér Bruce Cassidy, podle nějž má i Patera podíl na tom, že nejmladší tým NHL dosáhl na slavný hokejový grál.

Jiří Patera

Jiří Patera | Foto: nhl.com

„Vychytal nám dvě výhry. Kdybychom je neměli, skončili bychom první v konferenci? Měli bychom pak ve všech sériích play off výhodu domácího prostředí? I když nejste zrovna na ledě, patříte do týmu a jste jeho součástí,“ řekl zkušený kouč.

„Tohle je skvělý pocit a umocňuje celou tu zkušenost, když víte, že jste pomohl ke čtyřem bodům. Je to po všech stránkách fantastická zkušenost a já jsem za to vděčný. Opravdu si toho vážím,“ reagoval nadšený Patera, jenž v uplynulé sezoně přidal i 31 startů v AHL za Henderson.

„Vychytal nám dvě výhry. Kdybychom je neměli, skončili bychom první v konferenci? Měli bychom pak ve všech sériích play off výhodu domácího prostředí? I když nejste zrovna na ledě, patříte do týmu a jste jeho součástí.“

Celkem na tamní farmě zasáhl už do 62 utkání, dalších 15 přidal ještě o patro níž v ECHL v barvách Fort Wayne. Během šestiletého působení v zámoří zkusil ještě USHL a WHL.

Letos mu skončil tříletý kontrakt s Vegas a hned po finále vyslovil přání zůstat v klubu také v dalších letech. „Nechci jít nikam jinam. Moc rád bych pokračoval a hrál právě tady,“ říkal tehdy 24letý gólman.

Přání se mu splnilo. S tamním vedením se dohodl na roční dvoucestné smlouvě, která by mu v případě setrvání u prvního týmu vynesla 775 tisíc dolarů, tj. skoro 17 milionů korun.

Jiří Patera

Jiří Patera | Foto: nhl.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz