Reprezentace je v kontaktu s Hemským a Faksou, osloví Židlického?

Foto: blackoutdallas.com, lockerdome.com

9. května 2016, 12:00

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) V neděli odpoledne odcestoval z Moskvy útočník Jiří Sekáč, hokejista Arizony není fit po otřesu mozku z utkání proti Švédsku ve Znojmě. Na české soupisce jsou tím pádem stále tři volná místečka - jedno pro gólmana, dvě u hráčů v poli. Před zápasem se Švédy se trenéři pro změny nerozhodli, stále totiž sledují situaci v NHL. Za Atlantikem pomalu končí série druhého kola Stanley Cupu a konec může potkat další české hvězdy.

V noci na pondělí dohrál v play off Marek Židlický. Jeho New York Islanders vypadl v sérii s Tampou Bay, zkušený český bek se podruhé za sebou nedostal do sestavy Ostrovanů. Ovšem českému výběru by se hodil náramně, teď jde o to, jestli je příjezd Židlického vůbec reálný. "Zvažujeme možnosti, ještě čekáme na situaci, jak dopadne Dallas. Potom uvidíme," konstatuje asistent Josef Jandač.

V kontaktu s mistrem světa 2015 zatím trenérský štáb není. "Nespojili jsme se, ale budeme to zvažovat," doplňuje trenér, který povede český národní tým na letošním Světovém poháru. Pozornost Vladimíra Vůjtka a jeho kolegů míří také do Dallasu, kde mají letos velmi dobrou formu útočníci Aleš Hemský a Radek Faksa (oba na snímku). "Jsme s nimi v kontaktu," potvrzuje Jandač.

Zatím je na konkrétní informace brzy, naděje hokejistů Stars na postup v play off stále žije, byť Dallas v bitvě se St.Louis ztrácí poměrem 2:3 na zápasy. Šestý duel, jenž proběhne v noci na úterý, se navíc hraje na ledě Blues. Lze předpokládat, že pokud Dallas vypadne, Faksa s Hemským budou osloveni, dostanou konkrétní nabídku. Času je relativně stále dost, čtvrtfinále mistrovství světa proběhne až příští týden, ve čtvrtek 19. května.

Také není jisté, jestli by trenéři stáli o dvě posily do útoku, nebo zařadí jednoho obránce. Variantu se sedmi beky a 15 útočníky zvolil loni v Praze trenér Růžička, jde ovšem o riskantní krok. Zdravotní výpadek jednoho defenzivního hráče by pak znamenal, že šampionát dohraje mužstvo pouze se šesti zdravými beky. "Budeme se rozhodovat i na základě třeba možných zranění. Doufáme, že nepřijdou. Ale kdyby ano, podle toho pak budeme na soupisku doplňovat posily. Jestli obránce nebo útočníky," doplňuje.

S národním týmem se v Moskvě stále připravují zadáci Petr Zámorský, Adam Polášek a útočník Dominik Kubalík. Když nedorazí zámořské posily, dva ze tří uvedených hráčů by se mohli posunout mezi účastníky mistrovství světa. Pozice třetího gólmana je volná jen formálně, v průběhu turnaje (nejpozději před čtvrtfinále) ji zaplní Matěj Machovský, jiný gólman s českým občanstvím už totiž letos nikde nechytá. Machovský by o čárku za turnaj přišel patrně jen tehdy, pokud by se v Moskvě sám zranil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz