Rozzlobený Jalonen: Proč mají sudí video?! Hráči to vzali do vlastních rukou

Foto: Jan Beneš, Český hokej

21. května 2022, 23:17

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Do mixzóny nakráčel o poznání později než obvykle. Důvod? Trenér národního týmu Kari Jalonen po zápase proti Norsku probíral s rozhodčími ošklivý faulu na Matěje Blümela, za který neudělili žádný trest.

Na jindy velice klidném Finovi bylo bleskově poznat, že ho situace ze závěrečné periody nenechala chladným.

Blümel utkání se severským protivníkem nedohrál kvůli nepříjemnému střetu ze 49. minuty. Ledovou plochu musel opustit za pomoci svých spoluhráčů

A reakce?

Žádná – čtveřice arbitrů si celý incident ani nezkontrolovala z opakovaných záběrů, Andreas Martinsen potrestání za svůj prohřešek unikl.

Hlavně kolem toho se točil pozápasový rozhovor s Jalonenem…

Váš komentář k duelu s Norskem?
Pro nás je to důležitá výhra. Máme tři body, které jsme si zasloužili. Na konci to bylo vyhrocené, ale viděl jsem, jak se hráči semkli. O zákroku na Blümela už jsem mluvil s rozhodčími a supervizorem. Nerozumím tomu, proč nepoužívají video, když ho mají k dispozici. Sám jsem to viděl a potvrzoval mi to celý tým, že to byl jasný zásah do hlavy. Hráč leží zraněný na ledě, rozhodčí mají možnost se jít podívat na video a učinit rozhodnutí. Teď se nejeli podívat ani na replay, to se mi nelíbí. Bezpečnost hráčů je v hokeji na prvním místě. Musí se na to jít podívat, když mohou. Nechápu to. A pak mi přiznají, že to byla chyba. Není to tady poprvé.

Jaký je aktuálně Blümelův stav?
Nevím, musím si promluvit s doktorem. Ale opravdu mě potěšilo, jak na to reagovali jeho spoluhráči. Když nemohli věřit rozhodčím, tak to vzali do vlastních rukou.

„Všichni v aréně to viděli. A oni mi tvrdí, že ten zákrok nemířil na hlavu.“

Co vám tedy po zápase rozhodčí řekli?
Řekli mi, že hlavní ani čároví neviděli kontakt s hlavou. Mezitím jsem si to sám prohlédl na videu, všichni v aréně to viděli. A oni mi tvrdí, že ten zákrok nemířil na hlavu.

Jaký máte názor na práci sudích celkově? Už po zápase se Švédskem se vám některé jejich výroky nelíbily…
No, oni mi pak dali za pravdu. Jenže to je pozdě. Existuje tak tenká hranice mezi tím, jestli utkání vyhrajete nebo prohrajete. Musíte dodržovat pravidla, musí to být fér pro všechny. Ale k zápasu… S dnešním výkonem jsem spokojený, líbil se mi. Ve druhé třetině nás podržel brankář, dal nám šanci vyhrát. Teď máme všechno ve vlastních rukou.

Proč myslíte, že jste v průběhu prostřední části lehce polevili?
Začali jsme hrát tak trochu na krásu, nebyl to poctivý, pokorný hokej. Ztráceli jsme puky, soupeř si pak vytvořil gólové šance. Ale takový je hokej: první a třetí třetina se nám povedly.

Můžete říct pár slov k výkonu Davida Pastrňáka?
Kolik tady odehrál zápasů? (usmívá se)

Dva.
A kolik dal gólů?

Tři.
(směje se) Tak co k němu můžu říct? Jeho lajna funguje skvěle, pro něj je to dobře. Ale jsem rád i za Vránu, který se trefil během přesilovky. To jsou přesně ty malé věci, co jsme potřebovali. Kluci získají sebevědomí.

„Všichni mluvili o tom, že se Vránovi nedaří dávat góly, ale podle mě hrál opravdu dobře.“

Jak moc je pro Jakuba Vránu důležité, že protrhl střeleckou smůlu?
Samozřejmě potřeboval nabrat trochu sebevědomí. Všichni mluvili o tom, že se Vránovi nedaří dávat góly, ale podle mě hrál opravdu dobře. Hlavní věc je, že maká pro tým, dává do toho všechno.

Co první start Davida Kämpfa? Zejména v první třetině měl několik zajímavých příležitostí.
Líbil se mi. Je to skvělý hráč, hodně nám pomůže. Musíte vzít v potaz, že včera přijel – jeho výkony půjdou nahoru. Celý zápas jezdil naplno, navíc se dostal do šancí. Defenzivně i ofenzivně odvádí dobrou práci, výborně bruslí.

Po porážce s Rakouskem tým cítil obrovské zklamání, teď máte dvě důležité výhry a šest bodů. Jaké atmosféra v kabině vládne?
Takové turnaje bývají, nemusíte vždycky začít úplně dobře. Kluci teď jsou ve skvělé náladě, užívají si vítězný pocit. Ale přesně o tom to je, aby se stmelili a dřeli jeden pro druhého. Vždyť jsme něco jako rodina. Teď před sebou máme Spojené státy a Finsko, zítra si trochu odpočineme. Snad bude svítit sluníčko, abychom načerpali energii. Pak se nachystáme na Američany.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz