Rulík: Hráče stále poznávám. Proti Finsku ocenil zodpovědnost a trpělivost

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. července 2022, 19:35

Helena Hegeďová

Juniorská reprezentace otočila zápas proti finskému výběru do 19 let a trenér Radim Rulík našel po utkání na adresu svých svěřenců jen kladná hodnocení. Oproti předchozímu výkonu proti Švýcarsku týmu nechyběla zodpovědnost a úsilí.

Dvacítka má za sebou vyrovnaný zápas proti finské devatenáctce. Co si z něj odnášíte?
Myslím si, že jsme v zápase nebyli horším týmem. Od jeho poloviny jsme měli převahu, ale byl z toho vyrovnaný výsledek. Soupeř nás nejvíc ohrožoval po buly u nás v pásmu a vytvářel si hodně nebezpečných šancí a akcí. Pak taky musíme jednoznačně zapracovat na přesilovkách a oslabeních. Celkově to byl ale zodpovědnější výkon s více vloženým úsilím, než jsme předvedli ve druhém utkání proti Švýcarsku.

Vstup do utkání byl ovšem v několika ohledech podobný a taky hodně hektický. Bylo třeba hráče usměrnit, když přišlo vyloučení?
Ne, to ne. Když to vezmu zeširoka, tak my do oslabení zkoušíme různé hráče, abychom si udělali představu o tom, koho tam posílat, až už opravdu o něco půjde. Dáváme příležitost i hráčům, které neznáme, ať vidíme, jak se v oslabení orientují. A právě v případě tohoto prvního vyloučení bylo vidět, že hráči neví, jak mají oslabení zahrát, a chybovali. To se ovšem v přípravných zápasech stává.

„Myslím si, že jsme v zápase nebyli horším týmem. Od jeho poloviny jsme měli převahu, ale byl z toho vyrovnaný výsledek."

Zůstaňme u oslabení. V těch totiž přišly i střelecké šance a Petr Hauser v jednom z nich skóroval z trestného střílení…
Oslabení jako takové jsme ještě speciálně netrénovali právě proto, že na něj nemáme určené hráče. Postupně už se to ovšem krystalizuje a v zápase proti Finsku to šlo vidět i v tom, že jsme pomalu začali na led posílat hráče, o kterých jsme si mysleli, že by mohli vyhrát buly a dostat se do brejku. Dvakrát se to povedlo, jednou z toho byl i faul soupeře a Petr Hauser to v trestném střílení trefil skvěle.

Je to stejně i s některými dalšími aspekty hry?
Určitě, od toho příprava je. Jsme tady nový realizační tým a potřebujeme všechny hráče poznat, což se za jeden zápas nepovede.

Vraťme se ještě k utkání. První dvě třetiny jste stahovali náskok soupeře. Co bylo v tuto chvíli nejdůležitější?
Důležité bylo, abychom vydrželi být trpěliví a bruslili celých šedesát minut, protože jsme se dokázali držet v útoku a i střelecky bylo utkání vyrovnané. Při pohledu na výsledek to člověk nevidí, ale herně jsme nebyli horším týmem. Právě proto bylo třeba si to udržet celou dobu, ne jen třeba dvacet, nebo čtyřicet minut. Myslím si, že to nakonec byl i jeden z aspektů, který rozhodl o vítězství.

Po gólu na 3:2 navíc hráči viditelně ožili…
Samozřejmě se vždycky hraje lépe, když vedete. Celkově si ale myslím, že kluci odehráli závěr i celé utkání dobře. Na soupeře fyzicky stačili, díky čemuž mohli hrát vyrovnanou hru a udržet výsledek.

„Jsme tady nový realizační tým a potřebujeme všechny hráče poznat, což se za jeden zápas nepovede."

Vítězný gól vstřelila první formace. Co říkáte na její souhru v zápase?
Kluci takhle hráli poprvé, takže po prvním zápase je to těžké hodnotit. Když to vezmu jen z pohledu tohoto zápasu, tak hráli dobře a my jsme jim do toho nezasahovali. Jde vidět, že to jsou hráči, kteří už něco odehráli. Zápas určitě zvládli, ale jak říkám, je to jenom jeden zápas v přípravě. To důležité nás teprve čeká a uvidíme, jak to bude všechno vypadat.

Ještě před tím důležitým vás čekají další přípravné zápasy, jeden z nich hned zítra. Budete do utkání s Finskou dvacítkou něco měnit?
Máme nějaké hráče navíc, takže je zítra zase prostřídáme. Máme také pár hráčů se zdravotními problémy, takže ti samozřejmě hrát nebudou. Nenastoupí ani někteří kluci, kteří odehráli všechna předchozí utkání. Sestavu jsme připravili a teď máme před sebou ještě dva přípravné zápasy před startem šampionátu. Ten zítřejší a ještě jeden v Kanadě. Budeme se proto v rámci možností, co nám zdravotní stránka dovolí, sestavovat tým a hrát tak, jak bychom chtěli na mistrovství. Z dnešního zápasu ovšem opět máme naražené rameno, natažené vazy v koleni, pořád něco přibývá. Myslím si, že všechno bude nakonec dané ne tolik momentální formou, jako spíš zdravím hráčů.

„Máme nějaké hráče navíc, takže je zítra zase prostřídáme. Máme také pár hráčů se zdravotními problémy, takže ti samozřejmě hrát nebudou."

Je něco na co se budete chtít v těchto zápasech, nebo i trénincích, konkrétně zaměřit?
Samozřejmě. Až odletíme do Kanady, tak tam budeme mít dost prostoru na to, abychom zapracovali na oslabení, přesilovkách a dalších hodně důležitých činnostech, které mohou rozhodovat zápasy.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz