Rulík po generálce: Systém fungoval, vyhráli jsme zaslouženě

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Celkem těžkou práci měla reprezentační dvacítka v posledním přípravném zápase před šampionátem. Jasnou herní převahu nad Rakouskem ale nakonec přetavila ve vítězství 6:3. „V turnaji to bude něco úplně jiného,“ varuje hlavní kouč Radim Rulík.

Jak se vám přípravný zápas s Rakouskem zamlouval?
Myslím, že splnil přesně to, co jsme potřebovali. Poslední zápas jsme hráli ve Finsku, potom jsme měli pauzu, cestu do Kanady a aklimatizaci. Rozhodli jsme se, že před mistrovstvím sehrajeme jen jedno utkání, a soupeře jsme měli určeného. Soustředili jsme se na systém naší hry, který fungoval docela slušně. Vůbec nás nerozhodilo, že jsme prohrávali 0:1. Myslím, že jsme zápas zvládli zaslouženě, protože jsme byli lepším týmem. Drželi jsme se víc na puku, měli jsme víc šancí a střel na bránu. V naší třetině se odehrávaly jenom krátké úseky nebo oslabení.

„Vůbec nás nerozhodilo, že jsme prohrávali 0:1.“

Ano, šancí jste měli opravdu spoustu, ale produktivita vás tlačila. Je právě tohle důležitý bod, na kterém chcete do turnaje zapracovat?
Času máme strašně málo, mistrovství začíná za dva dny. Na tom asi nějak víc nezapracujeme. Spíš by se to mělo lepšit, jakmile se hráči dostanou do zápasového rytmu a kondice. Teď se chtěl každý ukázat v nejlepším světle, takže situace třeba uspíšil nebo vyřešil zbrkle. Chyběl tam klid, který rozhoduje. Pro nás je ale důležité, že jsme se do těch šancí dostali. Věříme, že postupem času s přibývajícími zápasy budeme v koncovce efektivnější. Jen v první třetině jsme měli čtyři pět tutových šancí, kdy jsme měli soupeři odskočit, ale neproměnili jsme je.

Před turnajem jste mluvil o přesilovkách, teď jste využili jednu ze šesti. Řekl vám zápas, jakým směrem se v nich budete ubírat?
Provedení nebylo takové, jaké bychom chtěli. Musí to být rychlejší, přihrávky musí chodit rychleji. V závěru musí jít z první, musíme vystřelit z voleje... Nebylo to z naší strany pohotové, bylo to pomalé. Taky věříme, že se přesilovky postupně zlepší. Složení formací ale měnit nebudeme, těm hráčům dáme důvěru.

„Zvolíme takový program, abychom do turnaje vstoupili maximálně natěšení.“

Očekáváte, že úvodní duel se Slovenskem bude o hodně jiný?
Bude úplně jiný. Tady se nehrálo tolik do těla, když šlo o přípravný zápas před mistrovstvím. Sice došlo ke zranění rakouského hráče, které nás mrzí, ale nebylo to z naší strany nic zákeřného. Celkově se zápas hrál spíš technicky, hráči do sebe nešli. V turnaji to bude něco úplně jiného. Bude to o soubojích a hře do těla.

Máte před sebou dva volné dny. Čím je vyplníte?
Zvolíme takový program, abychom do turnaje vstoupili maximálně natěšení a byli v něm hlavou. I proto, že se začíná ve dvanáct hodin, což není úplně obvyklý čas. Na systému pracujeme tři týdny a potřebujeme, aby hráči měli ve všem úplně jasno. Aby neměli žádnou pochybnost nebo nerozhodnost, že něco neví. Chceme, aby si to sedlo hned od prvního zápasu. Na jednu stranu trochu zvolníme, aby hráči měli chuť, a na druhou stranu si ještě vyjasníme pár taktických věcí. Na tom ale budeme pracovat celé mistrovství.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz