Rulík po premiéře: Excelentní 1. třetina! Chválil Málka, nastínil změny

Radim Rulík | Foto: Jan Beneš, Český hokej

9. listopadu 2023, 23:30

Josef Prášek

Premiéra jako ze snu! Radim Rulík zažil povedený debut u hlavního týmu české reprezentace. Jeho svěřenci přejeli Švédy vysoko 5:2. „To není o mně, ale o hráčích. Hráli jsme odvážně – myslím, že jsme za to byli odměněni,“ říká hlavní trenér.

„Soupeře jsme podle mě trošku překvapili aktivitou… Základem byla excelentní první třetina,“ je si vědom.  

Ještě aby ne! Bum, bum, bum, bum! V 16. minutě Češi až šokovali domácí příznivce. 4:0 po brankách Lence, Tomáška, Fleka a Sedláka.  

Start z říše snů. „Samozřejmě vždycky se tam ale něco objeví. To je vždycky. Já si hlídám takové věci, abychom je zachytili včas, pokud bychom od něčeho ustupovali,“ odmítá uspokojení Rulík. 

„A párkrát to tam bylo. Pustili jsme střední pásmo a oni hned nabrali rychlost. To byli jako ryba ve vodě. I druhý gól z toho padl, že Švédové nabrali rychlost a my jsme couvli. Pak jsme to nezachytili. Ale jsem rád, že jsme to tak víc nehráli, než hráli,“ líčí.  

„Já si hlídám takové věci, abychom je zachytili včas, pokud bychom od něčeho ustupovali.“

„Samozřejmě pár věcí tam bylo, které nám nevyšly. Je to postupná práce. Zápas od zápasu, turnaj od turnaje. Budeme pracovat na tom, abychom hráče dostali do našeho systému – aby si byli v něm jistí a věřili si,“ popisuje.

Radim Rulík avizoval už po svém jmenování do funkce, že chce hrát atraktivní hokej. To se mu v premiéře náramně povedlo. Málokdo čekal, že systém bude fungovat tak brzy. 

„Měli jsme dva tři tréninky. A ty byly zaměřený na systém. Postupujeme zápas od zápasu a jsme rádi, že jsme ten první duel zvládli.“ 

„Budeme pracovat na tom, abychom hráče dostali do našeho systému – aby si byli v něm jistí a věřili si.“

Velkým pozitivem byl i výkon brankáře Jakuba Málka. Jeho premiéra? Několikrát zachránil svůj celek. 

„Naprosto správný postřeh. Musím říct, že v kabině jsem ocenil nejen mužstvo, ale i jeho. Bylo tam pár hodně nebezpečných střel a on nás podržel. Předvedl výborný výkon,“ chválí ho Radim Rulík. 

Stejně tak mohl pozitivně mluvit o Adamu Kubíkovi, který taktéž prožil parádní debut. Z levé strany krásně vymetl bekhendem šibenici. 

„Nevěřil jsem tomu, ale udělal to excelentně,“ ví Rulík. „Celkově to zvládl, celá čtvrtá formace se mi líbila. Samozřejmě všechny. Neměli jsme to ani nějak určený podle síly, kdo je první nebo čtvrtá lajna. Měli jsme čtyři vyrovnané formace a všechny si vytvořily možnosti.“ 

Premiéru zažil i Tomáš Plekanec. A to na střídačce české reprezentace v roli asistenta trenéra. A byl vidět. Pohybem i komunikací s Radimem Rulíkem.

„Od toho tam je. Řekli jsme si, co bude hlídat a co sledovat. Takových situací tam pár bylo. Podle mě nebyl nervózní, jsem velmi rád, že na střídačce s námi je,“ váží si český kouč Plekance. 

Změny v sestavě: Většina hráčů odehraje dva zápasy

Sečteno, podtrženo. Nároďák zažil pod Rulíkem povedený večer. Jde se ale dál. V sobotu narazí Češi na Finsko a v neděli na Švýcarsko. 

„Sestava se změní – hráči, co dnes nehráli, půjdou hrát. Někteří naopak dostanou volno. Máme to tak, že většina hráčů odehraje dva zápasy a někteří tři. Jinak by to ani nešlo,“ přibližuje plány.

„Sestava se změní – hráči, co dnes nehráli, půjdou hrát. Někteří naopak dostanou volno. Máme to tak, že většina hráčů odehraje dva zápasy a někteří tři."

„Na první a druhý zápas si bereme třináctého útočníka v případě, že by se někomu něco stalo v první polovině zápasu. Abychom zátěž rozložili na čtyři kompletní formace,“ pokračuje.

„Na poslední utkání si třináctého útočníka už brát nebudeme. Tam budou spíš kluci, kteří nehrají Ligu mistrů. Nebo například Petr Kodýtek bude hrát sice Champions Hockey League, ale nebude hrát v sobotu a pak půjde v neděli do utkání. Takže neodehraje prostě tři zápasy, ale dva.“

Sestava tak dozná určitých změn. Podle Rulíka bude nejspíš i jiný kapitán (proti Švédsku byl Špaček) a jeden z asistentů (doposud Zámorský a Sedlák).

„Vše musí vyjít i zdravotně. Jedna věc jsou plány a druhá realita. V praxi plány často nevychází, ale doufám, že jsme to přežili ve zdraví. Nemám žádnou zprávu o zranění, všichni dohráli,“ zakončuje. 

Radim Rulík a Jiří Kalous

Radim Rulík a Jiří Kalous | Foto: Jan Beneš

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz