Ruský talent má prý rakovinu. Sbornou vedl na zlatém Hlinkovi

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Nepříznivých zpráv je bohužel poslední dobou víc než dost, další taková nyní přišla i ze sportovního světa. Týká se osmnáctiletého ruského hokejisty Ivana Mirošničenka.

Ruského útočníka si můžete pamatovat z několika mládežnických akcí. Sbornou vedl jako kapitán na Olympijských hrách mládeže v Lausanne i na posledním Hlinka Gretzky Cupu v Česku a na Slovensku, kde Rusové podruhé v řadě triumfovali. Loni se zúčastnil také šampionátu osmnáctek, na který měl vyrazit i letos.

Kanadských bodů sbírá na mezinárodní scéně spoustu, a to hlavně díky spolupráci s Matvejem Mičkovem. Mirošničenko by se za normálních okolností mohl vejít i do první desítky letošního draftu NHL.

Bohužel je však evidentní, že normální okolnosti – nejspíše ani za několik měsíců – platit nebudou...

Ruská hokejová federace ve čtvrtek na svém twitterovém účtu sdílela informaci, že u talentovaného útočníka byly zjištěny závažné zdravotní problémy. V současnosti podstupuje léčbu v Německu a mohl by přijít dokonce i o celou následující sezonu 2022/23.

Podle novináře Alexeje Ševčenka z portálu Sport-Express byla Mirošničenkovi diagnostikována rakovina. Konkrétně Hodgkinův lymfom, tedy onemocnění, které postihuje lymfatickou soustavu.

Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, osmnáctiletý mladík se alespoň může inspirovat příběhem jiného hokejisty, který tuto nemoc úspěšně přepral. Byl to samotný Mario Lemieux.

Lékaři u něj objevili nádor ve 28 letech, kdy už měl Lemieux na kontě dva Stanley Cupy. Léčba mu však zabrala pouhé dva měsíce a poté se vrátil zpátky do hry!

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Mirošničenko působí v organizaci Avangardu Omsk. Do Kontinentální ligy dosud nenakoukl, letos odehrál 31 utkání v nižší VHL s bilancí 10 branek a 6 asistencí. Podle trenéra zálohy Omsku Konstantina Kuraševa musí zejména zlepšit práci do defenzivy, na poslední šampionát dvacítek se nedostal údajně i kvůli špatné fyzické kondici.

„Avangard poskytne hráči plnou podporu a uhradí veškeré náklady spojené s léčbou. Přejeme brzké uzdravení a návrat na led!“ vzkázal klub sympaticky. „Věříme, že tuto nemoc překonáš,“ napsali zástupci ruské federace.

V Německu se přitom momentálně léčí s nádorem na mozku také další ruský talent, dvacetiletý Rodion Amirov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz