S Jágrem počítám! O nominaci mám na 90 procent jasno, hlásí Růžička

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

23. dubna 2015, 17:50

Václav Jáchim

Proces dlouhého hledání a rozhodování o nominaci na mistrovství světa míří k cíli. Po pátečním utkání s Finskem v Brně oznámí Vladimír Růžička jména těch, s nimiž pro domácí akci počítá. Seznam bude o něco širší, čeká se totiž na případné posily z týmů, které skončí v prvním kole Stanleyova poháru. Ovšem sestava i tak dostává konkrétní obrysy. "Zhruba na 90 procent mám jasno," hlásí kouč. A potvrzuje, že chce v mužstvu také Jaromíra Jágra. "Počítám s ním," doplňuje jasně.

Legenda světového hokeje je doma dva dny. Jágr přiletěl ve středu do Prahy, během čtvrtečního podvečera už v Brně absolvoval první trénink s národním mužstvem. Ještě předtím si chvilku promluvil s Růžičkou. "Něco jsme si řekli, nechci to moc rozebírat. Počítám s ním, on odpověděl, že uvidí, jak se bude cítit. Já chci, aby hrál," shrnuje stručně.

Jaromír Jágr se do elitního výběru vrací poprvé od utkání proti Švédsku na minulém mistrovství světa. Po nepovedeném utkání o bronz tehdy oznámil, že na reprezentační úrovni končí. Teď je však blízko změna, šampionát v Praze podle všeho dá. Jediným zápasovým testem bude souboj s Finy, vyprodaná DFRG arena uvidí Jágra ve formaci s Janem Kovářem a Michalem Vondrkou. "Na přesilovky bude Jarda chodit s Kubou Voráčkem a první lajnou, složení tam trochu namícháme," připomíná Růžička.

Když slyší, jestli má Jágr chuť naskočit na šampionátu, rychle odpovídá: "Já myslím, že jo." Hlavní kouč je v tomto ohledu optimista. "Bavili jsme se a já věřím v to, co jsem říkal už dřív. Že ho ukecám. Jarda tady je, trénoval s chutí. Věřím tomu. Jardu potřebujeme dostat do pohody, kterou od něj očekáváme." Zatímco v minulosti legendární osmašedesátka platila za jasného lídra české ofenzivy, letos dá Růžička prostor i jiným koním.

"Jarda je světová třída, vynikající hráč, na druhou stranu má svůj věk a s herním vytížením to zase nesmíme nějak přehánět ve smyslu, že nastoupí a automaticky dá pět gólů. Jarda chce vždycky pomoci, ale ta jeho role bude taková, jaká má být. Co jsem viděl, tak na Floridě to plnil, hrál s mladšíma klukama. Podle mě je důležité hlavně ho nechat v klidu," nabízí svůj pohled Růžička.

Štáb národního týmu aktuálně sleduje dění v prvním kole Stanley Cupu. Během noci na dnešek vypadl Winnipeg, který podlehl Anaheimu 0:4 na zápasy. "S hráči Jets se spojujeme, chtěli bychom, aby přijeli Michael Frolík a Ondra Pavelec. Máme zájem a uvidíme, jak všechno dopadne," říká Růžička. V případě Pavelce by došlo na doplnění silné brankářské pozice, trenér zatím neoznámil, s kým počítá do pozice jedničky. "Uděláme to v pondělí, možná už v pátek po utkání," naznačuje. "Já to víceméně vím, ale ještě počkáme," dodává.

Pokud Pavelec kývne, smůlu bude mít Pavel Francouz. Litvínovská opora by se přidala jen v případě, že by gólman Winnipegu z jakéhokoli důvodu k dispozici nebyl. "Pokud by Ondra neprošel zdravotní prohlídkou nebo něco podobného, počítali bychom s Francíkem, Chytal za nás víceméně celou sezonu. Je ještě brzy," reaguje Růžička. Místa jsou však jen tři, už delší dobu bylo jasné, že dvě z nich zaujmou Alexandr Salák a Jakub Kovář. Co Pavelec? Ten už dřív naznačil, že přijme jakoukoli roli. Nekladl si žádné požadavky. "S Ondrou jsme seděli loni v létě, měl jsem z toho dobrý pocit," potvrzuje hlavní trenér.

Národní mužstvo končí dlouhé přípravné období druhým duelem proti Finům, který také uzavře letošní program Euro Hockey Tour. První klání ve Znojmě se vydařilo, Češi vyhráli 4:1, ovšem Růžička mluvil také o některých rezervách - zejména v obranné práci. "Malinko změníme rozehrávku, protože Finové nás v tom ze začátku trošku zaskočili. Uvidíme, jak se s tím vypořádáme. Jinak bych chtěl, aby přístup hráčů byl stejný. Kluci ukázali srdce a obrovskou bojovnost, hlavně musíme stačit bruslařsky. Finové totiž hrají ve velkém tempu a špatně se chytají, potřebujeme být ještě rychlejší než oni." Když hlavní kouč naznačil, že z 90 procent má už jasno o mužstvu pro mistrovství světa, může páteční utkání ještě zamotat nominační plány? "Možná ještě něco jo, ale víceméně už představu mám," usměje se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz