Sedlák zašel na golf a nastavil hlavu: Aktivně a jednoduše!

Lukáš Sedlák | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

„Pauza je dlouhá a ze sledování zápasů jsem víc nervózní, než když hraju,“ usmívá se Lukáš Sedlák na startu týdne, kdy poprvé v kariéře prožije extraligové play off. S Pardubicemi má velké plány, přesně kvůli nim se vracel z NHL. Navíc to klubové stoleté výročí a vyhlášený útok na titul… Napjatější atmosféru by nevymysleli ani scénáristi na Oscarech.

„Už se nemůžu dočkat!“ hlásí taky s úsměvem jeden z nejlepších hráčů extraligy. V přepočtu na bodový průměr vůbec nejlepší.

24 zápasů, 27 bodů… Tak produktivní byl v pardubickém dresu naposledy David Krejčí během výluky na podzim 2012. Jeho bilance byla naprosto stejná.

„Média tohle budou řešit, všechny možné statistiky… Vidíme, že na tohle se vůbec nedá hrát, předkolo to dokazuje,“ odpovídá Sedlák na tlak zvenčí. 

„Je úplně jedno, jestli jste první, desátý, nebo dvanáctý. Já osobně jsem udělal za základní částí čáru a teď se začíná od nuly. Každý ví, o co hrajeme.“

Ano, o Masarykův pohár. Ale Dynamo ještě neví, koho vyzve jako prvního soupeře. Bude to po základní části dvanáctá Plzeň? Nebo do Pardubic přijede vítěz série Olomouc – Karlovy Vary?

„Mně osobně je to asi jedno. Každému hráči sedí něco jiného, ale je to play off a startovní čára i cíl čtyř vyhraných zápasů, to je pokaždé stejné. Samozřejmě budou rozehraní, zároveň ale už budou trochu unavení, budou mít nějaké bolístky, protože jsou to těžké zápasy,“ přemýšlí Sedlák.

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

„Domácí prostředí je velká výhoda, fanoušci nás poženou dopředu, dodá nám to sílu. I když letos jsme vlastně hodně vyhrávali venku,“ zasměje se. Pardubických dvacet výher a celkových 58 bodů z cizího ledu totiž v základní části znamenalo nový rekord.

To už je ale zapomenuto. „Do zápasu půjdeme s tím, že chceme vyhrát, a je nám úplně jedno, z jaké pozice – jestli jako favorit, nebo outsider. Nejdůležitější pro nás je, abychom byli perfektně nachystaní,“ shoduje se Sedlák i s kapitánem Poulíčkem nebo trenérem Rulíkem. 

„Nezáleží na tom, jestli jste první, desátý, nebo dvanáctý. Já osobně jsem udělal za základní částí tlustou čáru.“

Trenér stříbrné české dvacítky je známý svými tréninkovými metodami, vysokými nároky na fyzickou připravenost. Má přirozený respekt, charakterem působí dost přísně, přitom je ale férový. Před play off prý tak podle Sedláka nic měnit nemusel, jeho standard zůstává. Důležitá ale může být jeho minulost.

Kromě úspěchů na reprezentační úrovni (zlato z MSJ 2000 i z MS 2005) má totiž také extraligový titul s Litvínovem. V posledních dvou letech pak s Mladou Boleslaví dvakrát prošel až do semifinále.

„Vždycky je dobré mít zkušenosti v kabině. Hraje to roli. Nesmíme být psychicky ani moc nahoře, ani dole, ať se děje cokoli. Můžete jeden zápas prohrát 0:6 a další zase vyhrát… Do nového zápasu se jde zase od nuly. Emoce musíte držet na stejné úrovni, soustředěně,“ říká k tomu Sedlák.

„Musíme chytit začátek zápasu, pár prvních střídání, dostat se do tempa. Pak už budou všechny výhody a nevýhody smazány,“ zastavil se ještě Sedlák nad možnou nevýhodou Dynama. Tou je dlouhá pauza a možná ztráta zápasové praxe. 

„Bude to trochu nepříjemné. Musíme do prvního zápasu vstoupit aktivně a hlavně jednoduše. Trochu se rozehrát v prvních střídáních, nevymýšlet složité věci, aby se každý dostal do tempa. Myslím, že po chvíli to nebude vůbec znát…“

„Letos jsme vlastně hodně vyhrávali venku...“

„Ještě nedělat zbytečné fauly,“ říká Sedlák s tím, že už v předkole se projevuje, jak velkou zbraní mohou být přesilové hry. „A vyvarovat se ztrát okolo modrých čar, protože soupeři čekají na protiútoky a snaží se je využít. Z takových situací padá hodně gólů,“ doplnil ještě.

Příliš mnoho přemýšlení o hokeji ale taky není ideální stav, do kterého byste se během dvou týdnů bez utkání chtěli dostat. Sedlák si proto našel i jinou činnost. 

„Myslím, že bylo dobré, že jsme vypli od hokeje. Zašel jsem na golf a zlepšoval se s trenérem,“ směje se nejlepší střelec Pardubic.

„Myšlenky jsem dostal od hokeje trochu jinam, po těch nepovedených zápasech se to hodilo. A pak jsme se s čistou hlavou mohli vrátit zpátky do poctivého tréninku.“

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz