Šestnáctiletý Jiříček přepsal historii: Snad budeme taky brutální stroj

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

8. listopadu 2020, 16:11

Jan Šimek

16 let a 345 dní. V tomto věku naskočil David Jiříček do utkání za národní tým dospělých, přepsal dlouholetý rekord Rostislava Olesze a stal se nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za seniorský výběr samostatné české reprezentace. A co víc? Předvedl odvážný výkon a vyslal jasný vzkaz: Do budoucna se s ním určitě musí počítat.

Kolena se mu netřásla. To ukázal hned při prvním střídání. „Bylo to nervózní, ale dalo se to ustát. Pro nás to byl zápas po dlouhé době. Jsme rádi, že jsme si mohli zahrát,“ vykládá klenot extraligové Plzně.

Ten mohl v dresu národního týmu prožít premiéru jako z pohádky, hned při prvním střídání se dostal do gólové šance. Zblízka ovšem Askarova nepropálil. „Měli jsme jasný plán, který jsme dodržovali. Doufám, že mě vzadu zaskočil útočník. Ale tohle je v systému normální, šel by tam každy hráč,“ popisuje David Jiříček svůj útočný výlet.

Kde se zápas podle něj lámal? „Rozhodla koncovka. V prvních deseti minutách jsme byli jasně lepší, Rusy jsme nepustili ze třetiny. Zlomil to první gól. Nebylo to nic vypracovaného, spíš náhoda. Pro ně to byl hodně důležitý gól, uklidnili se a začali hrát svou hru. Do té doby jsme je ale přehrávali,“ tvrdí.

Borec, který byl zvolen nejlepším hráčem utkání na české straně, si prožil i horké chvilky. To když ve druhé třetině po tvrdém střetu vyfasoval dvouminutový trest, byť rozhodčí chvíli debatovali o přísnější variantě. „Jsem rád, že se domluvili takhle. Trochu jsem se bál,“ přiznává.

Co mu přinesla první mise se seniorskou reprezentací? „Nám mladým to dalo hodně, učili jsme od Míši Moravčíka, který je z Klatov stejně jako já, nebo od Kuby Jeřábka. Tihle všichni jsou obránci na nejvyšší úrovni. Od nich jsme se něco museli přiučit. Dost nám radili, to je velké plus a jsme jim vděční, že nám takhle pomáhali,“ těší Jiříčka.

Ten se po dlouhé pauze objevil na ledě v ostrém utkání. „Když nejste dva, tři týdny na ledě, je to znát. Bruslení je specifický pohyb. Když z něj vypadnete, těžko se do něj dostáváte zpátky. V pondělí jsme byli na testech, celý den jsme byli na pokoji, to nám taky nepřidalo. Bylo to syrové, ale za ten týden jsme se do toho dostali. Od nás to bylo stoprocentní,“ posuzuje.

„S Davidem Jiříčkem jsem byl spokojený. Podle mého názoru odehrál fantastický zápas.“

Cenná byla z jeho pohledu i konfrontace s ruskými juniory, s nimiž se brzy potká dvacítka na mistrovství světa. „Bude proti nám stát síla, ale my taky doufáme, že budeme brutální stroj,“ usmívá se. Proti bude stát i talentovaný gólman Jaroslav Askarov. „Je dobrý, ale musíme se s tím srovnat a minimálně jednou ho prostřelit. Musíme hrát jako teď a ještě něco přidat, zkrátka je předčít,“ velí David Jiříček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz