Škoda zranění, potíže jsem měl celý rok, tvrdí Novotný. S MS moc nepočítá

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

4. března 2016, 12:20

Václav Jáchim

Podobný ročník nepamatuje. Jiří Novotný nasbíral několik zdravotních potíží, s nimiž se statečně pral a dělal maximum, aby byl fit na play off. Stalo se, jenomže v prvním kole Gagarinova poháru přišlo vyřazení a tím pádem sportovní smutek. "Hráli jsme s Petrohradem, troufám si říci, že jsme byli v určitých pasážích lepší, ale soupeř nás trestal hlavně z přesilovek. Zatímco nám nešly, jim ano," konstatuje v rozhovoru pro hokej.cz.

Série trvala jen pět zápasů. Lokomotiv sice zvládl první bitvu, kterou v prodloužení rozhodl právě český útočník, pak už ovšem vládl obhájce loňského triumfu. "Do poslední chvíle jsem věřil, že s tím něco můžeme udělat. Všechny zápasy vyrovnané, při hře v pěti proti pěti jsme byli i lepší. Ale nedokázali jsme se prosadit v přesilovkách, naopak oni nám v oslabeních dávali důležité góly," hodnotí.

Zranění? Všechno se to sešlo, nic podobného nepamatuju

Jaroslavl šla do boje proti ambicióznímu soupeři odhodlaně. "V základní části jsme vytvořili klubový rekord v počtu bodů, skončili jsme druzí za CSKA Moskva. Byla tam víra v úspěch. I sebevědomí. Ale hlavní problém spočíval podle mě v tom, že jsme během play off nehráli hokej, který nás předtím zdobil. Naopak musím uznat, že Petrohrad předváděl účinný systém - především do obrany. Bohužel jsme to nezvládli a vypadli, což je pochopitelně zklamání," připomíná.

Když se za uplynulým obdobím ohlédne ze svého pohledu, mluví především o zraněních. Novotných jich nasbíral tolik jako jiní za tři nebo čtyři sezony. "Teď už to mohu říci, měl jsem potíže vlastně celý rok. Už od léta. Tehdy mě hrozně limitovala ruka, nemohl jsem s ní pořádně hýbat. Došlo k poškození nervu, byl jsem z toho nešťastný. Samozřejmě jsem hrál, ale pořád to nebylo ono," hlásí.

Posléze se přidaly dva otřesy mozku, jež poslaly mistra světa 2010 na marodku. "Vrátil jsem se, ale pak jsem měl zase natržený prsní sval. Všechno se to zkrátka sešlo, podobné období jsem myslím nikdy nezažil. Na zranění to byla moje nejtěžší sezona, přesto jsem se snažil pořádně do toho dostat. A před play off se mi to povedlo. Byl jsem konečně v pohodě a cítil se dobře, jenže jsme proti Petrohradu neuspěli," lituje.

Syn chodí do druhé třídy, narodila se nám dcerka. Rodině moc dlužím

Krátce poté klub ohlásil, že odchovanci hokeje v Jindřichově Hradci nenabídne prodloužení smlouvy. Novotný tudíž v Lokomotivu končí. "Je to tak. Po posledním zápase jsme měli mítink s generálním manažerem a prezidentem klubu. Rozešli jsme se v dobré, na úrovni. Jaroslavl je špičková organizace, moc si vážím toho, že jsem tam mohl strávit dva krásné hokejové roky. Samozřejmě bych se rád rozloučil nějakým úspěchem, bohužel nám to nevyšlo," konstatuje.

Jakmile vyřídil všechny náležitosti a povinnosti spojené s dosavadním působištěm, konečně se mohl Novotný vrátit domů. "Přiletěl jsem ve čtvrtek," hlásí. V nejbližší době ho nikdo nikam nedostane. "Letos jsem byl v Rusku bez rodiny, narodila se nám dcerka. Manželce a dětem strašně moc dlužím. Syn Jiřík chodí do druhé třídy, za posledních osm měsíců jsem ho viděl dohromady ani ne měsíc. A malou Rozárku snad třikrát. Už jsem se na ně strašně moc těšil," přiznává.

Po náročném období má nyní volno, ale bude také řešit klubovou budoucnost. "Jsem otevřený všem kontaktům," říká otevřeně. "Nějaké nabídky mám - z Ruska i z jiných soutěží. Zatím o tom nelze mluvit, nic konkrétního dohodnuté není. Uvidíme," tvrdí. V předchozích letech u něj býval aktuální také národní tým. Od roku 2007 startoval Novotný pravidelně na mistrovství světa, vynechal jen jednou - na jaře 2009. Letos ale patrně další čárku nepřidá.

V reprezentaci nebyl celou sezonu, měl zdravotní trable, hlavně se však ohlíží na rodinu. "Už jsem řekl, že máme druhé dítě, byl jsem strašně dlouho bez svých nejbližších. Reprezentaci jsem nikdy neodmítl a moc si vážil toho, že za ni mohu hrát. Teď je to však pro mě těžké. Navíc ani nevím, jestli by měli zájem trenéři. S nároďákem moc nepočítám," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz