Skupiny pro MS 2024 jsou známy. Kanada bude v Praze a slíbila hvězdy z NHL!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. května 2023, 13:13

Marek Hedbávný

Po nedělním vyvrcholení šampionátu v Tampere je jasné, v jakém složení se odehrají základní skupiny na nadcházejícím mistrovství světa v Praze a Ostravě. Připomeňme, že o podobě skupin rozhoduje pořadí v žebříčku IIHF.

Čeští pořadatelé měli právo udělat jednu změnu, a to prohodit dva týmy sousedící ve zmíněném žebříčku. Předseda organizačního výboru Petr Bříza už dříve avizoval, že právě v pondělí se uskuteční důležitá schůzka, po které bude o složení skupin definitivně jasno.

Nabízelo se prohodit Kanadu s Finskem či USA. Výběr javorového listu byl totiž původně zařazený do skupiny v Ostravě, je ale zřejmé, že Praha by mohla díky historickým památkám přilákat jednak kanadské fanoušky, tak hlavně hvězdy z NHL. Před osmi lety si šampionát v Praze užili třeba Sidney Crosby, Claude Giroux, Taylor Hall, Brent Burns, Tyler Seguin, Nathan MacKinnon či Jason Spezza.

„Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí."

Organizátoři nakonec skutečně zažádali o prohození Kanady za USA. Schválit to nyní musí všechny zainteresované strany (to znamená Rada IIHF, Infront a oba zámořské celky). 

„Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí a nemuseli jsme tuto výměnu řešit," uvedl v tiskové zprávě Jan Černý, generální sekretář svazu. „Proto jsme se mohli zaměřit na naši druhou prioritu: a to účast kanadského týmu v Praze a druhého zámořského týmu v Ostravě. Nyní budeme čekat čtrnáct dní na schválení."

„Nyní budeme čekat čtrnáct dní na schválení."

V překonání vlastního rekordu v návštěvnosti na mistrovství světa může pomoct rovněž návrat Polska do elitní skupiny. Do Ostravy to totiž budou mít natěšení fanoušci z Polska kousek. To samé bude platit o divácích ze Slovenska.

Po letošních velkých úspěších v Tampere se dá očekávat i velký zájem o vstupenky z Německa a Lotyšska. „Rádi bychom se přiblížili k návštěvnosti z roku 2015 a navázali na úspěšný šampionát," přeje si Petr Bříza. 

„Rádi bychom se přiblížili k návštěvnosti z roku 2015 a navázali na úspěšný šampionát."

Návštěvnost v Praze zajistí domácí reprezentace, kterou však vinou propadu v žebříčku IIHF čeká hodně náročná skupina: střetne se s Kanadou, Finskem, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Rakouskem a Velkou Británií. „Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou navíc taková, že pokud budou hrát v Praze, můžeme očekávat příjezd jejich hvězd," věří Černý.

Složení skupin na MS 2024

Skupina A (Ostrava): USA, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán, Polsko.

Skupina B (Praha): Kanada, Finsko, Švýcarsko, Česko, Dánsko, Norsko, Rakousko, Velká Británie.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz