Slováci po vítězné generálce škrtali. Končí opora Vítkovic i posila Energie

Foto: Andrej Galica, SZLH

8. května 2022, 9:04

Adam Bagar

Hokejisté Slovenska mají za sebou úspěšnou generálku na blížící se MS, v Žilině přetlačili Francii 2:0 a obhájili prvenství na domácím Kaufland Cupu.

Naši sousedé se radovali z vítězství na turnaji navzdory úvodní porážce 4:5 po nájezdech s Norskem. Seveřané totiž nezvládli své druhé vystoupení, ve kterém podlehli Francii 1:2 v prodloužení. Slovákům tak stačilo proti stejnému soupeři uspět v základní hrací době.

To se povedlo díky skvělému nástupu. Obě branky z hole Adama Lišky a Jakuba Minárika padly v úvodní desetiminutovce, brněnský Matej Tomek se blýskl čistým kontem. V akci už fanoušci viděli i Tomáše Tatara, který naskočil v elitním útoku s Lantošim a Krištofem.

V přípravě končí Riečický, Koch, Valach a Baláž

Po vítězství 2:0 nad Francií, se kterou se Slovensko utká hned v pátek v Helsinkách, přišly čtyři škrty. V přípravě už nepokračují brankář Dominik Riečický, vítkovický obránce Patrik Koch ani útočníci Marek Valach s Jozefem Balážem, jenž v týdnu posílil Karlovy Vary.

Brankáře Patrika Rybára a Mateje Tomka nakonec přece jenom doplní Adam Húska. Toho si sice Rangers před pár dny stáhli z důvodu zranění třetího gólmana v týmu, ale situace nakonec pro Slováky dopadla dobře a brankář farmářského Hartfordu dostal zelenou.

„Adam má letenku, všechno je nachystané. V úterý ráno by měl přiletět a připojit se k nám,“ říká pro web hockeyslovakia.sk generální manažer týmu Miroslav Šatan. Ten má aktuálně na soupisce 27 hráčů, kromě trojice brankářů také devět obránců a patnáct útočníků.

„Skupina hráčů, která s námi zůstala, není definitivní. Ještě mohou přijít změny. Například Martin Gernát potřebuje podstoupit nějaké vyšetření, abychom věděli, zda bude moct jet na šampionát,“ dodává Šatan s tím, že finální nominace bude známa nejspíš v pondělí.

Na MS nejspíš poletí také 17letý talent Sýkora

V týmu nechybí ani 18letý Juraj Slafkovský, který střelecky řádil na bronzové olympiádě v Pekingu. A velkou šanci má i o rok mladší Adam Sýkora, který svůj čtvrteční debut s Nory ozdobil gólem. „Je to další mladý a nadějný hráč, kterému jsme se rozhodli dát šanci.“

Podle Šatana je velmi pravděpodobné, že Sýkora odcestuje s týmem do Finska. „Možná ale bude v roli čekatele na místo v sestavě. Rozhodující bude, jestli se nám podaří získat ještě nějakou posilu ze zámoří. Když ne, později bychom ho mohli zapojit do turnaje.“

Aktuální kádr Slovenska

Brankáři:
Adam Húska (Hartford Wolf Pack, AHL), Patrik Rybár (Dinamo Minsk, KHL), Matej Tomek (HC Kometa Brno, Česko).

Obránci:
Michal Ivan, Mislav Rosandič (oba Bílí Tygři Liberec, Česko), Martin Bučko (HC Motor České Budějovice, Česko), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, Česko), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava), Martin Gernát (HC Lausanne, Švýcarsko), Mário Grman (HPK Hämeenlinna, Finsko), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav, Česko), Šimon Nemec (HK Nitra).

Útočníci:
Adrián Holešinský, Adam Sýkora (oba HK Nitra), Andrej Kollár, Michal Krištof (oba HC Kometa Brno, Česko), Róbert Lantoši (Linköping HC, Švédsko), Adam Liška (Severstal Čerepovec, KHL), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav, Česko), Jakub Minárik (HK Dukla Trenčín), Kristián Pospíšil (HC Davos, Švýcarsko), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec, Česko), Juraj Slafkovský (TPS Turku, Finsko), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Alex Tamáši (HC 05 Banská Bystrica), Tomáš Tatar (New Jersey Devils, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz