Smejkal sundal kryt a málem se znovu zranil. Jdu do toho po hlavě, říká

Jiří Smejkal | Foto: Markéta Křížová

18. května 2023, 19:30

Lukáš Mihal

(RIGA, od našeho zpravodaje) Do druhé přestávky bída a zmar, pak národní tým nastartoval Dominik Kubalík a nakonec z toho byla jasná výhra. Česká reprezentace zvítězila nad Slovinskem 6:2 a Jiří Smejkal se napočtvrté dočkal prvního bodu. Navíc poprvé na turnaji hrál bez obličejového krytu, avšak málem si přivodil další zranění.

„Myslím, že zápas jsme začali dobře. Měli jsme spoustu příležitostí a tlačili jsme, jenže bohužel jsme dostali dost nešťastnou branku a přišlo mi, že jsme potom přestali hrát. Začali jsme vymýšlet a každý hrál svou hru bez ohledu na tým,“ lituje nepovedeného začátku zápasu nová akvizice Ottawy. „Pak nám nesmírně pomohl gól na 1:2, díky tomu jsme si začali věřit. Ve třetí třetině už jsme ukázali charakter a sílu našeho týmu.“

Slovinsko dělalo favorizovaným Čechům zpočátku až nečekané problémy, po dvanácti minutách dokonce platil stav 0:2. Slovinci pak začali dobře bránit, až do závěru druhého dějství držel brankář Luka Gračnar čisté konto.

„Návrat do zápasu nebyl vůbec jednoduchý. Slovinci hráli výborně a dobře bránili osu hřiště. My jsme hráli většinou po stranách, kvůli tomu jsme ani neměli moc příležitostí,“ popisuje Smejkal první půlku utkání.

„Návrat do zápasu nebyl vůbec jednoduchý.“

Střelecké sucho na české straně pak utnul Dominik Kubalík, který vyrovnal dvěma přesilovkovými góly. Na jednom z nich se svou asistencí podílel Smejkal.

„Kubalda nám strašně moc pomohl. I když jsme nehráli s tak silným soupeřem, nemohli jsme prostě dát gól. On to nakonec nastartoval, i díky tomu jsme vyhráli,“ vychvaluje svého spoluhráče z NHL.

Smejkal v duelu se Slovinskem hrál poprvé na šampionátu bez obličejového krytu a možná i to mu přineslo štěstí k zisku prvního bodu. „Bylo hrozně těžké hrát s plexisklem, když na to člověk není zvyklý. Třeba když jsem dostal puk pod nohy, tak jsem na něj vůbec neviděl. Možná i trochu na vlastní nebezpečí jsem si kryt sundal, protože vždycky jdu do zápasu po hlavě.“ 

Česká smůla na zranění ale pokračovala dál a opět to schytal Smejkal. Ten se obětavě vrhl proti střele v oslabení ve druhé periodě, kotouč ho ale trefil přímo do kotníku a český forvard nebyl schopný pohybu. Naštěstí se vzápětí přerušovalo a mohl zamířit na střídačku.

„Pak jsem si vzal prášky na bolest a nechal si to obvázat.“

„V první chvíli jsem si myslel, že to bude hodně špatné, protože mi odešla úplně celá noha, nemohl jsem na ní ani došlápnout. Pak jsem si vzal prášky na bolest a nechal si to obvázat, tak doufám, že to bude v pohodě,“ věří v rychlé uzdravení útočník českého týmu.

Smejkal ale nepochybně patří mezi obrovské bojovníky a reprezentaci se bude snažit pomoci za každou cenu. „Už ani nesleduji ostatní zranění. Mě už bolí tolik věcí, takže to neřeším a dokud to nějak půjde, tak to zvládnu,“ zakončil s úsměvem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz