Smoleňák o první výhře: Po pauze to nebylo jednoduché, ale zvládli jsme to

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

19. března 2022, 22:59

Adam Kodet

Mountfield HK šel sice do čtvrtfinále jako vítěz základní části, do soutěžního zápasu ale nastupoval po znatelné pauze, která se na herním výkonu a pohodě podepsala. Boleslav trpělivou hrou a precizní defenzívou držela favorita na uzdě a po vyrovnání v závěru byla chvíli na koni. To ale trvalo jen minutu. Zápas rozhodli bratři Klímové pod dozorem svého otce na tribuně a Hradec se ujal vedení v sérii.

Bylo znát, že Mountfield chvíli stál, ačkoliv sehrál alespoň modelové utkání s partnerským Kolínem. „První zápas byl důležitý, po takové pauze to není vůbec jednoduché,“ má jasno vůdce hradeckého mančaftu Radek Smoleňák.

Občas to drhlo v kombinaci nebo přišly zbytečné fauly pramenící z nesoustředěnosti. „V play off se bohužel takové věci stávají, ale my bychom chtěli, aby se v rozhodujících zápasech nestávaly. Ale byl to první zápas, zvládli jsme ho a to je pro nás důležité do druhého dne,“ nenechává se hradecký kapitán rozhodit úvodními nesoulady.

Mladá Boleslav s favorizovaným soupeřem držela krok střelecky a sama ho do mnoha šancí nepustila, ačkoliv Hradec držel puk na holi mnohem častěji. Ve chvíli, kdy domácí vedli, komplikace to pro ně nebyla. Když však zčistajasna po parádním pasu Pýchy přišel únik Eberleho a jeho věšák pod víko, bylo zle.

„Určitě to nebylo nic příjemného, ale věděli jsme, že když budeme dál hrát aktivně a mít hlavy nahoře, tak ten gól dáme. Kluci to tam došťouchali a jsme za to rádi,“ oddechl si Smoleňák po gólu Kevina Klímy minutu a sekundu po vyrovnávací brance soupeře, který se ukázal jako vítězný.

Sestřih utkání

Jedním z klíčových faktorů konce sezony, zisku prezidentského poháru a teď i zisku prvního bodu ve čtvrtfinále je gólman Filip Novotný. 10 zápasů za Hradec, 11 inkasovaných gólů. Taková čísla hovoří sama za sebe.

„Chytá výborně a jsme rádi, že ho tam máme. Kivi (Henri Kiviaho) je připravený tam jít taky, víme, že oba dva chytají solidně. Často nám zápasy vyhrávají, ale na druhou stranu máme celý tým, který hodně pracuje a pomáhá. To je důležité, nemůžeme pořád spoléhat na to, že nám to Novas nebo Kivi vychytají. Určitě se musíme zlepšit třeba v blokování střel, aby toho na ně šlo co nejméně,“ vysekává poklonu oběma brankářům jejich kapitán.

Zároveň ale lídr Východočechů ví, že za skvělými brankářskými čísly často stojí hra celého týmu. „Filip má něco za sebou a je hodně dobrý gólman. Ale celá obrana začíná od útoku. Musíme mu pomáhat, ale zase věříme, že když to někde pokazíme, že pomůže on nám,“ podtrhuje důležitost vzájemné synergie.

Kromě kvalitních zákroků a rychlých přesunů disponuje Novotný parádní hrou holí. Během zápasu často pomáhal s rozehrávkou a na konci se zase snažil dát gól přes celé hřiště. Směr byl dobrý, v cestě puku ale stál boleslavský bek. „Asi si věří a já jsem za to jedině rád. Lepší, než kdyby to pořád chytal do lapačky. Věří, že může rozehrávat, a nám, a hlavně bekům to hodně pomáhá,“ dodává závěrem s lehkým úsměvem Radek Smoleňák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz