Smutný osud předchůdce Treťjaka. Ruského gólmana patrně zabila dcera

25. září 2017, 16:00

Václav Jáchim

V 60. letech patřil k nejlepším sovětským brankářům, Viktor Tolmačov si desetkrát zachytal za první sbornou. Býval by přidal zápasů víc, jenže se dostal do konfliktu s trenérem Kulaginem, navíc se slovo hlásil tehdy sedmnáctiletý talent Vladislav Treťjak. Tolmačov opustil CSKA Moskva a brzy upadl v zapomnění. Jeho jméno nyní bohužel připomněla tragédie. Někdejší vynikající gólman zemřel násilnou smrtí, patrně už v průběhu srpna. Z vraždy je podezřelá jeho pětapadesátiletá dcera.

Na smrt Viktora Tolmačova se přišlo náhodou, až s odstupem několika týdnů. Mistr Sovětského svazu 1963-66 žil v moskevském bytě s dcerou, která podle ruských médií nikdy nepracovala a byla na otci finančně závislá. Tolmačova od počátku srpna nikdo neviděl. "Nevycházel z domu, nejdřív mě napadlo, že tráví léto mimo město. Ale bylo to divné," řekla televizi REN-TV jedna ze sousedek.

Tomlačov byl rozvedený, s bývalou manželkou ovšem udržoval pravidelné kontakty. Když se jeho někdejší žena stále nemohla dovolat na číslo brankářova telefonu, ani jí nikdo u dveří bytu neotvíral, obrátila se na policii. Jak uvádí magazín Moskevský komsomolec, příslušník policie při prošetřování oznámení zastihl v bytě Tolmačovovou dceru.

Sice otevřela dveře, ovšem tvrdila, že tatínek odjel do západní části Ukrajiny. Jenže z bytu byl cítit natolik silný zápach, že příslušník vstoupil dovnitř a v obývacím pokoji našel na gauči mrtvolu muže v pokročilé fázi rozkladu. Brankářova dcera byla ihned zajištěna, je hlavní podezřelou z násilného činu. "S mrtvým otcem žila v bytě zhruba měsíc a půl. Mrtvý Tolmačov ležel zabalený do hadrů a polyetylenu," uvedla sousedka osmasedmdesátiletého brankáře, který se milovanému hokeji na roky vzdálil do ústraní.

Někdejší gólman CSKA Moskva nebo Chimiku Voskresensk žil po svém, spoluhráči a kamarádi ho prý občas zahlédli v hledišti při utkání některého z moskevských klubů. "Naposledy jsem s ním mluvil někdy před pěti lety, na zápase CSKA. Viktor byl dobrý chlap a brankář. Svého času se prosadil do nejlepšího klubu u nás, chytal za reprezentaci. To hovoří samo za sebe. Myslím, že všichni hráči na něj vzpomínají v dobrém," řekl serveru championat,ru jiný gólman Alexander Paškov, mistr světa 1978 a olympijský vítěz ze Sappora 1972.

V dobách největší slávy plnil Tolmačov pokyny trenéra Tarasova, v reprezentaci měl být nástupcem slavného Viktora Konovalenka. Ovšem když CSKA Moskva převzal kouč Kulagin, brzy se s ním dostal do konfliktu. A musel odejít. Po třech sezonách v Chimiku Voskresensk ukončil Tolmačov kariéru, brankářskou jedničkou se v sovětské sborné stal Vladislav Treťjak (na snímku). Sekundovali mu pak především Paškov, Zinger, Sidělnikov nebo Myškin.

Jakmile Tolmačov opustil bouřící kariéry, přestal všechny zajímat. Komunistický režim přál sportovním hvězdám jen tehdy, pokud z nich něco mělo. Podobných případů jsou desítky. Někteří sovětští hokejisté prohráli boj s alkoholem, jiní skončili na okraji společnosti a pro režim byli najednou málem nežádoucí. Tolmačov se údajně protloukal všelijak. "Neměl vzdělání ani profesi, takže dělal, co se dalo. Pokud vím, pracoval v oblasti obchodu, což bylo za sovětských dob hodně složité. Je to stále velmi živé téma. Viktor se snažil, ale nedařilo se mu zachovat osobní rovnováhu a zachránit rodinu, což se věkem postupně zhoršovalo. Je to moc smutný příběh," doplnil Alexander Paškov.

Provedená pitva prokázala, že Tolmačov zemřel na následky bodných ran v oblasti hrudníku a srdce. Minimálně dvě byly podle lékařů smrtelné. Z vraždy byla obviněna brankářova dcera, na níž byla uvalena vazba. Při policejním výslechu se podle ruských zdrojů k šílenému činu přiznala.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz