Snad se brzy vrátíme, věří Korejci. Za poslední roky ušli dlouhou cestu

Foto: iihf.com

15. května 2018, 9:23

Adam Bagar

(HERNING, od našeho zpravodaje) Korejci se mezi světovou elitou dlouho neohřáli. Při premiéře na MS skončili bez bodu a se strašidelným skóre 4:48 poslední a po roce se společně s Bělorusy vracejí zpátky do divize IA! "Je to zklamání, mohli jsme asi ukázat víc, ale získali jsme zase cenné zkušenosti a zahráli si proti hvězdám světového hokeje," hlásí Brock Radunske po klíčové porážce 0:3 s Norskem.

Asiatům stačilo k udržení mezi elitou vyhrát v základní hrací době. Začali podle představ, už po padesáti sekundách rozvlnili síť a slavili vedení. Předčasně. Seveřané sáhli k trenérské výzvě a při sporné situaci byli úspěšní. Sudí trefu po dlouhé debatě neuznali. "Doufali jsme, že to bude platit. Video rozhodlo, tak to prostě je," smutní pětatřicetiletý útočník.

"Neuznaný gól? Doufali jsme, že bude platit. Video rozhodlo, tak to prostě je."

Korejci pokračovali v úvodní aktivitě, po šesti minutách vedli na střely už 6:0. "Začátek zápasu byl z naší strany opravdu dobrý." Ale jako první udeřili Norové, když v přesilovce mířil přesně Tobias Lindström. "Rozhodla naše vyloučení. Většina týmů má hráče, kteří je umějí potrestat. Norsko v přesilových hrách získalo pohodu," mrzí Brocka Radunskeho.

Jeho tým se po několika debaklech zvedl, Dánům podlehl po boji 1:3 a přes porážku 0:3 sehrál sympatickou partii i proti Norům. "Myslím, že poslední dva zápasy ukázaly, že i na této úrovni můžeme s některými týmy hrát. Zvedli jsme se a ukázali svou sílu, ale přišlo to pozdě. Na víc jsme asi neměli, i když jsme Norsko klidně mohli porazit," má jasno.

Byli jsme tady za úplné outsidery a slýchali jsme to ze všech stran

Korejci se v Herningu loučí s nulou na kontě a strašlivým skóre 4:48. "Je to moc, určitě jsme ho chtěli mít lepší. Už za první dva zápasy jsme dostali osmnáct branek, což je opravdu hodně. A naopak jsme nebyli schopni dát více než jeden gól. Víme, že to umíme, ale nedokázali jsme to vůbec přenést na led," říká jeden z Kanaďanů s korejským pasem.

Foto: iihf.com

Svěřenci kouče Jima Paeka byli už před turnajem pasováni za jasného adepta na sestup. "Byli jsme tady za úplné outsidery a slýchali jsme to ze všech stran," usmívá se Radunske. "Ale naši hráči nehrají v nejlepších ligách světa, pořád se máme hodně co učit. V elitní skupině MS jsme hráli vůbec poprvé a pro všechny to byla velká zkušenost," dodává.

Korejský hokej hodně vyrostl, za poslední roky ušel dlouhou cestu

Přes bleskový návrat do divize IA Korejci cítí, že udělali za poslední roky velký pokrok. Vždyť ještě před pár lety hráli dokonce až na třetím nejvyšším šampionátu, teď hostili olympijské hry v Pchjongčchangu a premiérově se představili v elitní skupině MS. "Korejský hokej hodně vyrostl, asi tak za posledních pět let ušel dlouhou cestu," pokyvuje.

Brock Radunske věří, že se Jižní Korea bude už brzy znovu střetávat s Kanaďany, Američany, Finy a dalšími hvězdnými výběry. "Doufám, že se někdy vrátíme. V nižší skupině hraje několik skvělých týmů a bude hodně těžké se probít zpátky, ale opravdu věřím, že se to povede. Když se budeme držet naší hry, tak třeba už za rok," hlásí korejský útočník.

Za rok si top úroveň vyzkoušejí Britové, pro hokej budou zpestřením

Společně s Asiaty opouštějí elitní skupinu také Bělorusové, nahradí je Itálie a Velká Británie, která se vrátí po 25 letech. "Ještě před pár lety jsme spolu hráli o dvě divize níž, teď stihli za dva roky postoupit úplně nahoru. Pro hokej to bude zpestření a vyzkoušejí si top úroveň. Myslím, že za sebou budou mít i hodně fanoušků," uzavírá Radunske.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz