Špaček o obraně na MS i synovi: Čeká ho klíčová sezona

Jaroslav Špaček patří mezi významné členy zlaté generace českého hokeje z přelomu tisíciletí. Bývalý obránce vyhrál olympiádu i mistrovství světa. Do srdcí hokejových fanoušků se zapsal například nezapomenutelným nájezdem v semifinále světového šampionátu 1999 proti Kanadě. Špaček se i dnes pohybuje v prostředí nejrychlejší kolektivní hry na světě a počínání svých následovníků bedlivě sleduje.

Úvodní dva zápasy a šest bodů. Lepší start do šampionátu si reprezentace přát nemohla.
Jo, klukům to určitě pomůže. Zápas proti Slovákům nebyl jednoduchý, ale zvládli jsme ho. S Kazachstánem nám nevyšla druhá třetina, ale v té třetí kluci zapnuli a pohlídali si to.

Je z pohledu beka velká nepříjemnost, když na něj není takový tlak a musí si hlídat především občasné brejky soupeře?
Komplikace to trošku je. Obzvlášť, když vám tam nenapadají góly, které vy očekáváte. Musíte být pořád ostražití. Když Kazachstán snížil na 2:1, bylo vidět, že hráči znervózněli. Najednou nám nešly přihrávky, všechno poté rozhodnul náš třetí gól.

Co říkáte na ofenzivní příspěvek českých beků?
Beru to tak, že proti Kazachstánu to byl pro obránce trošku lehčí zápas, ale i tak jsou jejich góly samozřejmě super. Nastartovali ofenzivu. Celkově hráli spolehlivě i s ohledem na komunikaci s brankářem. Zároveň tam bylo pár věcí, které se dají zlepšit a na těch budou určitě pracovat. Zápas s Lotyšskem obranu určitě prověří víc.

„Šest bodů ze dvou zápasů? Klukům to určitě pomůže."

Proti Kazachstánu se do hry dostalo osm našich beků, na mezinárodní scéně docela nezvyk.
Když jsem hrál, měl jsem radši, když se točilo šest, maximálně sedm obránců. Líp se pak dostanete do tempa. Trenéři ale určitě vědí, co dělají. Asi si chtějí všechny kluky vyzkoušet v zápasech a podle toho se rozhodnou pro zbytek turnaje. Myslím, že máme dobře složenou obranu. Máme v ní tři praváky a pět leváků, což by pro turnaj mělo stačit.

„Je škoda, že David Jiříček nemohl dorazit. V naší obraně mohl dominovat."

Jak moc chybí David Jiříček?
Je velká škoda, že nemohl dorazit. Zdravě drzý obránce s podporou útoku se vám vždycky hodí, byť si myslím, že občas by puk měl rychleji posunout a nebrzdit útok, ale v naší letošní obraně mohl dominovat. Už loni na šampionátu něco odehrál a letošní mistrovství mohlo v jeho kariéře znamenat další pokrok.

Foto: Markéta Křížová

Když sledujete mistrovství světa jako divák, vybaví se vám zážitky z dob, kdy jste na velkých turnajích sám nastupoval?
Samozřejmě! Zažil jsem několik vítězných šampionátů v různých městech a na každé město mám jiné vzpomínky. Atmosféra byla vždy fantastická, člověk by se do toho rád vrátil, ale už je to pryč. Teď je třeba přenechat štafetu mladým klukům.

Osobně vás mám spjatého zejména s mistrovstvím světa v roce 1999 a vítězným nájezdem proti Kanadě.
Sezonu před tím jsem hrál za švédský Färjestad, kde jsem jezdil všechny nájezdy. Zřejmě i proto mě Ivan Hlinka tehdy vybral, sice to bylo asi pro všechny překvapení, ale naštěstí jsem nájezd proměnil.

Následná pádlující oslava byla spontánní reakcí?
Tu jsem používal už ve Švédsku po každém proměněném nájezdu. (usmívá se)

„Líbí se mi, že David moje poznatky vnímá."

Hokej hraje i váš syn David. Obstál by už nyní na seniorské reprezentační úrovni?
Pokud by pozvánka přišla, bylo by to asi podobné jako v případě Davida Jiříčka loni. Seniorský hokej je úplně jiný level, ale pokud by hrál třeba na Českých hokejových hrách, podle mě by obstál. Teď ho každopádně čeká možná klíčová sezona kvůli přechodu do dospělého hokeje, takže uvidíme za rok.

Radíte mu hodně?
Jsme v každodenním kontaktu, v zámoří sleduju všechny jeho zápasy. Nechci na něj vytvářet tlak, každopádně vždycky si k nim řeknu svoje. Líbí se mi, že moje poznatky vnímá, není to tak, že by mu šly jedním uchem dovnitř a druhým ven. O hokeji hodně přemýšlí a snaží se zkoušet věci, které by pro něj mohly být přínosné.

Dokázal byste vybrat jednu nejdůležitější radu, kterou jste mu dal?
Jednu? Takových bylo spíš deset. (usmívá se) Nikdy to není jen o jedné radě, ale kdybych měl jednu přece jen vybrat, je to ta, aby si věřil.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz