Sparťanská krev už počtrnácté: Přes tisíc dárců a málem rekord

Foto: Vladimír Koča, hcsparta.cz

3. prosince 2020, 13:57

Adam Bagar

Dobročinná akce Sparťanská krev napsala už čtrnáctý díl a také letos se setkala s velkým ohlasem. Do odběrových místností Všeobecné fakultní nemocnice v Praze si našlo cestu 1080 dárců.

Ve velkém se letos darovala i tolik potřebná rekonvalescentní plazma, a to v počtu 162 dárců. Od dalších 918 lidí se pak vybralo 413 100 ml krve. Potěšující byl také počet 271 prvodárců, což je číslo, které se hodně blížilo loňskému rekordnímu ročníku tradiční sparťanské akce.

„Jsem nadšená z toho, že v této těžké době plné různých opatření projekt Sparťanské krev opět skvěle zafungoval.“

„Jsem nadšená z toho, že v této těžké době plné různých opatření projekt opět skvěle zafungoval. Oproti říjnu pozorujeme velký nárůst dárců, za což musíme všem lidem ochotným darovat krev a plazmu moc poděkovat,“ říká vrchní sestra z transfúzního oddělení VFN Ilona Drdová.

„Jsem ráda zejména za to, že si k nám i díky Spartě nachází cestu čím dál více prvodárců. To je jeden z hlavních cílů akce – motivovat nové zájemce o dárcovství,“ pokyvuje Drdová. „Věřím, že se příští rok sejdeme ještě v hojnějším počtu, a to už popatnácté,“ doplňuje vzápětí.

„Moc mě těší, že jsme alespoň malou měrou přispěli k tomu, aby do odběrových místností přišlo více dárců.“

Krev darovali také generální manažerka Barbora Snopková Haberová, sportovní ředitel Petr Ton, sportovní manažer Jaroslav Hlinka a další členové klubu. Přidali se i sparťanští futsalisté, florbalisté a florbalistky, parahokejisté, zástupci Oktagon MMA nebo trenéři mládeže.

Foto: Vladimír Koča, hcsparta.cz

„Sparťanská krev je nejstarší klubový projekt a udělali jsme vše pro to, aby mohl dál pokračovat i v této nelehké době. Moc mě těší, že jsme alespoň malou měrou přispěli k tomu, aby do odběrových místností přišlo více dárců,“ těší šéfku klubu Barboru Snopkovou Haberovou.

„Je to skvělý pocit, když víte, že jste mohli někomu nemocnému pomoci. Nebolí to, nic to člověka nestojí. Každému to můžu doporučit.“

Akce se v letošním čtrnáctém ročníku samozřejmě zúčastnili také hráči A-týmu. Krev darovali Jan Košťálek a Lukášové Pech s Rouskem, po nákaze nemocí covid-19 navíc darovalo cennou rekonvalescentní plazmu kvarteto Roman Horák, David Tomášek, Matúš Sukeľ a Tomáš Dvořák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz