Start přípravy na MS: Jalonen povolal do Plzně devět krajánků či pět sparťanů

Foto: Jan Beneš, Český hokej

4. dubna 2023, 11:55

Adam Bagar

Český národní tým už v sobotu 8. dubna zahájí přípravu na mistrovství světa, kouč Kari Jalonen povolal na úvodní kemp do Plzně celkem 27 hráčů – tři brankáře, devět obránců a 15 útočníků.

Na srazu se trenérům bude hlásit 18 zástupců Tipsport extraligy a devět krajánků – po třech hráčích ze švédské, finské a švýcarské nejvyšší soutěže.

„V průběhu sezony jsem navštívil přes 40 extraligových zápasů, sledoval jsem také finskou, švédskou a švýcarskou nejvyšší soutěž. Během letošního ročníku jsme měli s mými asistenty možnost vidět, jak se srovná s hokejem na mezinárodní úrovni až 60 českých hráčů. A právě na základě toho jsme tvořili nominaci pro první kemp před MS,“ hlásí trenér Kari Jalonen.

Pavlát s Malíkem mohou zažít velkou premiéru

První start za národní tým si mohou připsat brankáři Dominik Pavlát a Nick Malík, další čtyři pak obdrželi v této sezoně premiérovou reprezentační pozvánku – obránce Michal Moravčík a útočníci Jakub Pour, Roman Horák a Šimon Stránský. „Tito hráči v závěru ligové sezony předváděli kvalitní výkony a chtěli bychom je vidět i na mezinárodní úrovni,“ dodává zkušený kouč.

Trenérský štáb zároveň sleduje vyřizovací boje ve všech hlavních evropských soutěžích včetně extraligy, kde ještě čeští hokejisté bojují o titul.

Červenka a spol. se zapojí až v průběhu přípravy

Do přípravy by se navíc v následujících týdnech mělo zapojit ještě pět zkušených hráčů, kterým už sezona skončila – obránci Tomáš Kundrátek s Janem Ščotkou a Michalem Kempným a útočníci Roman Červenka s Hynkem Zohornou. „Na základě individuálních rozhovorů s nimi jsme se rozhodli, že by se do přípravy měli zapojit až v jejím průběhu,“ prozrazuje Jalonen.

Generální manažeři národního týmu Martin Havlát s Markem Židlickým mezitím sledují i situaci v zámoří. „Jsme v pravidelném kontaktu a v první řadě řešíme, kteří čeští hráči se budou moct k národnímu týmu připojit ještě v průběhu přípravného kempu. Musíme ale počkat, až skončí základní část NHL, do té doby nelze nic s jistotou říci,“ zakončuje finský šéf české střídačky.

Češi budou v Plzni tři dny trénovat, poté se přesunou do Německa, kde příští čtvrtek v Kasselu a v sobotu ve Frankfurtu nad Mohanem sehrají dva přátelské zápasy s domácím výběrem. Následovat budou dvojutkání proti Slovensku i Rakousku, generálkou na MS v Rize budou České hokejové hry, které se uskuteční od 4. do 7. května v Brně. Vstupenky zakoupíte na hokejkaticket.cz.

Nominace Česka na úvodní kemp v Plzni

Brankáři:
Nick Malík (KooKoo, Finsko), Dominik Pavlát (Plzeň), Štěpán Lukeš (Karlovy Vary).

Obránci:
Libor Zábranský (Jukurit, Finsko), Petr Zámorský (Plzeň), Pavel Pýcha (Mladá Boleslav), Michal Jordán (Rapperswil, Švýcarsko), Vojtěch Mozík (Rögle, Švédsko), Radek Kučeřík (Kometa Brno), Martin Jandus, David Němeček, Michal Moravčík (všichni Sparta Praha).

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Kryštof Hrabík, Jakub Pour (oba Plzeň), Filip Chlapík, Michael Špaček (oba Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Flek, Luboš Horký (oba Kometa Brno), Roman Horák, David Tomášek (oba Sparta Praha), Michal Kovařčík (Jukurit, Finsko), Radan Lenc (HV71, Švédsko), Jiří Smejkal (Oskarshamn, Švédsko), Šimon Stránský (Litvínov), Adam Najman (Liberec).

Realizační tým:

Hlavní trenér: Kari Jalonen
Asistenti trenéra: Libor Zábranský a Martin Erat
Trenér brankářů: Zdeněk Orct
Videotrenéři: Jiří Horáček a Fredrik Norrena
Manažer: Milan Hnilička
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Oldřich Kopecký a Petr Šulan
Kondiční kouč: Jan Snopek
Lékař: Tomáš Madrý
Media manažer: Ondřej Kalát

Přípravná utkání českého týmu

Čtvrtek 13. dubna:
19:30 Německo – Česko (Kassel)

Sobota 15. dubna:
17:00 Německo – Česko (Frankfurt nad Mohanem)

Čtvrtek 20. dubna:
17:10 Česko – Slovensko (Ostrava-Poruba)

Pátek 21. dubna:
17:10 Česko – Slovensko (Ostrava-Poruba)

Čtvrtek 27. dubna:
18:30 Rakousko – Česko (Vídeň)

Sobota 29. dubna:
16:00 Česko – Rakousko (Brno)          

Program Českých hokejových her v Brně

Čtvrtek 4. května:
18:20 Finsko – Česko 

Sobota 6. května:
12:00 Švýcarsko – Finsko                                
16:00 Česko – Švédsko 

Neděle 7. května:
12:00 Švédsko – Finsko                                  
16:00 Česko – Švýcarsko         

Program českého týmu v základní skupině MS

Pátek 12. května:
16:20 Slovensko – Česko 

Neděle 14. května:
20:20 Česko – Kazachstán 

Pondělí 15. května:
20:20 Česko – Lotyšsko

Čtvrtek 18. května:
16:20 Česko – Slovinsko

Sobota 20. května:
12:20 Norsko – Česko

Neděle 21. května:
20:20 Česko – Švýcarsko

Úterý 23. května:
16:20 Kanada – Česko

Pozn.: začátky utkání MS jsou uvedeny v lotyšském čase. V Česku bude o hodinu méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz