Startuje první liga: Nikdo nesestoupí, vítěz může do O<sub>2</sub> extraligy

12. září 2006, 9:58

Libor Kult

Druhá nejvyšší soutěž vstupuje do nového ročníku s řadou změn, které vyvolala nejen nová pravidla ledního hokeje, ale také zrušení baráže o postup do O2 extraligy. Vítěz letošního play off má při splnění podmínek možnost přímo postoupit do společnosti klubů elitní soutěže. Stejně jako v nejvyšší soutěži přijdou na řadu v případě nerozhodného stavu po prodloužení divácky atraktivní nájezdy. Pro sezónu 2006/2007 také zmizela hrozba sestupu do druhé ligy, neboť počet týmů hrajících první ligu bude od ročníku 2007/2008 rozšířen. Zavedena je kvóta čtyř cizinců v jednom týmu.

Stejně jako dosud získá vítěz zápasu v normální hrací době tři body. V případě remízy po šedesáti minutách si oba celky připíší jeden bod a o další bonusový se poperou v nastaveném čase či nájezdech. Celek, jenž vstřelí branku v prodloužení nebo vyhraje na nájezdy, tak vybojuje dva body.

Vyřazovací boje budou zahájeny 18. března čtvrtfinálovými sériemi, které se budou hrát na čtyři vítězná utkání. V dalších kolech budou na výhru v celé sérii stačit tři vítězství. Pokud se finále natáhne na maximální možný počet pěti střetnutí, bude vítěz první ligy znám 16. dubna.

To, že žádné mužstvo nesestoupí, neznamená uzavření soutěže. Jedná se pouze o důsledek plánovaného rozšíření počtu účastníků na 16 od sezóny 2007/2008. Z druhé ligy tak letos postoupí dva nebo dokonce i tři týmy. To v případě, že vítěz první ligy zaplatí za extraligovou licenci. V dalších sezónách se již bude automaticky sestupovat.

Kudy nově vede cesta do české nejvyšší soutěže? Vítěz první ligy již nemusí podstupovat boj s nejhorším týmem O2 extraligy, přesto nemá účast v nejvyšší soutěži garantovánu. Musí splnit řadu podmínek týkajících se zázemí klubu a stadionu.

K tomu musí nejlepší tým první ligy obdržet extraligovou licenci, jejíž získání je podmíněno složením nevratné kauce 25 milionů korun. Adept účasti v elitní společnosti extraligových klubů musí také deponovat na bankovní účty vratnou záruku ve výši 7 milionů korun stejně jako všichni účastníci nejvyšší soutěže.

Hráčům extraligových klubů skončí střídavé starty v první lize odehráním šestadvacátého utkání v nejvyšší soutěži. Stejně tak prvoligový hráč smí hrát obě soutěže na střídavý start jen do odehrání šestadvacátého duelu. Poté může hráč nastupovat již jen za jeden klub. Toto omezení se nevztahuje na hokejisty, kteří dovrší v sezóně věk 21 let a všechny mladší hráče.

Nová pravidla, která se týkají všech soutěží IIHF, budou platit samozřejmě i pro první ligu. Ta si však odhlasovala některé úpravy. "Pokud bude mít brankář jakékoliv problémy s výstroji, nesmí již do utkání znovu zasáhnout," přiblížil organizační pracovník soutěže Stanislav Šampalík nejpodstatnější úpravu.

Právě rozměry brankářské výstroje se v letošním roce hlídají v daleko větší míře. První liga však nepřevezme model O2 extraligy. "Měření brankářské výstroje bude probíhat přesně v duchu pravidel ledního hokeje," řekl Šampalík.

Jde o pravidlo číslo 260, v němž je popsán postup měření výstroje všech hráčů tedy i brankářů. To umožňuje dva způsoby kontroly. Tu může provést hlavní rozhodčí kdykoliv z vlastní vůle anebo o ni může požádat kapitán týmu. Ten tak však může učinit pouze bezprostředně po skončení kterékoliv třetiny. Špatné rozměry neznamenají jen konec gólmana v utkání, ale také dvouminutový trest pro provinivší se mužstvo.

Diskutabilní pravidlo o vyhození kotouče a následném trestu nejprve upravila Asociace profesionálních klubů pro O2 extraligu, ovšem na svém zasedání 11. září odhlasoval stejnou změnu tohoto pravidla i Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. S platností od 13. září tak platí pravidlo pro všechny věkové a výkonnostní kategorie českého hokeje stejně.

Úprava pravidla 554C pro soutěže ledního hokeje v Česku:

554C – Vystřelení nebo vyhození puku mimo hřiště

a) Brankáři, který přímo vystřelí, vyhodí nebo odpálí puk rukou nebo holí mimo hřiště, se uloží menší trest.

b) Hráči, který ze svého obranného pásma přímo vystřelí, vyhodí nebo odpálí puk rukou nebo holí mimo hřiště, se uloží menší trest.

c) Hráči, který úmyslně ze středního pásma nebo ze svého útočného pásma vystřelí, vyhodí nebo odpálí puk rukou nebo holí mimo hřiště, se uloží menší trest.

Výklad: Pro posouzení, odkud byl puk vystřelen, vyhozen nebo odpálen, je rozhodující poslední dotyk hráče, který puk zahrává, s pukem, nikoli postavení jeho nohou.

Kompletní pravidla ledního hokeje!

Mezi největší favority řadí účastníci soutěže i fanoušci Ústecké Lvi a Mladou Boleslav. Oba týmy svou roli přijímají a boje o postup se nebojí. Za své největší soupeře považují týmy Chomutova, Komety Brno a také Havířova.

Prvoligové stadiony bude brázdit řada borců, kteří mají bohaté zkušenosti s nejvyšší soutěží. Diváci se tak mohou těšit na výkony a umění Josefa Štrauba se Zdeňkem Pavelkem (oba Prostějov), Pavla Janků s Tomášem Martincem (oba Ústečtí Lvi), Richarda Bauera s Patrikem Rozsívalem (oba Mladá Boleslav), Michaela Vyhlídala v Kometě Brno a dalších zavedených jmen první ligy.

Program 1. kola - středa 13.9.2006:

Havířov - Havlíčkův Brod, Prostějov - Beroun, Kometa Brno - Hradec Králové, Chomutov - Kadaň, Mladá Boleslav - Ústí nad Labem, Třebíč - Olomouc, Jihlava - Sareza Ostrava.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz