Super zpráva, juniorky čeká náhradní MS! Dvacítky pojedou od nuly

Foto: Arno Mitterbacher

Těsně před vrcholem olympijských her v Pekingu proběhla v jejich dějišti tisková konference se špičkami Mezinárodní hokejové federace. A zazněly na ní i velmi zajímavé novinky o světových šampionátech, které byly během zimy zrušeny.

Prezident IIHF Luc Tardif ujistil, že pro všechny zrušené lednové turnaje hledá federace možnost, jak je odehrát v náhradních termínech. „Podobně, jako tomu bylo v případě loňského šampionátu žen,“ připomněl akci, která nakonec proběhla v Calgary.

Největší pozornost je upřená k mistrovství světa do 20 let, které o Vánocích trvalo pouhé tři dny, než ho „zrušil“ covid.

Mezinárodní hokejová federace teď poprvé oficiálně potvrdila, že náhradní turnaj se uskuteční uprostřed srpna, a to znovu v kanadské provincii Alberta.

„Bude to kompletně nový turnaj, což znamená, že dosavadní výsledky se smažou,“ podotkl Tardif. Pro českou reprezentaci jedině dobře, neboť v prosinci podlehla jak domácí Kanadě, tak překvapivě i Německu.

Dvacítky přijdou na řadu po Hlinka Gretzky Cupu, který v Edmontonu a Red Deeru proběhne začátkem srpna. Organizátoři by tak i pro další špičkovou akci nejspíše mohli využít připraveného zázemí; jinak by v úvahu připadalo ještě nedaleké Calgary.

IIHF řeší podrobnosti s účastnickými zeměmi. Co už je ale jasné, že mistrovství bude znovu určené hráčům ročníků 2002 a mladších, zamíří na něj tedy stejná věková kategorie jako v prosinci.

Naopak změnou by měl projít formát šampinátu. Respektive návratem do původních kolejí. Podle viceprezidenta IIHF Petra Břízy by poslední tým mohl znovu sestoupit do divize IA, což na přelomu roku nemělo platit kvůli covidovým komplikacím pro týmy.

Protože předtím zdárně proběhl turnaj nižší světové skupiny, z něhož postoupili Bělorusové, federace čelila hrozbě, že příští šampionát elity se bude muset hrát v jedenácti týmech. A to by bylo nesmírně obtížné.

Další zásadní informace – i z českého pohledu – se týká mistrovství světa žen do 18 let. To zmizelo z kalendáře dokonce už dvakrát v řadě, neboť pro IIHF i pořadatelské Švédsko by covidová opatření znamenala obrovské finanční náklady. A šampionát juniorek není na rozdíl od toho mužského výdělečnou akcí.

Proti rozhodnutí protestoval celý ženský hokejový svět včetně samotných hráček účastnických týmů.

A teď přišla skvělá zpráva: Juniorky poletí na náhradní turnaj v červnu do Spojených států! Hrát se bude na severu země; nikoli tedy například v Dallasu, jak to měly loni mužské osmnáctky. Nejspíše půjde o některé z měst poblíž Velkých jezer a hranice s Kanadou.

Do Švédska se mistrovství vrátí v lednu 2023, Linköping a Mjölby se snad dočkají na třetí pokus.

V létě by se měla uskutečnit také mistrovství nižších světových skupin, aby mohly být zachovány postupy a sestupy mezi divizemi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz