Švédové vsadili jen na hráče z NHL, Klingberg a Nyquist na SP nejedou

Foto: nhl.com

27. května 2016, 18:09

Adam Bagar

Po finském, ruském a českém národním týmu odkryli nominaci pro blížící se Světový pohár v kanadském Torontu také Švédové. Trenér Rikard Grönborg, který převzal taktovku po Peru Martsovi, doplnil šestnáct březnových jmen o dalších sedm hráčů z NHL! Tři korunky posílili brankář Robin Lehner, zadák Mattias Ekholm či útočníci Jakob Silfverberg, Patric Hörnqvist, Carl Hagelin, Marcus Krüger a Carl Söderberg.

Mezi čerstvě nominovanými nechybí ani dvojnásobný vítěz Stanley Cupu – zkušený útočník Marcus Krüger, jenž kvůli zlomenému zápěstí v uplynulém ročníku nasbíral jen pět asistencí. Kromě šestadvacetiletého stříbrného medailisty z olympiády v Soči ukázal kouč Grönborg na další čtyři borce, kteří mají na Světovém poháru zvýšit útočnou sílu tří korunek. Mimo jiné i finalisté letošní sezony NHL Carl Hagelin s Patricem Hörnqvistem.

Do útoku se vešli rovněž Jakob Silfverberg z Anaheimu a Carl Söderberg z Colorada, naopak mimo nominaci zůstal například útočník Gustav Nyquist, jehož absence je velkým překvapením nejen pro švédské fanoušky. V zadních řadách se zase nedostalo na Johna Klingberga, který byl s 58 body pátým nejproduktivnějším obráncem základní části zámořské NHL. Ze Švédů ho v tomto směru předčil pouze velezkušený Erik Karlsson.

Obranné řady pro Světový pohár rozšířil pouze Mattias Ekholm z Nashvillu, nominován byl i brankář Robin Lehner z Buffala. Suma sumárum, všech 23 hokejistů švédského týmu působí v NHL. Aby taky ne, když měl Grönborg z čeho vybírat, v nejlepší lize světa aktuálně krouží takřka devadesátka jeho hráčů. Coby konzultanti mu s výběrem pomáhali také bývalý skvělí hokejisté Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström nebo Mats Sundin.

Nominace Švédska na Světový pohár 2016

Brankáři:
Henrik Lundqvist (New York Rangers, NHL), Jacob Markström (Vancouver, NHL), Robin Lehner (Buffalo, NHL).

Obránci:
Oliver Ekman-Larsson (Arizona, NHL), Erik Karlsson (Ottawa, NHL), Niklas Hjalmarsson (Chicago, NHL), Anton Stralman, Victor Hedman (oba Tampa Bay, NHL), Niklas Kronwall (Detroit, NHL), Mattias Ekholm (Nashville).

Útočníci:
Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver, NHL), Henrik Zetterberg (Detroit, NHL), Filip Forsberg (Nashville, NHL), Loui Eriksson (Boston, NHL), Nicklas Bäckström (Washington, NHL), Gabriel Landeskog, Carl Söderberg (oba Colorado, NHL), Alexander Steen (St. Louis, NHL), Carl Hagelin, Patric Hörnqvist (oba Pittsburgh, NHL), Marcus Krüger (Chicago, NHL), Jakob Silfverberg (Anaheim, NHL).

Složení skupin na Světovém poháru 2016

Skupina A: Kanada, USA, Česko, Výběr Evropy.
Skupina B: Rusko, Finsko, Švédsko, Výběr Severní Ameriky do 23 let. 

Program Světového poháru 2016

Sobota 17. září:

21:30 Výběr Evropy – USA

Neděle 18. září:

02:00 Kanada – Česko
21:00 Rusko – Švédsko

Pondělí 19. září:

02:00 Finsko – Výběr Severní Ameriky do 23 let
21:00 Česko – Výběr Evropy 

Úterý 20. září:

02:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Rusko
21:00 Finsko – Švédsko

Středa 21. září:

02:00 Kanada – USA
21:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Švédsko 

Čtvrtek 22. září:

02:00 Kanada – Výběr Evropy
21:00 Finsko – Rusko

Pátek 23. září:

02:00 Česko – USA 

V sobotu 24. září a v neděli 25. září proběhnou dvě semifinále. Finále se hraje na dva vítězné zápasy, ve středu 28. září od 2:00 a v pátek 30. září od 2:00, případně v neděli 2. října od 1:00. Všechny začátky klání jsou uvedeny ve středoevropském letním čase.

Program přípravných utkání

Čtvrtek 8. září:

Rusko – Česko (Petrohrad), Finsko – Švédsko (Helsinky), Výběr Evropy – Výběr Severní Ameriky do 23 let (Quebec).

Pátek 9. září:

USA - Kanada (Columbus).

Sobota 10. září:

Česko – Rusko (Praha), Švédsko – Finsko (Göteborg), Kanada – USA (Ottawa).

Neděle 11. září:

Výběr Evropy – Výběr Severní Ameriky do 23 let (Montreal)

Úterý 13. září:

USA – Finsko (Washington)

Středa 14. září:

Výběr Severní Ameriky do 23 let – Česko (Pittsburgh), Kanada – Rusko (Pittsburgh), Švédsko – Výběr Evropy (Washington).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz