Švédské hry? Tahle písnička se omílá dokola, říká Jandač. Řepíka a Rouska omluvil klub

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

9. února 2021, 21:20

Václav Jáchim

Bitva Sparty a Třince coby nejlepších klubů soutěže by měla grády i tak, teď ji ještě přiostřily výroky Ocelářů. Nelibě nesli, že s národním týmem odletěly do Švédska tři jejich opory, kdežto z tábora Sparty jsou v nominaci jen dva hráči. Jak téma brali sparťané? „Vnímali jsme to, samozřejmě," reaguje kouč Josef Jandač.

Citlivá záležitost vyplynula z termínové kolize. Zatímco se hrálo 10. kolo nejvyšší soutěže, národní tým se už ve švédské bublině chystá na Beijer Hockey Games. Reprezentanti se nemohou rozpůlit, v Třinci cítili křivdu, že jejich ztráta byla před vzájemným kláním výraznější než u soupeřů. „Myslím, že to je zase trošku nafouknuté. Nahrává to různým dohadům proč, co, jak. Kdo jede, kdo nejede," povídá Jandač.

Sám to poznal z opačné role, nejen jako kouč klubu. „U nároďáku jsem také působil nějaké roky a vím, jak to s nominací bylo. Zejména na Švédské hry. Já těch situací zažil také spoustu. Když to rozebíráte dopodrobna, v žádném případě nechceme nikomu bránit reprezentovat. U Rouska a Řepíka to není o tom, že by se sami omluvili," zdůrazňuje.

Oceláři mají v národním týmu Davida Musila, Michaela Špačka a Matěje Stránského, ze Sparty odletěli David Němeček a David Tomášek. Původně měl jet i Michal Řepík, pak dodatečně Lukáš Rousek. Pražský klub je ovšem omluvil ze zdravotních důvodů. A v Třinci se celkové počty nelíbily.

„Rouska s Řepíkem omluvil klub, protože zápasy dohrávají se zraněním, které sice je na hru, ale oba mohou využít pauzu k tomu, aby problémy vyléčili," vysvětluje Jandač. „Řepík ani Rousek v žádném případě nejsou hráči, kteří by se z národního týmu omluvili. Udělal to náš manažer, a to z toho důvodu, aby ochránil investice našeho majitele. Tím, že hráči nastoupí v extralize, je pro ně těžké se z reprezentace omlouvat. Rozhodnutí tedy učinil klub."

Podle Jandače nejde o ojedinělý případ, sám si jeden konkrétní vybavuje z doby, kdy působil na reprezentační střídačce. „Pamatuju si, jak jsem se svého času byl podívat na utkání Liberce se Spartou. Tehdy jsem na Euro Hockey Tour nominoval Šimka a Bulíře, oba hráli přes 25 minut za zápas a omluvili se. Také to propuklo, já také dělal scény, protože jsem ty hráče chtěl. Liberec – tenkrát u toho byl Pešán – si je ochránil také, protože ti hráči si potřebovali doléčit zranění. A nepřipadalo jim to divné, přestože oba v extralize hráli."

Faktem je, že zejména v únorovém termínu to má národní tým vždycky složité. Soutěž míří pozvolna k play off, v klubech roste obava o zdravotní stav opor. „Myslím, že tahle písnička se omílá pořád dokola. A že tady voláme po nějakém prostředí, kultuře a tak dále, a přitom čekáme na sebemenší příležitost, abychom do těchto věcí šili a ryli čím dál tím víc," zdůrazní. 

Sparta bitvu s Třincem zvládla, nikdo už nezjistí, nakolik by byl hokej i vývoj utkání jiný v případě kompletních sestav. „Hra nebyla až taková. Na obou stranách chyběla spousta klíčových hráčů, myslím, že kvalita neměla úplně parametry, jaké bychom za normálních okolností očekávali. Oba týmy jsou schopné zahrát lépe," říká Jandač k duelu o první příčku průběžného pořadí.

Sestřih utkání

Pražané přitom nezačali podle svých not. „Neměli jsme dobrý vstup do utkání, poměrně rychle jsme prohrávali 0:2. První třetina se nám moc nepovedla, od té druhé jsme daleko víc zlepšili hru. Vyrovnali jsme a promarnili dlouhou přesilovku pět na tři. Třetí třetina byla vyrovnaná, málo střeleckých situací na obou stranách. V závěru se k nám přiklonilo štěstí a zápas jsme zlomili na naši stranu," hodnotí.

Domácí podruhé za sebou střídali brankáře, Matěj Machovský šel ze hry už v deváté minutě. Za stavu 0:2, kdy ho v trošku smolné situaci překonal Daniel Kurovský. „Ale ani první gól nebyl Machovského. Situaci neviděl, my to tam sehráli špatně. Bylo to při čtyři na čtyři, Rousek zlomil hokejku, náš obránce se svázal s hráčem před brankou a tím zaclonil Machovskému. První ani druhý gól mu nevyčítáme. Byl to začátek utkání, ze tří střel jsme dostali dva góly. Chtěli jsme impuls, něco změnit. A povedlo se to," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz