Švýcaři jedou domů! Němci předvedli parádní obrat a zahrají si o medaile

Foto: Markéta Křížová

3. června 2021, 17:45

Adam Bagar

Hokejisté Německa ukázali ve čtvrtfinálové bitvě se Švýcarskem parádní obrat z 0:2 na 3:2 po nájezdech a podruhé v historii MS si zahrají o medaile. Velké drama rozsekl Marcel Noebels.

Oba týmy se proti sobě ve čtvrtfinále MS postavily po dlouhých jedenácti letech. Tehdy hlavní rozhodčí rozdali přes stovku trestných minut a hubenou výhru 1:0 slavili Němci. Letos v Rize padly jen dva tresty, ale stejně jako v roce 2010 těsně uspělo Německo.

Švýcaři nezačali úplně podle představ. Soupeř jim toho v úvodním dějství moc nedovolil, konkrétně pouhé čtyři střelecké pokusy. Jeden z nich se přesto ujal. Postarala se o to elitní formace, po přihrávce Alatala zamířil přesně k tyči Ramon Untersander.

Ve druhé třetině se už Švýcarsko dostávalo víc ke střeleckým příležitostem, ale nevyužilo 98 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Skóre se opět měnilo až ve 33. minutě, kdy Bertschy v přečíslení našel úplně volného Fabiana Herzoga a ten z první skóroval.

Závěr prostřední části hry ale jasně patřil Německu. Naši sousedé během pěti minut zasypali švýcarskou branku dvanácti střelami a dočkali se snížení. Po pokusu Nowaka se před brankou nejlépe zorientoval Tom Kühnhackl a smazal nulu na kontě Genoniho.

Němci dál kousali a v čase 59:17 se při hře bez brankáře dočkali vyrovnání, zápas poslal do prodloužení Leon Gawanke. V desetiminutovém nastavení dominovali oba brankáři, kteří pak museli předvést své umění hlavně v rozhodujících samostatných nájezdech.

Ty v páté sérii rozsekl velkou parádou Marcel Noebels a aktivnější Němci, kteří vyhráli na střely 40:22, tak dokonali velký obrat a podruhé v historii MS si zahrají semifinále. Švýcaři smutní, stejně jako před dvěma lety na Slovensku jim postup utekl v 60. minutě.

ŠVÝCARSKO – NĚMECKO 2:3 po nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodující nájezd Noebels.
Rozhodčí: Ansons (Lotyšsko), Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rusko).
Vyloučení: 0:2, navíc Plachta (Německo) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 22:40 (4:8, 10:15, 4:13 – 4:4).
Diváci: Doplníme později.
Nejlepší hráči: Nico Hischier – Tom Kühnhackl.
Švýcarsko: Genoni – Untersander, Moser, Diaz, Müller, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo – Ambühl, Hischier, Kurashev – Hofmann, Simion, Corvi – Meier, Vermin, Andrighetto – Scherwey, Herzog, Bertschy. Trenér: Fischer.
Německo: Niederberger – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke – Reichel, Pföderl, Noebels – Plachta, Eisenschmid, Kahun – Rieder, Loibl, Kühnhackl – Kastner, Bergmann, Peterka – Krämmer. Trenér: Söderholm.

Další program MS 2021 v Rize

Čtvrtek 3. června – čtvrtfinále:
19:15 Rusko – Kanada (Olympijské sportovní centrum)
19:15 Finsko – Česko (Arena Riga)

Sobota 5. června:
13:15 semifinále (Arena Riga)
17:15 semifinále (Arena Riga)

Neděle 6. června:
14:15 utkání o 3. místo (Arena Riga)
19:15 finále (Arena Riga)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz