Švýcaři odhalili dějiště příštího šampionátu do 18 let

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

1. července 2022, 10:44

Martin Voltr

Česká reprezentace do osmnácti let už ví, kam přesně zamíří na konci sezony 2022/23 na mistrovství světa, aby zkusila vylepšit čtvrté místo z posledního šampionátu.

Předchozí roky nebyly pro české příznivce z hlediska dojezdové vzdálenosti zrovna výhodné, letos si to vynahradili, když jim stačilo přejet německé hranice. Příští rok urazí „jen“ asi o čtyři až pět hodin víc.

Mistrovství světa do 18 let 2023 se bude konat od 20. do 30. dubna v Basileji a Ajoie na severozápadě Švýcarska.

Švýcarská hokejové federace se tak rozhodla i na základě skutečnosti, že v následujících čtyřech letech uspořádá rovnou trojici vrcholných akcí pod hlavičkou IIHF. A plánuje je rozmístit po celé zemi.

Šampionát dospělých v roce 2026 budou hostit Curych a Fribourg, MS juniorek 2024 se má konat na jihu země. Nyní se tak logicky nabízela volba regionu u hranic s Německem a Francií.

„Rozhodování pro nás nebylo snadné. Vzhledem k předloženým dokumentacím, sportovní a jazykově-politické situaci a finanční podpoře žadatelů jsme se nakonec rozhodli pro Basilej jako hlavní místo a Ajoie jako druhé,“ vysvětluje na webu federace její generální ředitel Patrick Bloch.

Basilej je s více než 200 tisíci obyvateli třetím nejlidnatějším městěm země. Místní hokejový tým však hraje v téměř sedmitisícové St. Jakob Areně jen třetí nejvyšší soutěž.

Zato HC Ajoie patří mezi elitu, svůj domov má ve městě Porrentruy, konkrétně Raiffeisen Areně pro 4800 lidí. Zdejší A-tým bude v nové sezoně trénovat Filip Pešán.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Švýcaři ještě neoznámili, do kterého dějiště budou chtít umístit svou reprezentaci. Lze ovšem předpokládat, že vzhledem k dostupnosti pro návštěvníky sáhnou po Basileji.

To by pro české mužstvo znamenalo, že základní skupinu A odehraje v Porrentruy. Své soupeře poznalo už na základě výsledku z předchozího MS: Svěřenci Jakuba Petra se příští rok utkají se zlatým Švédskem, Kanadou, Německem a ambiciózním Slovenskem.

Druhou skupinu budou tvořit Spojené státy, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko a Norsko. Poslední jmenovaný tým postoupil mezi elitu letos v dubnu společně se Slovenskem.

Česká osmnáctka tedy sezonu 2022/23 zahájí i zakončí ve stejné zemi. Do Švýcarska se tradičně vydá poprvé hned v červenci, kdy v Davosu třikrát vyzve domácí vrstevníky. Akce poslouží trenérům jako nominační kritérium směrem k Hlinka Gretzky Cupu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz