TOP 10 událostí uplynulé sezony v TELH: 48letý Jágr či divácký rekord

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

16. května 2020, 21:29

Adam Bagar

Tipsport extraliga sice v uplynulé sezoně přišla o dramatické vyřazovací boje, i tak ale fanouškům znovu nabídla spoustu zajímavých momentů, na něž se bude vzpomínat.

Trenérská výzva

Dřív mohli trenéři maximálně tak spílat výrokům rozhodčích, ale od uplynulé sezony už mají šanci výrazněji zasáhnout do děje zápasu. Pokud se jim něco nelíbí, mohou sáhnout k tzv. trenérské výzvě. Rozporovat lze postavení hráče v brankovišti, nedovolené bránění brankáři či vysokou hůl a přihrávku rukou předcházející gólu. Novinku využívali a ubylo tak sporných situací. Tohle se povedlo!

Fantastický Gulaš

Plzeňský útočník potřetí za sebou ovládl bodování soutěže a stal se Hokejistou sezony. Měl prsty ve 47 procentech gólů Škody. Zaskvěl se 76 body za 35 branek a 41 nahrávek, více jich v samostatné české extralize nasbírali jen Richard Král (77) a Martin Růžička (83). Nejlepší hráč soutěže bude dál rozdávat fanouškům radost v indiánských barvách!

Rekordní Austin

Kladenský obránce při své premiérové sezoně v extralize zazářil 18 trefami do černého, čímž překonal třináct let starý střelecký rekord Martina Ševce. V bodování pak Kanaďan předvedl třetí nejlepší výkon historie, zapsal 43 bodů a byl vyhlášen nejlepším obráncem sezony. Lepší byli jen Ocelář Lubomír Sekeráš (44) s Beranem Martinem Hamrlíkem (46).

Návraty Kladna i Jágra

Rytíři se po pěti sezonách v Chance lize vrátili mezi tuzemskou elitu. I s Jaromírem Jágrem, jenž do extraligy naskočil poprvé od výluky v NHL v sezoně 2012/13. A přestože v únoru oslavil už 48. narozeniny, stále ukazoval, že na to má. Vyprodával stadiony, nastřílel 15 gólů, nasbíral slušných 29 bodů... Ale ani to všechno Rytířům k záchraně nepomohlo.

Foto: Antonín Vydra

Dramatický finiš

Extraliga před sezonou změnila systém. Zrušila se baráž, nejhorší tým po základní části zamířil rovnou o patro níž. A právě Kladno novinku odneslo. Bylo to drama jako hrom, boje o popředí šly stranou, každý sledoval spodek tabulky. Rozhodlo se až v posledním 52. kole, kdy Litvínov doma zdolal Rytíře 6:2. Společně s Vervou slavilo i Dynamo, o kolo dřív Vítkovice.

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Prezidenti z Liberce

Bílí Tygři by si už mohli udělat patent na vítězství v základní části. Prezidentský pohár získali počtvrté za posledních pět sezon. Do ročníku 2019/20 přitom nevstoupili zrovna nejlépe, ale po příchodu brankáře Dominika Hrachoviny získali jistotu, kterou pomohli Patriku Augustovi skvěle zvládnout premiérový rok na tygří střídačce v roli hlavního trenéra.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Odpískané play off

V předchozích třech případech, kdy Liberečtí ovládli základní část, se dostali až do finále. Kam by došli letos, bohužel, můžeme už jenom hádat. Jak všichni víte, vyřazovací boje byly kvůli pandemii koronaviru nejdřív odloženy a zanedlouho úplně odpískány. Ročník 2019/20 tak nepoznal majitele Masarykova poháru, který loni měli nad hlavami Oceláři.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Open Air v Drážďanech

Litvínov a Sparta se na začátku ledna představily pod širým nebem na stadionu v německých Drážďanech, kde stanovily nový rekord v extraligové návštěvnosti. Na zápas si dle oficiálních údajů našlo cestu 32 009 fanoušků! Dosavadním nejvyšším číslem bylo 21 500 příznivců pod otevřeným nebem za Lužánkami, kde Kometa v lednu 2016 hostila Spartu.

2 083 674 diváků

Návštěvnost základní části extraligy překonala poprvé v historii dvoumiliónovou hranici, na stadiony si našlo cestu celkem 2 083 674 fanoušků. I díky už zmíněným Open Air nebo Jaromíru Jágrovi. Hned 42 utkání bylo vyprodáno. Průměrně si na utkání našlo cestu 5 724 příznivců. Na Spartě dokonce 10 330, jenom sedm evropských klubů přitáhlo více diváků.

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Poprask v extralize

Před vánočními svátky vyšla na svět zpráva o možné změně herního řadu extraligy v průběhu rozehrané sezony. Ta spustila v hokejovém prostředí pořádný poprask. Mezi prvními se bouřily Sparta či Liberec, nazlobený byl i Milan Gulaš. A hlavně fanoušci. K černému scénáři nakonec nedošlo. Ale už od příštího ročníku může být soutěž uzavřena, navrhuje to svaz v reakci na dopady epidemie koronaviru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz