V Boleslavi se chci posunout, říká Pýcha. Radil se s Gulašem

Foto: bkboleslav.cz

Do extraligy vletěl jako uragán a třebaže se Motoru nedařilo, tak Pavel Pýcha loni exceloval. Není se proto co divit, že po sezoně mu na stole přistála celá řada zajímavých nabídek. Šikovný zadák si nakonec vybral tu z Mladé Boleslavi, kde se chce hokejově posunout a stejně tak zabojovat o nejvyšší příčky.

Uplynulou sezonu jste nedohrál kvůli plánované operaci. Jak jste na tom s rekonvalescencí?
Momentálně už nemám žádná omezení, nic mě nelimituje. To platí i o přípravě na novou sezonu. Prakticky měsíc už je vše v pohodě, takže dělám veškeré věci normálně.

Co vás vlastně trápilo?
Měl jsem poškozenou kloubní jamku. Zároveň mi to rameno víceméně vypadávalo, takže mi byl doporučený operativní zákrok.

Pro hokejistu je zranění ramene jedno z těch nejhorších, co?
Dá se říct, že jo. Hlavně ramena a kolena. Mě to trápilo už nějakou dobu a dá se říct, že se to postupem času zhoršovalo. V některých zápasech mě to docela limitovalo, což nebylo vůbec příjemné.

„V některých zápasech mě zranění docela limitovalo."

Šlo o nejtěžší zranění vaší dosavadní kariéry?
Těžko to takhle porovnávat. Už jsem prodělal nějaké zlomeniny a asi před šesti lety jsem byl na operaci s klíční kostí. Takže tohle a ta klíční kost jsou prozatím asi nejzávažnější.

Nyní už se chystáte na novou sezonu v Mladé Boleslavi. Co vás přimělo k přestupu?
Jedním z nejhlavnějších důvodů byla změna prostředí. Cítil jsem, že takový krok by mě v mojí kariéře mohl nakopnout ještě víc. Doma v Budějovicích už jsem strávil nějakou dobu a chtěl jsem se posunout dál.

K Bruslařům vás zlákal Václav Nedorost?
Určitě to byl jeden z důležitých aspektů, ale rozhodně bych neřekl, že to byl ten zásadní. Líbí se mi styl hokeje, jakým Boleslav hraje, ten je mi hodně blízký. Roli hrála i skutečnost, že se v tabulce pohybují hodně vysoko. Hrát o nejvyšší mety je pro mě velkým lákadlem.

„Cítil jsem, že změna prostředí by mě v mojí kariéře mohla ještě víc nakopnout."

Jaký máte dojem z trenérů Pavla Patery a Radima Rulíka?
Ještě je brzy, abych vynášel nějaké závěry, jsem tu krátce, ale rozdíl je určitě vidět. Není to to, na co jsem byl zvyklý. Jsou tu určité rozdíly. Oba jsou zkušení trenéři, všechno mají velmi dobře zorganizované.

Foto: Petr Tibi, hcmotor.cz

Takže potvrzujete jejich cit pro detail, o kterém se mluví?
Určitě. My jsme teď teprve první týden na ledě, ale už nyní je vidět, že si přesně na tomhle zakládají. Myslím, že je to jen dobře.

Předpokládám, že s vámi počítají hlavně do přesilovek.
Je to pozice, ve které se mi poslední dva roky dařilo. Nezalekl bych se toho. Ale samozřejmě se uvidí až během sezony. Pokud každopádně ten prostor dostanu, budu se snažit ho využít na maximum a vloženou důvěru trenérům splatit. Už se těším na zápasy, je to něco jiného než jen trénovat. Sám jsem zvědavý, jak mi to po dlouhé pauze půjde.

Souboj proti Motoru už vyhlížíte?
Abych pravdu řekl, ještě jsem o tom nepřemýšlel. Ale určitě to pro mě nebude jen tuctový zápas. Nějakou dobu jsem tam hrál, spoustu kluků v týmu znám. Bude to zajímavé.

Jaký máte pocit z přestavby českobudějovického kádru?
Něco se stát muselo. Loni jsme měli jen 33 bodů, což je fakt dost málo. Naštěstí se nepadalo, ale letos už se padat bude, proto bylo potřeba, aby přivedli kvalitu, aby byl tým víc konkurenceschopný. A nutno říct, že kvalitní hráči tam opravdu přišli. Myslím, že nebudou hrát suterén tabulky.

„Myslím, že Motor letos nebude hrát suterén tabulky."

Nesnažil se vás Motor udržet právě tím, že vám řekl, jaké hráče přivede?
Neznal jsem jména všech posil, ale věděl jsem o těch nejzkušenějších, kteří do Českých Budějovic míří. Nějakým způsobem jsme se o tom s klubem bavili, když se řešilo moje případné pokračování. Navíc jsem to rozebíral i s Milanem Gulašem, věděl jsem, jak on to má. A nakonec padla volba na Boleslav.

Mimochodem, máte za sebou první rok v české extralize. Překvapilo vás něco?
Neřekl bych, že přímo překvapilo. Ta soutěž je kvalitní, což jsem věděl. Spíš z pohledu týmu se prostě ukázalo, že jsme na to nestačili. Kvalita ostatních týmů byla většinou někde jinde než ta naše. Dá se říct, že o level výš.

Ale vy osobně jste v rámci soutěže okamžitě vyčníval.
Z osobního pohledu jsem měl docela dost bodů, přičemž musím říct, že jsem to nečekal. Věděl jsem, že asi nebudeme hrát nijak nahoře, o to těžší to bylo. Na druhou stranu mám ve své hře pořád docela dost věci, na kterých chci zapracovat.

„Ještě chci zapracovat na osobních soubojích a hře do defenzivy."

Jaké to jsou?
Jednak osobní souboje a pak také hra do defenzivy. Je znát, že hráči v extralize jsou rychlejší, šikovnější a celkově lepší. Proto chci na hře směrem dozadu ještě zapracovat.

Když se to povede, může vám to otevřít dveře do zahraničí, ne?
Nebudu říkat, že by mě to nelákalo. Myslím, že vyzkoušet si zahraničí láká snad každého hokejistu. Ale teď se soustředím na sezonu v Mladé Boleslavi, co bude dál, to se uvidí až podle toho, jak to půjde.

Foto: fhr.ru

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz