Velká odměna! raduje se Smoleňák. Teď už nechceme zažít loňské sra*ky

Radek Smoleňák v bitce s Adamem Musilem | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

6. března 2023, 13:54

Martin Voltr

Fantastický comeback předvedli v základní části Tipsport extraligy hokejisté hradeckého Mountfieldu. I když většinu sezony strávili až za polovinou tabulky, díky velké stíhací jízdě se parta kapitána Radka Smoleňáka nakonec přímo protlačila do čtvrtfinále!

Hradec Králové dokonal skvělou „misi“ tím nejsladším vítězstvím. Na výsledek Liberce se nemusel ohlížet, pokud by zvládl za tři body východočeské derby. Po slabší první třetině předvedl proti vítězi základní části perfektní, disciplinovaný výkon a došel si pro svou odměnu.

Vyprodaná aréna si výhru 3:1 užila tolik, jak už dlouho ne. Navíc ji potěšil i Radek Smoleňák: Hradecký kapitán neváhal ve třetí třetině shodit rukavice a poprat se s Adamem Musilem! A když ho při závěrečné děkovačce častovali pardubičtí fanoušci nadávkami, vyrazil poděkovat i jim...

Hlavně si ale užíval euforii z přímého postupu do čtvrtfinále.

Radku, hřeje vás to hodně?
Stoprocentně. Když se člověk podívá na tu sezonu, jaká byla a čím vším jsme prošli... Ani teď jsme zase neměli nějaké kluky. Nechci říct, že to je nad plán, ale určitě velká odměna pro nás, že jsme to nezabalili, pořád jeli na pozitivní vlně a tvrdě pracovali. Je fajn, že jsme to zvládli.

Přikláníte se k pohledu, že čtvrté místo odpovídá síle vašeho týmu, kterou ale na podzim zbrzdila velká marodka a vytížení v Lize mistrů?
Řekl bych, že minimálně 45 zápasů jsme hráli v sestavě, která nebyla ani blízko k optimální. Vím ale, jak vypadáme, když jsme všichni zdraví, co trénujeme a jak makáme, takže jsem doufal, že když se všichni vrátíme, bude to mít nějaké parametry.

Odměnila vás výhra v derby za to, že jste body opravdu potřebovali a chtěli? Zatímco Pardubice na konci v základní části pustily pedál...
Věděli jsme, že nám nikdo nepomůže a musíme si to odehrát sami. O tom žádná. Na druhou stranu: Pardubice si body, které mají, určitě neuhrály náhodou. Bylo to těžké utkání i přesto, že v uvozovkách o nic nehrály. Měly sérii, kdy se jim nedařilo, a stoprocentně to nevypustily.

Vy jste se ve třetí třetině dokonce i porval s Adamem Musilem. Jak se to semlelo?
Káca (Filip Pavlík) výborně dohrál Radila a Musil na něj vyskočil. Já jsem někoho střídal, takže jsem se mezi ně spíš vetřel.

Berete to jako znamení, že jste schopní poprat se jeden za druhého, bez ohledu na jméno?
Samozřejmě. Na druhou stranu je pro nás ale Káca momentálně hodně důležitý, takže si na tu trestnou radši sednu já. Myslím, že to bylo spíš chytré: Než aby se on s někým pošťuchoval, šel jsem tam já.

S Adamem Musilem to ale byla těžká práce a nakonec vás povalil.
Jo, všichni vědí, jaký je. Celá jejich rodina, to jsou tuháčci (směje se). Mně se líbí, jak hraje, stejně jako jeho brácha. Jsou to zarpuťáci, kteří mají hokej vydřený. Za to je hodně cením.

„Káca výborně dohrál Radila a Musil na něj vyskočil. Já jsem někoho střídal, takže jsem se mezi ně spíš vetřel.“

Hradecký klub navíc ještě na utkání přivítal opory z extraligové sezony 2013/14. Říkali jste si, že i kvůli téhle slávě nechcete prohrát?
Ty kluky jsme rádi viděli. Někdo s nimi hrál, někdo ne, ale kdykoli můžeme někomu ukázat, jak to tady vedeme dál, tak je to fajn.

Jste hodně rádi, že si teď odpočinete?
Určitě. Máme zase nějaké bolístky, taháníčka a tak dále. Každý volný den pro nás teď bude plus.

Upřímně, nestrašila vás trochu představa, že kdyby to nedopadlo, tak v předkole můžete jít znovu na Mladou Boleslav?
Boleslav je samozřejmě dobrá, ale těch dobrých týmů je letos opravdu hodně. Jak říkám, jsme rádi, že si odfrkneme, a uvidíme, kdo na nás zbyde.

„Myslím, že máme tým trošku jinak postavený než loni. Letos je podle mě pracovitější, charakterově týmovější než loni.“

Máte v hlavě, co udělat lépe než v loňské sezoně, abyste tentokrát ve čtvrtfinále neskončili?
Myslím, že máme tým trošku jinak postavený než loni. Letos je podle mě pracovitější, charakterově týmovější než loni. Určitě nikdo nechce zažít ty sra*ky, co jsme zažili loni (usmívá se).

Navíc jste o posledním víkendu ukázali, že nemáte jen jednoho gólmana, ale dva. Matěj Machovský rozhodně obstál, viďte?
Jo, o Kivim (Kiviahovi) se nemusíme bavit. Pro Machyho to nebylo jednoduché, dlouho nehrál. Teď z něj ale v obou zápasech nic nevypadávalo a taky nám dodával klid. Gólmani jsou asi to nejmenší, co nás trápí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz