Velké zkušenosti z Liigy. To splňuje všech TOP 5 hvězd Finska

Foto: iihf.com

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Přestože jsou draftovaní, starty v zámoří má zatím málokterý z nich. Tím se ale nenechte vůbec zmást! Většina hráčů Finska totiž už pravidelně nastupuje mezi dospělými v jejich nejvyšší soutěži…

Roni Hirvonen (Ú, 20 let)

Sezóna 2021/22: HIFK (Finsko), 51 zápasů, 12+20

Kapitán týmu si první starty ve finské Liize připsal už v sezóně 2019/20 a od té doby pravidelně nastupuje mezi dospělými. Před uplynulým ročníkem navíc změnil prostředí a usadil se v mužstvu IFK Helsinky, kde si připsal 32 bodů. Výběr Toronta z druhého kola draftu 2020 má už bohaté zkušenosti i na mezinárodní úrovni, český ročník 2002 třeba popravil před třemi lety na Hlinka Gretzky Cupu. V Edmontonu má na svém kontě zatím branku a dvě asistence.

Joakim Kemell (Ú, 18 let)

Sezóna 2021/22: JYP (Finsko), 39 zápasů, 15+8

Teprve osmnáctiletý člen prvního útoku má za sebou již plnohodnotnou sezonu ve finské nejvyšší soutěži, kde na začátku dokonce kraloval kanadskému bodování! Pak mu ale i vinou zdravotních problémů střelecký prach zvlhnul. Střelecké kvality prokázal rovněž na dubnovém mistrovství světa kategorie U18 a jako velká voda vlétl i do tohoto šampionátu, když si hned v prvním utkání připsal čtyři kanadské body. Nashville tak jeho výběrem na sedmnácté pozici letošního draftu rozhodně neprohloupil.

Roby Järventie (Ú, 19 let)

Sezóna 2021/22: Belleville Senators (AHL), 70 zápasů, 12+22

Útočník, jehož si v roce 2020 vybrala ve druhé kole draftu Ottawa, je na svém druhém mistrovství světa hráčů do dvaceti let. V uplynulém ročníku odehrál 70 zápasů za Belleville v AHL a v boji o místo v sestavě Senators pokračuje i na tomto turnaji. Než odešel za moře, jako bažant vyčníval už i v Liize, kde nastupoval za Ilves Tampere.

Topi Niemelä (O, 20 let)

Sezóna 2021/22: Kärpät Oulu (Finsko), 54 zápasů, 10+23

Také obránce Niemelä už několik let dostává velké minuty v nejvyšší domácí soutěži. Minulý ročník už navíc bodoval s železnou pravidelností a v týmové produktivitě Kärpätu mu s 32 body patřila šestá pozice.

Aatu Räty (Ú, 19 let)

Sezóna 2021/22: Jukurit (Finsko), 48 zápasů, 13+29

Do velkého hokeje ho uvedl Kärpät Oulu, v minulé sezóně ale Räty přestoupil do Jukuritu, kde výrazně pookřál a v základní části zaznamenal takřka bod na zápas. Ba co víc, po vypadnutí ještě stihl odcestovat do zámoří a odehrát play off za Bridgeport. Člen prvního útoku Finů si v úvodním utkání turnaje připsal čtyři body, v Edmontonu si to užívá i díky tomu, že vánoční turnaj mu sebral covid.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz