Vicemistři na hraně? Máme úplně jiný tým, ví Kříž. Trenérům připomíná Bulíře

Foto: Martin Voltr

Loni bojovali liberečtí junioři až do posledního možného dne sezony. Končili 28. dubna bolestivou prohrou v sedmém finále s Plzní, která jim přisoudila stříbrné medaile. Teď je možné, že se do play off DHL extraligy ani nedostanou – pohybují se na samé hraně postupu.

V mládeži na tom ale není nic překvapivého, když Bílí Tygři odehráli ročník 2021/22 – zejména pak jeho vrchol – s velmi zkušeným a vyzrálým týmem.

Jen co dozněly hořkosladké oslavy stříbra, pod Ještědem bylo všem jasné, že zopakovat takový úspěch po výrazné obměně kádru bude tvrdý oříšek.

Zůstalo jen pár mladíků z těch, kteří nastupovali v play off. Mezi nimi i útočník Filip Kříž. Loni se ještě otrkával, zato teď už patří k tahounům liberecké juniorky: Po čtyřiceti startech se chlubí bilancí dvaceti gólů a osmnácti asistencí.

Poslední dva body přidal v úterní dohrávce na ledě Hradce Králové, kde Severočeši díky parádní druhé třetině zvítězili 4:0 a udělali jeden z mnoha potřebných krůčků k postupu. Aktuálně si dělí osmé místo s Pardubicemi.

Zápas v Hradci byl pro vás pořádně důležitý, viďte?
Dobře jsme se na něj připravili. První třetina od nás nebyla úplně ideální, ale pak jsme si k tomu v šatně něco řekli a od druhé třetiny už jsme soupeře přehráli a zaslouženě vyhráli.

Čeněk Krátký vychytal první výhru v sezoně, a navíc s nulou. Po tom čekání si ji zasloužil, že?
Určitě si ji zasloužil, když mu to nevyšlo předtím. Podržel nás a měli jsme štěstí, že jsme ho měli v bráně. Jen tak dál.

V zápase za Přerov se zranil Daniel Král, který vás při svých startech držel nejvíc. Máte informace, jak to s ním vypadá?
Nevím přesně, ale myslím, že zhruba za dva tři týdny by měl být zpátky ve hře. Není to až tak hrozné. Doufáme, že už se vrátí a bude zase předvádět ty výkony, co předváděl. I když Čenda Krátký teď chytal fakt famózně, takže je skoro jedno, kdo chytá.

Král nicméně soutěž převyšuje, pro play off by byl vítanou posilou, že?
Jo, určitě. Dan je výborný gólman, dá se říct nejlepší ve svém ročníku. Má toho spoustu odchytáno v chlapech a v nároďáku. Když chytá za juniorku, je vidět, že má zkušenosti.

Zpátky k vašemu týmu: Jaká vládne v kabině atmosféra, když tvrdě bojujete o play off?
Víme, že tabulka je na tom osmém až dvanáctém místě strašně vyrovnaná, takže hrajeme o všechno. Nechceme končit 18. března, určitě si všichni chceme zahrát play off. Jdeme zápas od zápasu a musí to vyjít. Doufáme, že to play off uděláme.

„Víme, jaké to je hrát až do dubna. Chceme to zopakovat. Byl to neskutečný zážitek, který si budeme pamatovat do konce života.“

Po Novém roce se vám ale vůbec nedařilo, prohráli jste osmkrát v řadě. Čím jste si to vysvětlili?
Prostě jsme nehráli celých šedesát minut, vždycky třeba dvacet nebo půlku zápasu. To je potom těžké. V Hradci možná byla první třetina vyrovnaná, ale hráli jsme celý zápas. Když budeme takhle pokračovat, tak si myslím, že to play off můžeme úplně v pohodě udělat.

Motivaci máte, loňský tým se dostal až do finále. Jak byste ho porovnal s tím letošním?
To se nedá úplně srovnávat. Minulý tým byl celkem starý, měli jsme hodně hráčů ročníku 2002. Letošní tým je spíš mladý a nemáme úplně veliké obránce. Je to úplně jiné.

Foto: Martin Voltr

Vy i několik dalších hráčů každopádně pomůžete zkušenostmi z dlouhého play off.
Ano, víme, jaké to je hrát až do dubna. Chceme to zopakovat. Byl to neskutečný zážitek, který si budeme pamatovat do konce života. Máme na to skvělé vzpomínky, bylo to super.

Teď už máte v týmu dominantnější roli. Jste spokojený s tím, jak se vám osobně daří?
Měl bych být lídrem jak v šatně, tak na ledě, a tvořit hru. Podle bodů to zatím docela jde, ale určitě by to někdy mohlo být i lepší. Hlavní musí být, abychom postoupili do play off. To je nejdůležitější.

„Když tady vyrůstám odmala, tak dostat se do áčka by bylo něco neskutečného.“

V Hradci jste spálil vyložené šance, několikrát jste ujížděl sám na bránu...
Do šancí se v zápasech docela dostávám, ale občas se mi je daří proměňovat, občas ne. Musím to ještě zlepšit. Rád jezdím sám na bránu, ale tentokrát to bohužel nevyšlo. Trefil jsem i nějaké tyčky, tak snad to příště vyjde.

Ke komu v Liberci hokejově vzhlížíte? Měl jste jako menší nějaké idoly?
To úplně nedokážu říct, ale teď v poslední době se mi hodně líbí Oscar Flynn. Jak hraje a jak je šikovný.

Foto: Martin Voltr

A někdo, ke komu byste přirovnal svoji hru?
Občas mi i trenéři říkali, že mám podobný styl jako Michal Bulíř. Něco na tom možná bude, nevím (usmívá se).

S áčkem už jste si někdy zatrénoval?
Jo, na pár trénincích jsem byl a je to velký rozdíl oproti juniorce.

A s Michalem Bulířem jste si promluvil?
S Michalem jsem nemluvil, ale od kluků jsem pobíral nějaké zkušenosti, které už v kariéře získali. Bylo to super.

Jako liberecký odchovanec, koukáte do kabiny áčka a říkáte si, že byste tam chtěl jednou sedět?
Jo, je to můj cíl. Když tady vyrůstám odmala, tak dostat se do áčka by bylo něco neskutečného. Musím jít po malých krůčkách a věřit, že to jednou dokážu.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz