VIDEO: Bitky i 14 gólů! Sedmnáctka padla s Rusy, má olympijské stříbro

Foto: eyof2015.org

31. ledna 2015, 9:30

Michal Kuba

V pátečním hokejovém finále na Zimním olympijském evropském festivalu mládeže se utkali Češi s Ruskem. Po čtyřiceti minutách vedla sborná o jedinou trefu, ve třetí části padlo sedm gólů, pět z toho do české klece. „První dvě třetiny jsme se drželi, potom jsme ale smolně několikrát inkasovali, navíc to tam napadalo příliš rychle,“ mrzí prohraný souboj o zlato útočník Martina Havelku. „Chvilkami jsme byli lepší,“ dodává střelec první branky Matouš Bělohorský.

Do utkání vstoupili lépe reprezentanti České republiky. Po rovných dvou minutách se k dorážce do odkryté klece dostal Matouš Bělohorský a otevřel herní účet posledního turnajového zápasu. „Nahodil jsem puk na mantinel a potom jsem jen dobrusloval situaci, když najednou se přede mnou objevil puk, tak jsem ho z první poslal do branky,“ líčí skromně gólovou akci Bělohorský.

Hráči byli po většinu třetiny velmi disciplinovaní a příliš mnoho vyloučených nebylo. V několika šancích mělo Rusko možnost srovnat. To se mu povedlo tři minuty před první sirénou, zásluhou Maxima Baina, který si po několikáté najel nikým nehlídaný na levé křídlo a střílel přesně. Po několika sekundách šel na trestnou lavici pykat Vála a to Rusové ztrestali. Vatalij Abramov byl na prvém kruhu a z ostrého úhlu se trefil pod břevno Brízgalovy brány – 1:2. „První třtinu jsme se báli hrát, Rusové ne. Míň jsme stříleli a příliš od sebe odhazovali puky,“ zamýšlí se po konci utkání reprezentant Havelka.

V úvodu druhé dvacetiminutovky dostal dvouminutový trest za nedovolené bránění Tomáš Šmerha. Její využití přišlo po necelých dvaceti sekundách, když Nikita Popugajev našel místo nad betonem Adama Brízgaly. Ještě než se hrací doba zápasu přehoupla přes polovinu, Češi srovnali. Ondřej Najman získal před brankou puk a vyslal jej až do sítě soupeře. Potvrdilo se i pravidlo nedáš – dostaneš.

David Kofroň rychle zaútočil na bránu Rusů a byl úspěšný – 3:3. Jednobrankové vedení si vzal silný soupeř naší reprezentace zpátky, a to v čase 33:07. Michail Meščerjakov si našel na pravém kruhu pro vhazování kotouč a umístil jej kousek pod české břevno. Šanci srovnat měli postupně Zachar, Kodýtek a Karafiát, stav se ale do konce druhého dějství nezměnil – 3:4.

Stejně jako do předchozí periody, tak i do té třetí vstoupilo Rusko gólově – a to hnedka dvakrát. Pátý gól přidal Platon Popov a po půl minutě najel mezi kruhy a rychle vypálil Dmitrij Sokolov. To byl signál pro trenéra Roberta Reichela vystřídat gólmany – do svatyně Česka se postavil Josef Kořenář.

Ve 49. minutě prostřelil Sokolov i Kořenáře. Po minutě odpověděl Matyáš Kačírek a reprezentace jakoby dostala čerstvou krev do žil. Radost po několika minutách přerušil Nikita Popugajev střelou z ostrého úhlu. Tomáš Šmerha sice ještě dostal pátý puk do sítě Ruska, výhru 9:5 sborné zpečetil Maxim Bain.

V poslední minutě uprostřed kluziště shodili rukavice a sundali helmy Martin Havelka s Arťomem Ivaňuženkovem. „Poprvé jsem se s tím hráčem srazil, když zabrzdil našemu gólmanovi do obličeje – to se mi samozřejmě nelíbilo,“ začíná zdůvodňovat souboj právě rváč Havelka: „Potom jsme nechtěli odejít s ostudou, tak jsme si s rukama řekli, ať to někdo vyprovokuje. Vzal jsem si to na triko, před buly jsem se toho hráče zeptal, jestli se chce poprat,“ uculuje se bitkař Martin Havelka. Po pěstní potyčce oba logicky opustili kluziště, na které se vrátili po třetí siréně za svým týmem a posléze převzít medaile.

„Rusové vévodí v situacích jeden na jednoho, více stříleli a uměli se trefovat,“ má jasno střelec Bělohorský. „Jsou šikovní, mají skvělou střelu, jsou drzí a dovolí si,“ doplňuje ho Ondřej Najman. „Navíc jsou brusliví a hrozně rychlí,“ dodává vzápětí.

„Hodnotí se to špatně. Prohráli jsme, ale kluci bojovali a dvě třetiny jsme byli vyrovnaným mužstvem. Potom nám to tam ale napadalo a vůbec to byla taková přestřelka z obou stran. Chtěli jsme vyhrát, bohužel to nevyšlo. Kluci makali celý turnaj a jsem rád, že jsme skončili na medailovém místě,“ vyjádřil se k zápasu trenér Robert Reichel. 

Výsledek finálového zápasu na Evropském olympijském festivalu mládeže:

ČESKÁ REPUBLIKA "17" – RUSKO "17" 5:9 (1:2, 2:2, 2:5)

Branky a nahrávky: 40. Studenič (Růžička, Lacka) – 3. Zachar (Reichel, Vála), 19. Zachar (Hrdinka, Kačírek), 56. Budík (Reichel, Zachar).

Rozhodčí: Berneker, Graber – Kalb, Marent.

Česká republika "17": Brízgala (44. Kořenář) – Hrdinka, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Novák – Zachar, Kačírek, Reichel – Pavlík, Kofroň, Najman – Bělohorský, Kantner, Kodýtek – Havelka, Karafiát, Šmerha.
Rusko "17": Berdin – Griščenko, Jakovenko, Sergačjov, Ryženkov, Minulin, Alexejev, Plechov – Popugajev, Ivanov, Sokolov – Abramov, Meščerjakov, Bain – Ivaňuženkov, Geraškin, Popov – Podkorytov, Manukjan.


RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz