VIDEO: Mistr předvedl famózní obrat! Dukla poprvé za tři body

Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Páté kolo baráže o extraligu nabídlo velice zajímavé souboje. V dříve hraném utkání si jihlavská Dukla na svém ledě poradila s Karlovými Vary. Po těsném výsledku 2:1 zapsala první tříbodovou výhru a na soupeře ze západu Čech se bodově dotáhla. Ve druhém duelu předvedl famózní obrat Litvínov. Ten v Edenu prohrával už o tři branky, nakonec se mu ale povedlo uzmout dva body za výhru v prodloužení.

První tříbodová výhra Dukly. Porazila Vary a dotáhla se na ně

Jihlavská Dukla chtěla ve třetím domácím utkání baráže poprvé urvat tříbodovou výhru. Ke svému cíli vykročila zdatně velice brzy. V páté minutě zužitkoval přesilovku útočník Seman. Byla to první jihlavská přesilovková trefa v baráži. Navýšit náskok Dukly mohl Jergl, Závorka ale zasáhl včas. Posléze se začala prosazovat také Energie a jednu z šancí hosté přetavili ve vyrovnání. Po skvělé Maroszově nahrávce pokořil Škarka Rachůnek. V poslední minutě mohla jít Jihlava zpět do vedení, velké příležitosti ale neproměnila. Druhá část měla podobný průběh. Zpočátku byla lepší Jihlava, pak začaly kousat i Vary.

Zejména mladičký brankář Škarek se musel několikrát vytáhnout. Jeho spoluhráči jako kdyby mu jeho snahu chtěli vrátit a byli to znovu právě Jihlavští, kdo se dostal do vedení. Prokš si vybruslil mezi kruhy a chirurgicky přesnou ránou pokořil Závorku, který vůbec nestihl zareagovat. Ve třetí části byla karlovarská Energie aktivnější, Dukla v čele s brankářem Škarkem ale dokázala všem příležitostem Západočechů odolat. Když se schylovalo ke konci, sáhli hosté k power play. Jihlava v ní skórovala, gól ale nakonec kvůli vychýlené kleci uznán nebyl. Přesto Dukla své první tříbodové vítězství v baráži uhájila.

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „Jsme určitě spokojenější. Poučili jsme se z předchozích barážových zápasů. Šli jsme za vítězstvím daleko více než hostující tým. Od samého začátku jsme byli lepším týmem, což se potvrdilo. I když Vary srovnaly na 1:1, tak na hráčích bylo vidět odhodlání strhnout zápas na naší stranu, což se podařilo. Tři body po právu, znovu musím říct, po právu, zůstaly doma.“

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „První třetina byla vyrovnaná jak na střely, tak na skóre, akorát Jihlava dokázala využít přesilovou hru. Ve druhé třetině jsme tahali za kratší konec. Jihlava byla lepší, měla větší poměr střel, byla produktivnější a dala gól na 2:1. My jsme chtěli v poslední třetině minimálně srovnat. Byli jsme aktivní, ale nedostali jsme se do tolika šancí a nebezpečných situací, jak bychom si sami představovali. Měli jsme jednu výraznou šanci, náš hráč jel sám na branku, ale neproměnil jí. Bohužel nám nevyšla ani závěrečná power play.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Seman (Diviš, Kaláb), 35. Prokš (Jícha) – 14. Rachůnek (Marosz).
Rozhodčí: Horák, Šír – Gebauer, Tošenovjan.
Vyloučení: 7:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:28.
Diváci: 2834.
Nejlepší hráči: Pavel Mrňa – Tomáš Závorka .
HC Dukla Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebeňuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Mrňa, Anděl, Malec. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Dvořák, Gulaši – Huna, Skuhravý, Vachovec – V. Tomeček, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, Vrána, T. Rohan. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Kolaps Slavie, skvělý obrat Litvínova. Rozhodl Lukeš

Litvínovští trenéři poprvé v baráži dali od první minuty šanci brankáři Jaroslavu Janusovi. Ten ale v první části zdaleka neměl tolik práce jako jeho slávistický protějšek Hylák. Pravdou však je, že na výraznější příležitosti ke skórování se muselo čekat až do 15. minuty. Pozapomenutého Martynka Hylák vychytal, stejně jako o chvíli později Trávníčka. V závěru prvního dějství se nechal vyloučit Duda, což bylo dost klíčové. Na startu druhé periody byl totiž vykázán Lukeš a Slavia najednou hrála s dvěma muži v poli navíc.A dvojnásobnou přesilovku dokázali sešívaní přetavit v úvodní trefu duelu.

Pohlednou akci zakončil střelou do odkryté klece Robinson. Po dalších čtyřech minutách byla v Edenu znovu sláva, Jiránek nadvakrát procpal puk do klece a Slavia vedla 2:0. Za dalších devět minut přidal další slávistickou branku David Hruška. Litvínov se ale nevzdal. Tak, jak se Slavii povedl začátek druhé periody, Litvínovu se vydařil start té třetí. Zásluhou Kubáta a Pšurného byl během pěti minut rozdíl ve skóre jen jednogólový. Smrtící desetiminutovku pro Slavii dokonal obránce Gula, který vyrovnal na 3:3. Utkání šlo za tohoto stavu do prodloužení, v němž po pouhých 14 vteřinách rozhodl o fantastickém obratu mistra Lukeš.

Jan Srdínko (asistent trenéra Slavia Praha): „Měli jsme duel dobře rozehraný, dobrou obranou středního pásma jsme se dostali postupně do tříbrankového vedení, ale nedisciplinovaností a lehkovážností některých hráčů jsme o náskok přišli. Není čas to nějak dál řešit, zápasy jdou v rychlém sledu a musíme se připravit na ten další. Zákrok Robinsona jsme neviděli, protože se odehrál mezi střídačkami, ale je to jedna z věcí, která utkání rozhodla. Pochválen za to určitě nebude.“

Jiří Šlégr (asistent trenéra Litvínova): „Bylo to hrozně těžké utkání. První třetinu jsme hráli tak nějak ustrašeně, k ničemu jsme se pořádně nedostali a nedařilo se nám. Po druhé části jsme prohrávali 0:3, ale řekli jsme si, že i v Karlových Varech jsme ztráceli tři branky a málem jsme to ještě otočili, že v hokeji je všechno možné, že to jsou jen tři povedené střely a že musíme zabrat. Přestože jsme dohrávali na pět obránců, tak mužstvo v sobě našlo psychickou sílu se zvednout, šlo za výhrou a zápas otočilo, za což mu patří velký dík. Faul Robinsona na Trávníčka jsem viděl, píchnutí tam jednoznačně bylo a jsem zvědavý, jak se k tomu postaví disciplinární komise, protože tam byl jasný úmysl.“

HC SLAVIA PRAHA – HC VERVA LITVÍNOV 3:4 po prodloužení (0:0, 3:0, 0:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Robinson (Vas, Markovič), 26. Jiránek (Ondráček, Hruška M.), 35. D. Hruška (Šafránek, Mikulík) – 41. Kubát (Lukeš, Pavlík), 45. Pšurný (Trávníček, Pavelka), 50. Gula (Hanzl, Lukeš), 61. Lukeš (Hořava, Hanzl).
Rozhodčí: Lacina, Mrkva – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 3:5, navíc Robinson (Slavia) 5 minut + DKU.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 18:45.
Diváci: 4000.
Nejlepší hráči: David Hruška – František Lukeš.
HC Slavia Praha: Hylák – Krstev, Andrlík, M. Hruška, Pavlin, Hraško, Drahorád – Mikulík, Šafránek, D. Hruška – Robinson, Vas, Markovič – Bahenský, Kašpařík, Čermák – Ondráček, Jiránek, Micka. Trenéři: Razým a Srdínko.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula – Lukeš, Hanzl, Duda – Trávníček, Gerhát, Martynek – Hořava, Piroš, Doležal – Pšurný, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Slavia Praha 5 2 1 1 1 19:14 9
2. HC VERVA Litvínov 5 2 1 1 1 16:13 9
3. HC Energie Karlovy Vary 5 2 0 0 3 15:16 6
4. HC Dukla Jihlava 5 1 1 1 2 11:18 6

Další program baráže o TELH

Neděle 10. dubna – 6. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

Úterý 12. dubna – 7. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Pátek 15. dubna – 8. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 17. dubna – 9. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 19. dubna – 10. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 22. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov

Neděle 24. dubna – 12. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz