VIDEO: Parádní vlastňák! Propadl bych se pod trubky, směje se Koma

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Čas od času se to stane. Ale když si dá hokejista tak čistokrevného vlastence, může si být jistý, že na to spoluhráči ještě pár měsíců nezapomenou. Obránce chomutovských Pirátů Jaroslav Koma v sobotním zápase na ledě Havlíčkova Brodu poslal během ponechané výhody kotouč do vlastní branky, gólman Miroslav Kopřiva byl tou dobou už dávno na střídačce. „Celou dobu jsem se proklínal,“ říká slovenský bek, jehož tým ale nakonec odcházel z ledu jako vítěz.

Sobotní kolo favoritům zoufale nesvědčilo. Na vlastním ledě prohrály druhé Budějovice, třetí Kladno i čtvrtá Třebíč, šest ze sedmi zápasů ovládl tabulkově hůře postavený tým. Jenom vedoucí Chomutov stál na vítězné straně, a to měl proti posledním Rebelům pěkně namále. Ještě chvíli před koncem totiž prohrával a trefa ze 46. minuty, která mohla domácím zajistit šokující výhru, zvedla ze sedaček celý stadion.

Piráti nezakončili svůj útok úspěšně, rozhodčí ale zvedl pravici na znamení vyloučení Tomáše Semráda. Jeden z domácích odpálil puk do bezpečí, jenže sudí nechal hru nepochopitelně plynout dál, a to nakonec vedlo k málo vídanému kousku. „Ze začátku jsem si říkal, že máme přesilovku. Ale když to hráč Brodu vyhodil a nepískalo se, byl jsem přesvědčený, že jdeme ven my. Tak jsem dal puk zpátky na gólmana,“ popisuje Jaroslav Koma, který se ve zlomku sekundy nestačil divit.

„Bylo to šílené. Doslova šílené. Říkal jsem si, že to není možné. Jenom na sebe koukáte, že jste celý zápas pohřbil.“

„Když jsem zvedl hlavu a zjistil, že tam Kopr (Miroslav Kopřiva) není... Bylo to šílené. Doslova šílené. Kdybych mohl, tak se propadnu pod ty trubky, co chladí led. Udělal bych cokoli, aby se puk zastavil, ale bohužel se nezastavil. V životě se mi to nestalo a doufám, že už ani nestane. Vím, že takové góly už padly, ale říkal jsem si, že to není možné. Jenom na sebe koukáte, že jste celý zápas pohřbil,“ sype si popel na hlavu obránce, jenž v pondělí oslavil kulaté 30. narozeniny.

A že si opožděně dal nezapomenutelný dárek. „Byl to pěkný gól,“ culí se slovenský hokejista. Na střídačce si toho ale moc nevyslechl. „Kluci mě nechali a já jsem si pěkně zanadával. Člověk to z hlavy nevypustí, ale jak jde znovu na led, musí hrát dál. O to víc jsem se snažil zápas dohrávat a pomoct nám k tlaku.“ Branka byla připsaná Romanu Maliníkovi, jehož tým v tu chvíli vedl 2:1.

Letošní suverén první ligy neměl ideální den. Nebylo to letos poprvé, co ho Havlíčkův Brod dokázal potrápit, přesto Chomutov ve vzájemných zápasech dosud neztratil ani bod. Tentokrát se blížil konec a zdálo se, že sobotní soumrak favoritů napíše další kapitolu. „Celý zápas hodně dobře bruslili, tlačili se do brány, stříleli ze všeho. Mají kvalitního trenéra, kterého osobně znám,“ hlásí Koma na adresu proslulého hecíře Vladimíra Jeřábka, po nímž odehrál polovinu sezony 2006/07 v dresu Hradce Králové.

Souhrn kola: Piráti jsou vítězi základní části »

Konec sobotního příběhu byl ale pro Piráty šťastný. Antonín Dušek v čase 57:44 vyrovnal a když v hektickém prodloužení neproměnili Rebelové trestné střílení, faulovali a nabídli soupeři rozhodující trefu. „Byl jsem šťastný jako blecha, že jsme srovnali. Prodloužení bylo jako na horské dráze. Fanoušky to asi bavilo, ale myslím, že trenéři měli infarkt,“ směje se prešovský odchovanec.

Jaroslav Koma má na kontě už 178 startů v české extralize, tři roky zpátky oblékal také dres Havlíčkova Brodu. „Strávil jsem tu tři krásné měsíce. Kdekoli jsem hrál, zapamatoval jsem si to dobré, a tady snad nic špatného ani nebylo. Panovala tady výborná atmosféra, vzpomněl jsem si na ten starý Brod. Proto je mi docela líto, kde se teď nachází.“ Klub z Vysočiny je v tabulce poslední s pětibodovou ztrátou na Prostějov, a i kdyby přímou sestupovou příčku ještě opustil, není vůbec jisté, zda po sezoně kvůli obrovským finančním problémům nezkrachuje.

Jdeme krok za krokem. Na první místo myslet nemůžeme

Chomutov má ale opačné starosti. Dvoubodové vítězství mu stačilo k definitivní pojistce prvenství v základní části 1. ligy, pět kol před koncem už ho nikdo dohnat nemůže. Úvodní cíl letošního ročníku si může úspěšně odškrtnout, ale v play off a potom možná i v baráži ho čeká nová mise. Důležitější, a taky mnohem, mnohem náročnější.

„Jdeme krok za krokem, nemůžeme myslet dopředu na něco velkého. Tabulku vypouštíme, protože když si řeknete, že jste první a máte náskok, s hlavou to samozřejmě každému něco udělá,“ doplňuje rezolutně Jaroslav Koma. Jedno je jasné – jestli se chtějí Piráti po roce zase vrátit mezi českou hokejovou smetánku, budou muset mířit už jen do správné brány...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz