Vítkovická posila Baranka: Nemáme hvězdy, ale chceme být nepříjemní

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

16. srpna 2016, 10:07

Adam Bagar

Představil se na dvou olympiádách, čtyřech světových šampionátech, nakoukl do vyhlášené zámořské NHL, dlouhých sedm sezon působil v ruské KHL a zkušenosti sbíral také v elitní švédské soutěži! Nyní se zkušený bek Ivan Baranka představí českým fanouškům, už na jaře se stal jednou z klíčových posil ostravského klubu. I díky nové vizi, která ho zaujala. "Všechno se tady překopalo, teď je jenom na nás, abychom odvedli dobrou práci a vrátili Vítkovice na přední příčky," hlásí v rozhovoru pro hokej.cz.

Když poprvé vstoupil do vítkovické kabiny, mnoho hráčů nepoznával. Není divu, když v českém klubu nikdy nehrál a na kontě nemá ani jediný start v nejvyšší slovenské soutěži. "Znal jsem jen Karola Slobodu, Michaela Vandase a dřív jsme se viděli s Rosťou Oleszem. Pamatuju si, že jsme proti sobě hrávali a jednou jsme se potkali na Floridě, když já tam byl na dovolené a on ještě za Panthers hrával," prozrazuje jednatřicetiletý zadák.

Kabina ho ale rychle přijala a přispěla k jeho spokojenosti v novém angažmá. "Kluci jsou úplně super." Ke stmelení vítkovické party přispěl jistě i tzv. pekelný týden. "Tam si každý hrábl na dno svých sil. Nešlo o srovnání jednoho s druhým, ale o to, aby hráč ve velmi náročných podmínkách překonal sám sebe. Myslím, že jsme to všichni zvládli skvěle a na ligu budeme dobře připraveni," hlásí Ivan Baranka, který naposledy hrál ve švédském Rögle.

"Jakub Petr je ambiciózní trenér. Moc se mi líbí, že do naší kabiny přináší prvky moderního hokeje."

"Tamní soutěž byla víc přímočařejší, mají tam šikovné hráče, kteří se hned tlačí do brány. Česká extraliga je naopak taková techničtější, hraje v ní řada kvalitních, ostřílených hráčů, kteří se po zahraničním působení vracejí domů," popisuje Baranka, který se neopovažuje tipovat umístění Vítkovic v novém extraligovém ročníku. "Hledíme si sami sebe. Chceme se prezentovat dobrým hokejem a výsledky pak určitě přijdou," věří Baranka.

"Nejsme sice mužstvem, které má nějaké hvězdy, ale snažíme se být pracovití a nepříjemní pro všechny soupeře." To se zatím v přípravě daří, i díky vizi trenéra Jakuba Petra. "Je to ambiciózní, mladý trenér. Moc se mi líbí, že do naší kabiny přináší prvky moderního hokeje. O to příjemnější je pak hrát. Ubíráme se moderními světovými trendy. To, co funguje v Americe či ve Švédsku, se snaží přenést do Vítkovic," pokyvuje zkušený bek.

Stodolní? Tam znám jen Sushi bar, všechen čas jinak trávím s rodinou

Ten se ostravským fanouškům představil už ve čtyřech utkáních. V Havířově, ve Znojmě a doma s Linköpingem či Slovanem Bratislava. Právě poslední duel byl pro něj pikantní, v Říhově výběru totiž před dvěma lety působil. "Mělo to speciální nádech. Obzvláště, když se hrálo o první místo na turnaji. Mužstvo se sice dost obměnilo, ale tu československou kostru znám," líčí Baranka po prohře 0:2 a konečné třetí pozici na turnaji Steel Cup.

Už v úterý na jeho tým čeká další těžký sok, v rámci Ligy mistrů do Ostravy dorazí finský Kärpät Oulu. "Musíme se vrátit k naší jednoduché hře, která nás v přípravě zdobila," velí Baranka, jenž se už na severu Moravy zabydlel. "Ostrava na mě působí úplně v pohodě. Na Stodolní znám jen jeden podnik, a to Sushi bar. Jinak všechen čas trávím s rodinou. V Porubě máme byt, takže jsme spokojeni," zakončuje bývalý slovenský reprezentant.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz