Zadina po marném bušení do Rusů: Chceme všem ukázat, že hokej umíme!

Foto: Martin Voltr

29. prosince 2018, 5:50

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) S ruskou sbornou sehráli vyrovnanou bitvu, čeští mladíci přišli o body hodně kuriózním způsobem. Při dvou přesilovkách inkasovali dva góly, sami pak skórovali jen jednou, ačkoli šancí byla znovu spousta. Dvacítka zatím čeká na trefy ofenzivních opor. "Nespadlo nám to tam, bohužel právě o tom hokej je," konstatuj Filip Zadina.

Útočník Detroitu, jenž před rokem v Buffalu pálil ostrými, zatím na přesný zásah čeká. Mizérie v zakončení stála mladé Čechy naději na body, duel s Rusy byl totiž otevřený. A hratelný. "Musíme být trpěliví. Pevně věřím, že to přijde. Hokej hrát umíme!" konstatuje odchovanec pardubického hokeje.

Šanci na úspěch proti Rusku vám vzaly dva góly při vlastních přesilovkách. Trošku zvláštní zápas, co říkáte?
Bylo to těžké, jako s Rusáky vždycky. Myslím, že jsme si to prohráli sami. V přesilovkách fakt góly dostávat nemůžeme. Musíme je dávat! My se pokaždé zvedli a makali, jenže puky nám teďka nechodí. Což je náročné na naši hlavu, Ale my se sebereme. Víme, že hokej hrát umíme.

V normální hrací době znovu jediná vstřelená branka. Je největším problémem jenom koncovka?
Jo, prostě nám to tam nespadlo. O tom přesně hokej je. Buď máte štěstí a spadne vám tam každý prd, nebo se snažíte, bušíte a bušíte... Jako nám s Rusy. Makali jsme , trenér nám nic nevytknul. Samozřejmě až na ty naše chyby v přesilovkách, čehož si jsme vědomi.

Zápas s Rusy jsme si prohráli sami, štve Zadinu

Z čeho vyplývaly nepřesnosti, po nichž Rusové dvakrát skórovali v oslabení?
Určitě tam vznikly chyby, jinak bychom góly nedostali. Abych pravdu řekl, ten první jsem neviděl. U druhého tam byla špatná nahrávka, i když ani špatná nebyla, Martin Kaut to myslel dobře. Bohužel, nevyšlo to, A Rusové jeli dva na jednoho. Nevím, co k tomu dodat... Asi jsem měl zůstat víc nahoře, Kauly mohl dát lepší nahrávku... Nemohu říci, kdo udělal chybu, byla to záležitost nás všech. Příště už se to nestane. Jsme od toho, abychom góly v přesilovce dávali.

V závěru jste tělem zachránil před třetím ruským gólem, ještě pak dýchala šance na vyrovnání.
Jsem tu, abych týmu pomohl. Jedno jak. Zblokoval jsem střelu, ani netuším, jestli jsem to chytil, nebo mě ten Rus trefil. Věřím, že se mi to třeba vrátí. Že se pro nás ta karta zlomí a my začneme hrát dobře.

Pomohlo, že vás trenéři během utkání posunuli do útoku k Martinům Nečasovi s Kautem?
Myslím, že od té doby jsme  začali hrát neskutečný hpkej. Ale jak jsem říkal, je to o gólu. A ten jsme nedali. Za každou cenu jsme to chtěli dorvat do branky. Jenže bohužel nic...

V noci na neděli českého času čeká Kanada, tedy domácí tým před vyprodanou arénou. To bude další velká výzva.
I proti Rusům přišlo hodně lidí, na to jsme se dobře připravili. Jsou tu hráči, kteří okusili NHL, nebo měli zápasy v přípravě na sezonu před spoustou diváků. Je to nová zkušenost, ve Vancouveru nikdo z nás pořádně nehrál. Bude to velké, to určitě. Necháme tam všechno, abychom získali nějaké body. Možná i fanoušci doma vidí, že nehrajeme špatně. Jenom ta karta není na naší straně. Makáme dozadu, trošku nás brzdí fauly. Ale budeme trpěliví, aby se to zlomilo.

Plášek: Na Kanadu se těšíme, máme šanci uspět

Minulým výběrům  se zápasy s Kanadou na šampionátech dvacítek většinou nedařily. Loni jste s javorovými listy prohráli v semifinále 2:7. Nestraší trošku negativní bilance?
Ani ne. Víme, že Kanada má výborný tým. My tam chceme nechat všechno a udělat co nejlepší výsledek. Každý zápas začíná za stavu 0:0, prohraje ten, kdo udělá víc chyb. Je jen na nás, jak se k utkání postavíme. Jak využijeme šance. Já věřím, že to bude hodně dobrý zápas. Půjdeme s čistou hlavou a necháme tam všechno, aby z toho měli dobrý pocit i fanoušci doma, kteří na nás v noci vstávají. Chceme jim ukázat, že jsme dobrý tým, jako jsme byli na osmnáctkách. Já tomu věřím! Všichni tomu věříme!

Kanaďané v minulém utkání těsně porazili Švýcary. Může to pro vás znamenat inspiraci?
Kanaďané jsou hráči jako my. Mají třeba víc skillů nebo něco takového, ale jsou to normální lidi. Je jim devatenáct, osmnáct. Jsou to prostě hokejisti. Pokud se budeme víc tlačit do branky, a budeme hrát jako proti Rusům, nevidím důvod, proč bychom měli prohrát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz