Zdrcující zpráva. Bývalý bek Motoru a Chomutova trpí nemocí ALS

Aleš Kranjc | Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

21. dubna 2023, 15:12

Marek Hedbávný

Někdejší slovinský reprezentační obránce Aleš Kranjc, který dvě sezony působil i v české extralize, trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. Děsivou zprávu oznámila na sociálních sítích jeho manželka Andreja.

Kranjc začal příznaky vážné nemoci pociťovat před dvěma lety, kdy hrál v německém Lindau – ve 39 letech proto musel svoji veleúspěšnou kariéru, ověnčenou účastmi na olympiádě a na mnoha světových šampionátech, předčasně ukončit.

„Život se nám obrátil vzhůru nohama. Cestu nám zkřížila vážná nemoc, kterou nikdo neočekával," popisuje jeho manželka. „Přišla velice rychle a zasáhla to, co měl Aleš nejradši: tedy pohyb."

„Nemoc mu zničila nejen šanci pokračovat v hokejové kariéře, ale hlavně mu znemožnila trávit čas venku, v přírodě, na ledě nebo na kole s jeho dvěma dětmi. Když píšu tyhle řádky, tečou mi slzy po celé tváři," neskrývá Kranjcová.

Dlouho se přitom nevědělo, co přesně za zdravotními problémy Kranjce stojí. „Dva roky jsme chodili od doktorovi k doktorovi... Pokaždé ale bez diagnózy, bez léků, bez odpovědí," vypráví manželka.

„Není pomoc, řešení, nic. Absolutně nic. Doktoři ani neví, jak rychle bude nemoc postupovat."

Před nedávnem přišla zdrcující zpráva: Kranjcovi byla diagnostikována Amyotrofická laterální skleróza, která se zatím nedá léčit a o život připravila například fotbalistu Mariána Čišovského, někdejšího českého premiéra Stanislava Grosse a naposledy hokejovou legendu Börjeho Salminga.

„Říkala jsem si, to nemůže být pravda, to přece ne, že to je určitě chyba a že doktoři nevědí, co mluví..." líčí prvotní šok oddaná manželka. „Není pomoc, řešení, nic. Absolutně nic. Doktoři ani neví, jak rychle bude nemoc postupovat. V bitvě s nemocí jsme tak zůstali sami. Úplně sami."

Rodina se však nevzdává naděje. Manželé společně našli kliniku v USA, která se jako jediná specializovaně zabývá právě léčbou ALS. „Jde o experimentální léčbu, nepomůže každému, ale je tu naděje, že by Aleše mohla zachránit a nemoc zastavit," věří Andreja.

„Bohužel cena léčby je příliš vysoká, nad naše možnosti. Proto žádáme o pomoc," prosí veřejnost o finanční podporu. Vznikla proto charitativní sbírka, aktuálně se vybralo 22 tisíc eur. Z toho jedenácti tisíci přispěl legendární slovinský hokejista Anže Kopitar.

„Budeme neskonale vděční za každý příspěvek. Věřme, že tím můžeme dát Alešovi naději. Věřme všichni společně v zázrak," vzkazuje Andreja Kranjcová.

» SBÍRKA PROBÍHÁ ZDE

Aleš Kranjc

Aleš Kranjc | Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz