Zemřel uznávaný hokejový agent Jaromír Henyš

1. února 2010, 15:41

Pavel Bárta

Ve věku nedožitých 68 let zemřel v pondělí 1. února dopoledne po těžké nemoci Jaromír Henyš starší, jeden z nejúspěšnějších a služebně nejdéle působících hráčských agentů v tuzemsku. Ještě na podzim byl přitom plně aktivní, mimo jiné se zasazoval o vznik hráčské asociace pro extraligu a zavedení licencí pro hokejové agenty.

Henyš patřil mezi vlivné postavy české hokejové scény. Někdejší stavař a trenér špičkových plavců přesedlal na dráhu hráčského agenta po roce 1990 i díky svému zeti, útočníkovi Davidu Volkovi, který ho seznámil s uznávaným kanadským agentem Ritchem Wintrem. Henyš se na dlouho stal jeho prodlouženou rukou, zastupoval desítky hvězd světového hokeje včetně Dominika Haška, Martina Straky, Romana Turka, Petra Sýkory, Václava Prospala, Patrika Štefana, pro velký hokej objevil Zdena Cháru. 

Jako první u nás Henyš zorganizoval utkání hokejových hvězd. Zasazoval se o zavedení licencí pro hráčské agenty a vznik hráčské asociace. Svého času dokonce dostal nabídku kandidovat na předsedu hokejového svazu, kterou však nepřijal. Před rokem vydal knihu s názvem "Hokejový agent vypovídá", v níž popsal řadu historek, zážitků s hokejisty a příhod ze své dlouholeté práce.

"Pro agenta jsou hráči něco jako adoptivní děti. A on je pro ně taťka i starší kámoš. Jakmile si agenta někdo najme, musí počítat s tím, že si nebere na starost jen toho hokejistu, nýbrž celé jeho příbuzenstvo," napsal typicky bodrým způsobem o profesi, kterou nebral jako práci, nýbrž jako poslání. "Nikdy jsem nerozlišoval, jestli z někoho může vyrůst velká hvězda, nebo se jí už stal, anebo se mu třeba tolik nevěří. Léta jsem pracoval jako trenér s mládeží. Mám k hráčům blízko. A vždycky byla radost vidět, jak jdou výkonnostně nahoru, jak se vypracují. I když začali úplně z ničeho."

Poslední rozloučení s Jaromírem Henyšem se koná v pondělí 8. února ve 12 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze - Strašnicích.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz