Zlato? Američané se stále zlepšují: Snad si to nejlepší necháme na konec

Foto: Markéta Křížová

25. května 2021, 19:19

David Sokol

(RIGA, od našeho zpravodaje) Po úvodní těsné prohře s Finskem se Spojené státy na mistrovství světa vzchopily, nejprve si smlsly na Kanadě a v úterý si hladce poradily i s Kazachstánem.

„Hráli jsme dobře a pracovali s pukem přesně tak, jak jsme měli. Občas jsme se asi snažili vymýšlet trochu moc, ale celkově si myslím, že jsme rozhodně odehráli dobrý zápas,“ spokojeně hodnotí Adam Clendening.

Právě tento zkušený obránce už v sedmé minutě otevřel skóre bombou z dálky, jeho trefa se navíc nakonec ukázala jako vítězná.

„Na modré čáře se bojovalo o puk, nám se ho podařilo dostat do pásma. Tam ho měl Jason Robertson, já přijížděl trochu pozdě,“ popisuje Clendening. „Zakřičel jsem si o puk, Jason mi ho parádně přihrál a já už jsem jenom vystřelil.“

Spojeným státům výhra nad Kazachstánem rozhodně přidala na týmové pohodě. Na úvod turnaje totiž těsně nestačily na Finsko a ačkoliv si poté s přehledem poradily s Kanadou, přesvědčivý výkon proti Kazachům značně pomůže psychice i s ohledem na budoucí utkání.

„Hrajeme první zápasy spolu v téhle sestavě, pro některé kluky to jsou dokonce první zápasy po několika týdnech,“ přibližuje devětadvacetiletý zadák. „Jsme z různých týmů, takže se snažíme adaptovat na nové herní styly, zvykáme si na sebe a na to, jak každý hrajeme... Rozhodně se zlepšujeme každý zápas.“

Zlepšujeme se každý zápas!

Američané vychází zejména z velice kvalitní defenzívy, ostatně za dosavadní tři duely inkasovali pouze třikrát. Méně kotoučů ze své sítě lovilo pouze Švýcarsko, na to ale jeho třetí klání teprve čeká. V čem vidí hlavní důvody úspěchu jeden z pilířů zadních řad USA?

„Dobře pracujeme s pukem a dostáváme se rychle a čistě z obranného pásma. Netrávíme u naší branky hodně času, daří se nám se rychle vracet pro puky a pak ho i rychle dostat zase ven. Je to součást našeho herního systému a zatím to v posledních dvou zápasech fungovalo.“

Kromě pevné obrany se ale mohou hokejisté ze země hvězd a pruhů opřít i o vynikající gólmany. Cal Petersen proti Kazachstánu vychytal čisté konto, byť musel nakonec čelit jen osmnácti střelám soupeře.

„Občas je náročné hrát zápasy, kdy nemáte moc práce, člověk pak snadno uteče myšlenkami pryč,“ vysvětluje brankář chytající v opačném gardu. „Musím jen zůstat hlavou pořád v zápase. Mluvím s kluky v obraně, když jede puk za naši branku, tak pro něj vyjedu, to mi pomáhá udržet se v myšlenkách ve hře.“

Na letošním šampionátu se zatím překvapivě trápí snad všechny ostatní hokejové velmoci, a začínají tak zaznívat hlasy, že by právě Spojené státy mohly být favoritem na zisk mistrovského titulu.

„Snažíme se o to a pracujeme s cílem, abychom vyhráli zlato, ale ještě zbývá odehrát hodně hokeje,“ klidní tyto odhady Adam Clendening.

Pracujeme s cílem, abychom vyhráli zlato, ale ještě zbývá odehrát hodně hokeje.

„Ještě nám zbývají čtyři zápasy, než bychom se teprve mohli dostat do play off a tam to už je vždycky otázka jednoho zápasu po druhém. Teď se snažíme pracovat a zlepšovat se zápas od zápasu a snad si necháme to nejlepší na konec.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz