Přednost osmnáctky? Hráči vědí, že umějí vyhrát, tvrdí Augusta

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Nedávno byl jmenován novým hlavním koučem Bruslařů z Mladé Boleslavi, ovšem nová štace ještě několik dní počká. Patrik Augusta se coby asistent trenéra Václava Varadi naplno věnuje povinnostem u osmnáctky, u níž působil už před rokem. Ještě za dob vlády Roberta Reichla. "Letošní tým má hodně zkušeností, hráči vědí, že umějí vyhrát. Mnozí kluci si vyzkoušeli extraligu dospělých, loni jsme jich v týmu tolik neměli. Ale jestli je ročník 1999 úspěšnější než ten předchozí, na to odpoví až výsledek z mistrovství světa," konstatuje.

Augusta má na pažbě spoustu hokejových úspěchů. Jako hráč získal bronzové medaile na olympiádě i mistrovství světa 1992, v Torontu a Washingtonu okusil NHL. Po skončení kariéry byl krátce skautem Phoenixu, pak se dal na trenérskou dráhu. Teď s dalšími členy realizačního týmu usiluje o úspěch osmnáctky. A užívá si skvělou atmosféru šampionátu ve Spišské Nové Vsi. "Na našem utkání se Švédy bylo přes pět tisíc lidí, to je neskutečné. Navíc lidé nám přejí, za což jsme všichni moc rádi," vzkazuje.

Osmnáctka vstupuje do druhé poloviny základní skupiny, v čem bude těžké dnešní utkání s Američany?
Známe je, s Amíky to nebude nic jednoduchého. Předvádějí typický zámořský hokej, s přihrávkami dopředu a také velkou agresivitou při forčekingu. V minulém utkání proti Rusku hráli výborně. Vypadalo to, že ruský tým má zápas pod kontrolou, ale Američané to jedním gólem zlomili a rozhodli v podstatě na konci druhé třetiny. Oni jsou hrozně silní, sebevědomí. V momentě, kdy se dostanou do vedení, jim najednou narostou křídla a jsou na ledě o hodně víc cítit.

Americký tým patří na šampionátu osmnáctiletých k pravidelným aspirantům na titul. To určitě není náhoda.
Není, jejich program funguje. Mají hráče pohromadě, ten systém je dovedený k dokonalosti. Každý jednotlivec přesně ví, kde má stát, co se po něm chce. Myslím, že loni měli Američané ještě lepší ročník než letos. Tehdy dominovali, v této sezoně jsme s nimi byli schopni hrát vyrovnaná utkání. Stejně tak další mužstva. Ale systém jede, je vynikající.

Bude to pro českou osmnáctku nejtěžší soupeř ve skupině?
Těžko říci. Je to hodně vyrovnané, každý může porazit každého, což naznačují i výsledky z předchozích akcí. Ale platí, že Amerika patří k nejsilnějším mužstvům. Dnes je svátek, velikonoční pondělí. Na takové zápasy se všichni těšíme.

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Na Memoriálu Ivana Hlinky dokázala hrát osmnáctka se všemi soupeři, kvalitní výsledky měla i na dalších turnajích. Mají hráči v sobě, že se mohou měřit s každým?
Já věřím, že jo. Díky Hlinkovi dostali hráči sebevědomí, pak jsme to potvrzovali. I když se něco podařilo vyhrát, jiná utkání jsme naopak prohráli. Pokud si třeba vezmete sobotní souboj s Švédskem, tam jsme špatně začali, ale od půlky zápasu to bylo hratelné. I jsme byli lepší, Švédové se dostávali pod tlak.

Potenciál v českém mužstvu určitě je, mnozí hokejisté nastupovali v extralize, jiní ve WSM Lize. Cítíte, že jim tyhle zkušenosti prospěly?
Určitě. Spousta z nich se prosadila mezi dospělé, tohle jsme loni na šampionátu tolik neměli. Kluci získali zkušenosti a dokázali si, že mohou něco vyhrát. Sebevědomí roste dobrými zápasy, hráči dobře vědí, že umějí vyhrát. To je strašně důležité.

Loni jste u osmnáctky dělal asistenta Robertu Reichlovi, letos sekundujete Václavu Varaďovi. Co se pro vás změnilo?
Každý hlavní trenér je jiný. Chce trošku jiný servis, jiné věci. Rozdíl spočívá v tom, jak se řídí střídačka, v dalších věcech. To je normální. Já se snažím dělat práci asistenta, přesně to, co hlavní trenéři vyžadují.

S Reichlem jste se znali delší dobu, s Varaďou také?
S Vencou předtím jen z hokejového prostředí, určitě jsme nebyli tak blízcí kamarádi jako s Albym Reichlem. S ním jsme strávili tři společné roky, než jsme došli do osmnáctky. S Vencou Varaďou jsme začali loni, ale akcí, kempů a turnajů byla spousta. Oba kluci jsou profesionálové, vědí, co je potřeba. V týmu nebyl nikdy žádný problém. 

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Jak se vám líbí atmosféra šampionátu na Slovensku?
Jsem nadšený! Když oba turnaje srovnám, loni to nemělo parametry mistrovství světa. V americkém Grand Forks jsme hráli v malé tréninkové hale, přišlo pár lidí. Do velké arény jsme se dostali dvakrát, což byl zážitek, ale hlediště bylo poloprázdné. Teď? Slováci dělají ve Spišské Nové Vsi neskutečný servis všem týmům. A na našem zápase se Švédy bylo v sobotu přes pět tisíc lidí. To je na tuhle kategorii mimořádné.

Navíc publikum stálo na straně českého výběru. To jste asi nečekali, že?
Klobouk dolů, bylo to příjemné překvapení. Být na střídačce před takovou kulisu, to je radost. A co teprve pro kluky na ledě. Myslím, že i fanoušci trošku napomohli tomu, že jsme se nakopli, že jsme ve druhé půlce utkání se Švédy hráli lépe.

Když jste kdysi válel za Jihlavu, v Košicích, Trenčíně či na Slovanu jste vždycky čekali vyhecované bitvy. Máte na federální souboje nějakou unikátní vzpomínku?
Snad ani ne. Ale když jsme třeba hráli v Košicích play off,  bylo to v mistrovské sezoně 1990/91, atmosféra tam panovala neskutečná. Vyhecovaná. Já byl tehdy mladej kluk, užíval jsem si to. Do Košic jsme letěli vrtulovým letadlem, kterému po přistání otevřeli ocas a my vycházeli ven jako parašutisti.

Později jste v reprezentaci nastupoval se Slováky, Veselovským, Libou nebo Švehlou. Vídáte se?
Tady na šampionátu jsem zatím nikoho z kluků nepotkal. Ale když se to povede, nikdo nebere, že já jsem Čech a oni Slováci. Ano, dneska jsou to dva týmy, ale my hrávali ještě spolu. Místní si to možná pamatují a třeba nám i proto na turnaji fandí. Každopádně všem moc děkujeme za podporu. 

Nedávno jste byl potvrzen hlavním koučem Mladé Boleslavi. Už myslíte na nové angažmá?
S klubem jsme byli domluveni, že tu informaci zveřejní. Ovšem dopředu jsem věděl, že se po dobu mistrovství světa budu věnovat výhradně reprezentaci. A to platí. V Boleslavi pro mě začne nová trenérská etapa, mluvit bych o tom však chtěl až po skončení šampionátu.

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz