WSM Liga začne ve středu. Co nabídne ročník 2015-16?

Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

8. září 2015, 11:07

Marek Hedbávný

Extraligoví fanoušci si na start nejvyšší soutěže musí ještě počkat, zato příznivci prvoligových klubů se dočkají začátku nové sezony již ve středu 9. září. Pojďme si těsně před zahajovacím kolem základní části 2015/2016 shrnout to nejpodstatnější, co letošní ročník nabídne.

Novým partnerem World Systems Market, Inc.
Nejdůležitější událost léta se stala teprve v pondělí odpoledne. ČSLH oznámil, že se pro druhou nejvyšší soutěž podařilo získat lukrativního zahraničního partnera. Soutěž nově ponese název WSM liga. "Partnerství s touto firmou znamená nezanedbatelný příspěvek do klubových pokladen, takže toto partnerství vítáme," uvedl pro hstrebic.cz Daniel Šlapák, obchodní manažer Horácké Slavie. "Partnerství, které se nám podařilo uzavřít se silnou, mezinárodně působící společností, dokumentuje rostoucí úroveň a prestiž soutěže," dodal předseda svazu Tomáš Král. 

World Systems Market, Inc. je softwarová a vývojářská společnost sídlící v New Yorku.

Hrací systém a přestávky v rozpisu
Loňský ročník nabídnul revoluční změny v pravidlech. Po vzoru NHL byl zaveden hybridní icing a zároveň došlo ke zvětšení útočného pásma na úkor středního. Letos žádné výrazné úpravy nenastaly.

Novinkou jsou dvě týdenní přestávky v základní části. První je na programu od 2. do 8. listopadu 2015, druhá pak od 14. do 20. prosince 2015. O to zběsilejší tempo nabere WSM liga v lednu. Základní část končí 17. února, hned o dva dny později startuje předkolo play off.

Hrací systém zůstává totožný s tím loňským. To znamená, že prvních šest týmů po základní části postupuje přímo do čtvrtfinále, celky ze 7. až 10. pozice se pak v předkole poperou o další dvě volná místa. Zbylé kvarteto neúspěšných manšaftů se utká v šestikolovém play out. Poslední tým skupiny o udržení sestupuje přímo.

Nejlepší dva kluby z WSM ligy čeká měření sil s extraligovými soky. V baráži, která začne na konci března, se bude hrát o dvě postupová místa.  

Změna pravidla o nasazování mladíků
Vedení Českého svazu ledního hokeje se rozhodlo upravit kvóty pro mladé hokejisty. Zcela z nich vypustilo hráče do třiadvaceti let. Týmy tak mají možnost nasadit do hry 18 hráčů libovolného věku, zbylé dvě pozice zůstávají volné pro juniory, to jest hráče ročníku narození 1996 a mladší. Pro gólmany žádná věková omezení neplatí.

Velkým lákadlem pražská Slavia
Největším tahákem letošního ročníku je bezpochyby Slavia. Sešívaní si druhou nejvyšší soutěž zahráli naposledy v roce 1994, kdy se tým s hvězdnou posilou Vladimírem Růžičkou probojoval skrz baráž až do extraligy. V té Pražané vydrželi dlouhých jednadvacet let. Mezitím slavili dva tituly, tři stříbra a dva bronzy.

Na všech zmiňovaných úspěších měl nemalý podíl Vladimír Růžička, dlouholetý trenér Slavie a nynější kouč Chomutova. Jenže každá éra jednou skončí. Loni na jaře skončila Růžičkova, posléze i ta jednadvacet let trvající extraligová.

Na Slavii, která si jako cíl vytyčila okamžitý návrat mezi elitu, rozhodně nečeká jednoduchý úkol. WSM liga je totiž kvalitní soutěží, ve které nelze žádný tým podcenit.

Kádr Slavie prošel výraznou obměnou.

Kádr Slavie prošel výraznou obměnou. | Foto: Michal Káva, hc-slavia.cz

Zvýšený divácký zájem
Celková návštěvnost druhé nejvyšší soutěže zřejmě vzroste. Do extraligy sice postoupil Chomutov, jehož domácí zápasy v loňské základní části sledovalo průměrně přes 2 800 diváků, ale také Slavia má svůj divácký potenciál vysoký. Navíc se dá očekávat, že bude velkým lákadlem pro fanoušky soupeře. Na zápasy s dlouholetým účastníkem extraligy se určitě přijdou podívat i sváteční diváci.

Obnovená prvoligová premiéra čeká na Přerov, kde na jaře zavládla hokejová horečka. Více diváků by mělo zavítat i na utkání v Prostějově, který výrazně posílil.

Sečteno podtrženo, WSM liga bude letos opět o něco sledovanější a zároveň i prestižnější. Vždyť, kdo by si před pár lety pomyslel, že v ní nastoupí Slavia, Kladno a České Budějovice.

Nové zpravodajství na hokej.cz
Čtenáři webu hokej.cz se mohou těšit na mnoho novinek v prvoligovém zpravodajství. Na jaké? To se brzy dozvíte!

Významné hokejové osobnosti
I letos se budou mít prvoligoví fanoušci na koho dívat. Za Slavii hrají extraligové stálice Kolařík a Kašpařík, za Motor bývalý reprezentační kapitán Josef Straka, na Kladně Lukáš Mensator, za mateřskou Duklu bojuje Marek Melenovský, dres Třebíče obléká Roman Erat nebo Tomáš Svoboda, branku Benátek nad Jizerou hájí Marek Schwarz... A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Důvodů k příchodu na stadion je zkrátka habaděj.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Šlágr 1. kola

18:00 Rytíři Kladno - HC Slavia Praha
Hned v úvodním kole sezony nás čeká souboj dvou tradičních klubů, jejichž cílem je co nejrychlejší návrat do extraligy. Bude úspěšnější Kladno, šestinásobný vítěz nejvyšší soutěže, nebo Slavia, mistr z let 2003 a 2008?

Další zápasy 1. kola

17:30 HC Benátky nad Jizerou - LHK Jestřábi Prostějov
18:00 AZ Havířov - ČEZ Motor České Budějovice
18:00 HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava
18:00 HC Slovan Ústí nad Labem - HC Most
18:00 Salith Šumperk - SK Horácká Slavia Třebíč
18:00 HC Zubr Přerov - SK Kadaň

Vše, co potřebujete před startem sezony vědět, naleznete v prvoligových preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou
AZ Havířov

Rytíři Kladno
HC Dukla Jihlava
SK Horácká Slavia Třebíč

ČEZ Motor České Budějovice
HC Slavia Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz