Céčko? Vždycky je příjemné, usmívá se Kovář. V reprezentaci si vyčistí hlavu

Jan Kovář | Foto: Jan Beneš, Český hokej

(MALMÖ, od našich zpravodajek) Pro letošní Beijer Hockey Games byl zvolen kapitánem českého výběru zkušený útočník Jan Kovář, jenž pod vedením Kariho Jalonena nastoupí vůbec poprvé. Co říká po prvním tréninku ve Švédsku na spolupráci s novým koučem a jak vnímá svůj návrat do reprezentace?

Jan Kovář v Praze a v Malmö poprvé trénoval pod vedením trenéra Kariho Jalonena. „Po trénincích se spolupráce moc hodnotit nedá, ukážou až zápasy. Příprava byla dobrá a doufám, že tak vstoupíme i do turnaje,“ hlásí Kovář.

S novým vedením si útočník švýcarského Zugu musel zvyknout na odlišný styl hry. „Je to jiné, musí se víc přemýšlet, ale snad to vyjde. Na trénincích se mi tenhle systém líbil, tak snad ho dokážeme přenést i do zápasu,“ doufá.

Změny se určitě nevyhnuly ani přesilovkám, kterým velí asistent trenéra Martin Erat. „Na jejich trénovaní není moc času, navíc Martin se k nám připojil později. Jsou takové syrové, ale zkusili jsme si je a víme, co máme dělat a v jakých pozicích být. Je jen na nás, jak to dokážeme zrealizovat,“ ví kreativní centr.

„Občas je dobré změnit na chvíli atmosféru a vypadnout z denního stereotypu a tlaku, co si v Zugu sami na sebe vytváříme."

Kovář se vrátil do reprezentace už poněkolikáté. „Doufám, že tento návrat bude příjemný," směje se. „Zatím dobré, jsem rád, že tu můžu být a budu se snažit si turnaj užít a abychom uhráli co nejlepší výsledek.“

Český kapitán předešlé turnaje vynechal kvůli zranění a i kvůli Lize mistrů, ve které hrál s Zugem. „Občas je dobré změnit na chvíli atmosféru a vypadnout z denního stereotypu a tlaku, co si v Zugu sami na sebe vytváříme. Moc se nám nedaří. Myslím si, že i oni jsou rádi, že si mentálně odpočinu,“ vypráví. „Tady je to jiné. Člověk musí dodržovat jiný systém, nevěnuje se pořád těm samým problémům.“

Proti Švédsku se českému výběru zatím nedaří, naposledy ve Švýcarsku podlehl Tre kronor 0:4. „Viděl jsem jejich sestavu, tentokrát vzali hodně silné mužstvo. Znám tam několik hráčů, jsou to vysocí a silní kluci. Očekávám těžký zápas plný soubojů,“ říká o týmu prvního soupeře na Beijer Hockey Games.

„Trenéři se snaží koukat, jak oni hrají jednotlivé situace, ale ve finále je to jen o nás. Můžete mít nejlepší systém na světě, ale když nebudete hrát dobře, tak nemáte šanci vyhrát. Myslím si, že když budeme makat, věřit si a hrát dobrý hokej, tak máme šanci porazit každého,“ hlásí Kovář, který do zápasu nastoupí v roli kapitána. „Vždycky je příjemné nosit céčko, ale nijak se na to neupínám,“ neskrývá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz